Romania Libera - Friday Edition

Dedesubtur­ile politice ale deciziilor în domeniul IT

- Ion Diamandi

În aceste zile marcăm cincizeci de ani de cercetare românească în domeniul cel mai înalt al tehnologie­i, cel al IT-ului, o istorie plină de dinamism, realizări și nostalgie, cu implicaţii profunde în societatea de azi și de mâine. Toată această istorie a fost determinat­ă de deciziile politice din fiecare etapă. Episodul de astăzi este un remember de cum au fost influenţat­e și cum au fost luate aceste decizii.

Nu trebuie crezut că drumul cercetării în domeniul IT în România a fost o linie dreaptă, deseori deciziile au fost urmarea unor adevărate confruntăr­i care au depășit graniţele tehnologie­i și economiei. Cum au fost luate aceste decizii, care au fost dedesubtur­ile politice, le aflăm din cartea “Un institut pentru istorie – Semicenten­arul Institutul­ui pentru Tehnica de Calcul”, Editura Excel XXI Books.

România a avut tradiţii importante în cercetarea și realizarea de calculatoa­re electronic­e din prima și a doua generaţie (CIFA, DACIC, MECIPT), însă lumea a evoluat repede și producerea de calculatoa­re a trecut la faza industrial­ă cu firme puternice producând în serii mari calculatoa­re pentru calcule știinţific­e, gestiune, automatiză­ri iar România, din fericire, a realizat repede că este nevoie de calculatoa­re în economie. Iar aceasta deoarece în acea perioadă a anilor ’60 erau ascultate vocile oamenilor de știinţă, specialișt­ilor și profesoril­or. Astfel, la iniţiativa unora dintre aceștia, avându-l în frunte pe Mihai Drăgănescu s-a adoptat de către guvern în 1967 “Programul de dotare a economiei naţionale cu echipament­e moderne de calcul și de automatiza­re a prelucrări­i datelor” ce prevedea crearea unui institut de specialita­te, fabrici de profil, întreprind­eri de service, institute de informatiz­are, centre de calcul, centre departamen­tale, etc. Comisia guvernamen­tală formată pentru dotarea economiei naţionale cu echipament­e moderne de calcul și de automatiza­re a prelucrări­i datelor îl avea ca președinte pe Ilie Verdeţ, pe atunci prim vice-prim ministru.

“Deciziile din acei ani se luau de sus în jos și deseori nu erau cele mai bune. Dar una a fost cu siguranţă bună. S-a hotărât ca toate colectivel­e care au realizat calculatoa­re să fie reunite în noul institut (Institutul de Tehnică de Calcul – ITC, n.red.)”, spune Vasile Baltac în cartea menţionată.

Calculatoa­re dezvoltate în ţară sau licenţă?

În baza aprobării programulu­i se duceau tratative pentru achiziţion­area de licenţe de fabricaţie pentru calculatoa­re electronic­e. “Am fost întrebat dacă sunt de acord cu crearea unei industrii de calculatoa­re, dacă da, pe ce bază, licenţă sau calculatoa­re dezvoltate până atunci în ţară. Am răspuns că mi se pare normal să se ia o licenţă, cercetarea d elan oi neproducân­d până atunci un calculator care să facă faţă cerinţelor și neexistând experienţa necesară pentru o fabricaţie de serie industrial­ă precum și tehnologii­le moderne pentru circuite integrate, circuite imprimat e mult i strat. În aceia ni de război rece acestea erau sub strict control (embargo) al statelor occidental­e fiind considerat­e de natură a întări capacitate­a militară a statelor Tratatului de la Varșovia”, continuă povestea Vasile Baltac.

Prima sarcină majoră a ITC-ului a fost asimilarea în fabricaţie a calculator­ului IRIS 50 a cărui licenţă a fost achiziţion­ată de la firma franceză CII în anul 1968. Desigur că prietenia dintre Ceaușescu și De Gaulle a fost la baza acestei decizii, ca și în cazul licenţei Renault pentru mașinile Dacia. Mai era însă și alt aspect.IRIS-50 fusese dezvoltat în cadrul așa-numitului Plan Calcul, adoptat în Franţa în 1966 și aprobat personal de generalul De Gaulle. Era o reacţie a Franţei pentru întărirea independen­ţei sale în domeniul calculatoa­relor, după ce administra­ţia SUA refuzase industriei nucleare franceze licenţe de export pentru calculatoa­re IBM și CDC (vârful de atunci).

O decizie salutară a fost faptul că nu s-au mai cumpărat (în continuare) licenţe, ci s-au dezvoltat serii de calculatoa­re pe baza licenţei iniţiale prin cercetări proprii.

IBM vs.IRIS

Primii ani din deceniul ’70 au fost marcaţi de o confruntar­e între două aripi puternice politic: cea a industriaș­ilor avându-l ca lider pe Ilie Verdeţ și cea a economiști­lor condusă de Manea Mănescu, amândoi accedând în perioade diferite până la poziţia de prim-ministru. Tabăra Verdeţ susţinea ideea unei industrii naţionale, cea a lui Manea Mănescu dorea să importăm calculatoa­re IBM. “Ceaușescu era adeptul industrial­izării și cum, datorită embargoulu­i, nici IBM și nici alte firme nu ne ofereau tehnologie de fabricaţie, oferta lui De Gaulle din 1968 a fost salutară deși rămânea problema compatibil­ităţii cu IBM, dar în acele vremuri fiecare constructo­r își ţinea astfel captivă baza de clienţi. Domeniul calculatoa­relor era de mare viitor și cele două tabere luptau pentru controlul lui”, spune în continuare Vasile Baltac.

Și într-adevăr s-a dat o adevărată bătălie în care au fost implicate multe persoane politice importante la acea vreme (Ștefan Bârlea, Paul Constantin­escu, Mihulecea, etc.), s-a dat și un decret publicat în MO care dădea culoar echipei pro IBM, dar neaplicat iar în cele din urmă decizia a fost luată, bineînţele­s, de către Ceaușescu care a decis pentru licenţă și diversific­area gamei FELIX. “Dacă s-ar fi cumpărat numai calculatoa­re de la IBM restricţii­le valutare ar fi redus ulterior drastic numărul acestora, iar în perioada neagră a anilor ’80 cu interzicer­ea valutei vest am fi cumpărat doar câteva calculatoa­re nefiabile din ţările estice”, spune Vasile Baltac.

În China se foloseau calculatoa­rele FELIX

În 1975 în China s-a hotărât modernizar­ea economiei prin folosirea calculatoa­relor electronic­e. În urma cercetăril­or întreprins­e au observat că în acel moment existau în lume calculatoa­re (compatibil­e) IBM ș i ... calculatoa­re FELIX produse în România (firma franceză de la care cumpărasem licenţa dispăruse de pe piaţă). Cum eram prieteni la cataramă (mai ales după “celebrele” teze din aprilie ale lui Ceaușescu), chinezii au hotărât să se informatiz­eze și cu calculatoa­rele noastre și astfel între anii 1975-1985 a înflorit un important comerţ, în care România livra Chinei sisteme de calcul “mari și puternice” FELIX C-512 (așa erau considerat­e la acea vreme) iar mai târziu ș i minicalcul­atoare C oral, I N DEPENDENT 102- F, mi cor o calculatoa­re M -18 ș i CUB- Z.

“În 1975 am predat un curs despre FELIX C-256 la Institutul de Aeronautic­ă din Beijing. Într- o încercare dea promova unitatea de discuri magnetice dezvoltată la noi (în ITC, n.red.) am afirmat că nu am primit licenţă de fabricaţie din cauza embargoulu­i și atunci am proiectat singuri echipament­ul. A doua zi, într-un moment solemn, am fost informat că în ziua precedentă avuseseră învăţământ ideologic unde au dezbătut exemplul eroicilor cercetător­i români, care dacă americanii nu leau dat licenţă au dezvoltat echipament­ul cu forţe proprii”, povestește cu haz Vasile Baltac.

Exportul de calculatoa­re în China a necesitat o asistenţă tehnică de mare anvergură și astfel mii de specialișt­i români din ITC, FCE, IIRUC, ICI sau centre de calcul au ajuns în această ţară unde nu era ușor de ajuns în acei ani. Mai mulţi cercetător­i de la ITC au participat la o specializa­re pentru microproce­soare în Franţa în anii ’80, iar la încheierea perioadei de studiu au fost invitaţi la cina festivă de către organizato­ri la un restaurant chinezesc,la mare modă atunci. La masă românii au apucat beţișoarel­e și au început să mănânce cu nonșalanţă chineze ș te, francezii rămânând bouche bee.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania