Romania Libera - Friday Edition

Vintilă Mihăescu – un artist al copilăriei

- S Dodo Niţă

În lumea mare a artei, numele lui Vintilă Mihăescu este unul de rezonanță. Dar și în lumea mică a artei, cea care se adresează copiilor, numele lui Vintilă Mihăescu este binecunosc­ut, în special în rândul generației care citea revista „Cutezători­i“în deceniul 7 al secolului XX.

Vintilă Mihăescu s-a născut pe 4 decembrie 1943, la Caracal, judeţul Romanaţi. A absolvit Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“– secţia Tapiserie în 1969.

Anul următor a primit Premiul pentru tapiserie, în cadrul proiectulu­i de decorare a Teatrului Naţional din București, și a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – secţia Arte Decorative.

În lumea mare a artei, numele lui Vintilă Mihăescu este unul de rezonanţă. A participat la numeroase expoziţii, personale sau de grup, în muzee și galerii de artă din România (București, Craiova, Constanţa, Caracal, Slatina, Câmpulung Muscel, Sibiu, Galaţi, Baia Mare, Oradea etc.) și din străinătat­e (Viena, Roma, Veneţia, Paris, Strasbourg, Madrid, Amsterdam etc.).

De-a lungul timpului, a creat numeroase opere de artă monumental­ă. De exemplu, a decorat cu mozaicuri casele de cultură din Reșiţa și Botoșani, a creat tapiserii pentru sediile primăriilo­r din Vâlcea și Tulcea și pentru Palatul Parlamentu­lui.

Icoane de mari dimensiuni pictate de artist au fost achiziţion­ate de mai multe mănăstiri din România și din Italia.

Este prezent la aproape toate expoziţiil­e oficiale de artă vizuală cu lucrări de pictură, grafică și tapiserie. Creaţiile sale fac parte din colecţii private sau muzee publice.

Vintilă Mihăescu este, de asemenea, un artist multipremi­at în România, Germania și Italia. În anul 2004 a primit medalia Ordinului „Meritul Cultural“.

Dar și în lumea mică a artei, cea care se adresează copiilor, numele lui Vintilă Mihăescu este binecunosc­ut, în special în rândul generaţiei de elevi care citeau revista „Cutezători­i“în deceniul 7 al secolului XX.

Proaspăt absolvent al Academiei de Arte, Vintilă Mihăescu a fost angajat ca redactor artistic la revista „Cutezători­i“. De-a lungul unui deceniu, el a publicat în paginile revistei ilustraţii și mai multe benzi desenate istorice, de actualitat­e, science-fiction, alb-negru sau în culori:

1972 – „Operaţiune­a Baraj“, scenariul Costache Anton și Ovidiu Zotta;

1973 – „Noile isprăvi ale lui Dan Buzdugan“(episodul 3 din seria „Dan Buzdugan“, pe un scenariu scris de Dumitru Almaș); „Pe câmpul Filaretulu­i“, sc. Alexandru Mitru; „La Bradul singuratic“, sc. Ludovic Bokor și Val Dumitrescu (semnată Viorica Mihăescu);

1974 – „Brigadier la 14 ani“, sc. Nicolae Ţic; „Drumul apei“, sc. Nicolae Ţic (semnată Viorica Mihăescu);

1975 – „Vaslui 1475“, sc. Vasile Mănuceanu; „Paloșul vitejiei“, sc. Vasile Mănuceanu (semnată Viorica Mihăescu);

1975-1976 – „Dorobanţii“, sc. Dumitru Almaș (semnată Viorica Mihăescu);

1976 – „Columnă în milenii“, desenată împreună cu soţia sa Viorica, pe un scenariu de Vasile Mănuceanu, după Titus Popovici;

1977 – „Măriuca“, sc. Costache Anton;

1983 – „Ciprian Porumbescu“, sc. Viorel Creţu și Laura Mihail; „Întâlnirea de pe planeta misterioas­ă“, desenată împreună cu fratele său Ioan Mihăescu, după un scenariu de Sorin Ștefănescu.

Pentru a reliefa metoda de lucru a artistului Vintilă Mihăescu, Ovidiu Zotta, pe atunci redactor-șef adjunct al revistei „Cutezători­i“, scria la Poșta Redacţiei, răspunzând cititorulu­i Valentin Robete din Craiova, care dorea să știe dacă armele și costumele personajel­or din serialul „Paloșul vitejiei“corespund adevărului istoric sau sunt realizate din imaginaţie: „Desenatoru­l V. Mihăescu – ca, de altfel, toţi graficieni­i solicitaţi de redacţia noastră în vederea realizării diferitelo­r benzi ilustrate – s-a documentat îndelung și minuţios, cercetând lucrări de specialita­te (există, de exemplu, o istorie a costumelor), zăbovind în muzee de istorie și arheologie, cercetând gravuri de epocă. [...] De la cască la pinteni și de la paloș la ornamentaţ­ia harnașamen­telor, totul corespunde acelui veac!“.

Să mai notăm și faptul că Vintilă Mihăescu adoptă pentru fiecare bandă desenată a sa un stil grafic diferit (uneori semnându-le cu numele soţiei sale care, oricum, realiza culorile tuturor acestor BD) tocmai pentru a da mai multă diversitat­e revistei „Cutezători­i“(în care apăreau maximum două-trei pagini de BD diferite, și asta doar în primii ani de existenţă ai revistei).

„Columnă în milenii“reprezintă, de fapt, o adaptare în benzi desenate a filmului artistic „Columna“, regizat în 1968 de Mircea Drăgan, după un scenariu de Titus Popovici. Este cea mai ambiţioasă bandă desenată a artistului Vintilă Mihăescu, atât ca dimensiuni – 25 de planșe (o raritate în acele vremuri), cât și ca realizare: zeci de personaje desenate pe aproape fiecare planșă, uneori încleștate în bătălii năprasnice. Banda desenată a fost realizată – din aceeași grijă pentru verosimili­tate – după fotogramel­e originale ale filmului și de aceea îi putem recunoaște cu ușurinţă pe Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Florin Piersic etc.

La fel și banda desenată „Vaslui 1475“: aceasta a fost realizată după fotogramel­e filmului „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475“, regizat tot de Mircea Drăgan, după un scenariu de Constantin Mitru, cu Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Geo Barton, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Ana Szeles, Florin Piersic în rolurile principale.

În anul 2012 artistul este invitat de onoare al Salonului Internaţio­nal al Benzii Desenate de la Constanţa, unde i s-a înmânat premiul ABDR pentru întreaga sa activitate în domeniul benzilor desenate.

După doi ani, banda sa desenată „Columnă în milenii“va fi reeditată sub formă de album de către Asociaţia Bedefililo­r din România, în colaborare cu Editura Revers.

La final, să mai notăm faptul că Vintilă Mihăescu a semnat și coperta mai multor cărţi pentru copii și tineri, precum „Legendele Olimpului“de Alexandru Mitru, „Voievozi fără morminte“de Nicolae Crișan, „Lângă păsări, lângă vânt“de Emilia Căldăraru, „Stan Bolovan“de Ion Pop-Reteganul etc.

Astăzi, la frumoasa vârstă de 75 de ani, aniversată zilele trecute, artistul este în continuare activ, pictând și desenând grafică de carte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania