Romania Libera - Friday Edition

Anorexia, boala care afectează grav sănătatea tinerilor

O tulburare tot mai răspândită în rândul tinerilor este anorexia, care are implicații atât fizice, cât și emoționale, iar în cazuri extreme persoanele în cauză se pot îmbolnăvi grav, până la deces.

- S Elena Marinescu

Potrivit unei statistici date publicităț­ii de Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Tulburăril­or de Alimentați­e, se estimează că una din 100 de adolescent­e (10-19 ani) suferă de anorexie nervoasă, iar aceasta reprezintă a treia cea mai comună boala cronică întâlnită la femeile tinere. Totodată, un studiu al National Associatio­n of Anorexia Nervosa and Associated Disorders raportează că 5-10% dintre anorexici mor în zece ani de la declanșare­a bolii; 18-20% dintre anorexici vor deceda după 20 de ani și numai 30–40% se vor însănătoși definitiv.

În opinia psihologul­ui Laura Maria Cojocaru, această tulburare de alimentați­e manifestă riscuri la nivel psihic și mental, prin confuzie, gândire lentă, prin comportame­nte obsesiv-compulsive, bipolare și schizofren­ice. La nivel fizic, anorexia se manifestă prin deshidrata­re, letargie, oboseală, emaciere, slăbiciune musculară, edeme la nivelul mâinilor și picioarelo­r, temperatur­a scăzută a corpului, senzație de frig, dureri abdominale, tulburări ale sistemului di- gestiv (constipați­e), diminuarea percepției durerii, presiune sanguină scăzută etc. „În cazul anorexiei, riscul de deces este de patru ori mai mare decât în cazul depresiei majore, acest risc crescând la persoanele diagnostic­ate cu anorexie în jurul vârstei de 20 de ani. Cauza poate fi o combinaţie a unor factori psihologic­i, biologici și sociali, precum: atitudinea socială faţă de aspectul fizic, influenţa familiei ca percepție, provenienț­a din familii foarte stricte, foarte critice, perfecțion­iste sau foarte protectoar­e, evenimente cu grad de stres ridicat: divorţ, decesul unei persoane dragi, schimbarea domiciliul­ui sau a altor aspecte de viață, boli fizice sau psihice în familie. De asemenea, anorexia poate apărea pe fond medical: boli ale tractului digestiv (calculi biliari sau pietre la bilă, ulcere, boala de reflux gastroesof­agian etc.), tulburări hormonale (boala lui Addison), afecţiuni ale encefalulu­i (accident vascular cerebral, traumatism­e, demenţă), boli cronice inflamator­ii, pierderea simţului gustativ, depresie, anxietate sau diferite tipuri de medicament­e”, explică psihoterap­eutul.

Specialist­ul afirmă că anorexia se manifestă prin refuzul de a mânca în faţa altor persoane, prin măsurarea porției de mâncare, prin tăierea alimentelo­r în porții foarte mici, pregătirea meselor bogate pentru cei dragi, dar la care persoanele anorexice nu participă, ascunderea alimentelo­r, suprasolic­itarea prin exerciții fizice sau folosirea de laxative sau medicament­e care reduc pofta de mâncare, prin dorința de a se cântări obsesiv. “Gândirea unei persoane cu anorexie este distorsion­ată, în sensul să își percepe corpul ca fiind supraponde­ral când, obiectiv vorbind, greutatea este mai mică decât cea normală. În același timp, o persoană anorexică își va guverna viața numai după aprobările sau dezaprobăr­ile societății și va avea o gândire negativist­ă, de genul: nu corespund, nu voi fi acceptat, nu pot fi iubit dacă sunt gras, nu merit să mă bucur de viață. Cel mai grav aspect este că, dacă nu va atinge perfecțiun­ea, se vor ivi gânduri suicidale. Este inundat de emoții negative, precum: frica intensă de îngrășare, implicit de respingere socială, sentimente de rușine, vinovăție, neîncreder­e în sine, în ceilalți și, într-un final, în viață și în oportunită­țile oferite de ea”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutul­ui de Neuro-Programare Lingvistic­ă Somato-Integrativ­ă (INLPSI).

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania