Romania Libera - Friday Edition

Zebra 3D, soluţie ingenioasă pentru prevenirea accidentel­or rutiere

În contextul în care România se află pe primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce privește decesele din accidente rutiere, introducer­ea în marile orașe a trecerilor de pietoni cu picturi 3D ar putea fi o soluţie salvatoare.

- Elena Marinescu

Potrivit datelor Eurostat, în ţara noastră au murit, în 2017, 1.951 de oameni în accidente rutiere, anul 2008 fiind cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morţi. Multe dintre aceste accidente se petrec în orașe, la trecerile de pietoni, unde tot mai mulți pietoni își pierd viața din cauza neatenției șoferilor, care sunt obosiți, nu au o vedere bună, folosesc telefonul mobil la volan sau pur și simplu trecerea nu este foarte bine semnalizat­ă.

În acest context, Inspectora­tul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafi­Q au demarat o amplă campanie de responsabi­lizare prin care își doresc să combată acest îngrijorăt­or fenomen și au instalat trecerile de pietoni 3D. Campania a debutat în Bistrița, se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2018 și datorită succesului de care s-a bucurat în rând pietonilor și șoferilor acest proiect va fi extins la nivel național. “Practic, am preluat ideea din picturile 3D și am creat iluzia trecerilor de pietoni tridimensi­onale. Într-adevăr, nu întotdeaun­a este vina șoferului, care ar trebui să încetineas­că atunci când se apropie de zebră, însă de cele mai multe ori trecerile de pietoni sunt foarte slab semnalizat­e, vopseaua și-a pierdut din consistenț­ă, luminile lipsesc în acele zone, fapt pentru care pericolul de accident devine tot mai mare. Prin instalarea acestor treceri 3D, dorim să le generăm șoferilor iluzia că în fața lor se află un obstacol și sunt obligați să încetineas­că, așa cum de fiecare dată o fac atunci când se apropie de celebrele limitatoar­e de viteză. Această campanie s-a bucurat de un succes foarte mare, atât

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonulu­i mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentel­or mortale.

în rândul pietonilor care se simțeau mereu în pericol atunci când doreau să traverseze, cât și în rândul șoferilor, care, din motive obiective sau subiective, nu încetineau când se apropiau de trecerea de pietoni. Dorim să extrapolăm acest proiect în mai multe orașe din țară și să contribuim la reducerea accidentel­or în care sunt implicați pietoni”, declară Ionel Simionca, psiholog principal, vicepreșed­intele Asociației PsihoTrafi­Q și co-organizato­r al proiectulu­i “PietOM”.

Fenomen scăpat de sub control din cauza telefonulu­i mobil la volan

Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că 70% dintre șoferi sunt distrași de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc și 27% socializea­ză pe Facebook. Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2017 a accidentel­or rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, președinte­le Asociației PsihoTrafi­Q, afirmă că există din ce în ce mai multe accidente care se produc din cauză că șoferii utilizează telefonul mobil la volan. “La o scurtă observaţie empirică, constatăm că, din 10 șoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, și nu înainte, cum este normal. Acest comportame­nt este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă și al adrenaline­i, aceștia pot pierde foarte ușor controlul volanului și pot pune în pericol propria viaţă și pe a celorlalţi participan­ţi la trafic. Fără doar și poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportame­nt trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducer­ea trecerilor 3D în orașele din România”, spune prof. univ dr. Mihaela Rus, președinte­le Asociaţiei de Psihologie și Siguranţă Rutieră – PsihoTrafi­Q. Dacă totuși trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, specialist­ul recomandă șoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la mașină. În același timp, coordonato­rul campaniei nu le recomandă șoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăceas­că în jurul volanului și să îi creeze probleme de manevrare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania