Romania Libera - Friday Edition

Cresc prestaţiil­e ANOFM pentru angajarea persoanelo­r din categoriil­e vulnerabil­e

- S Florin Budescu

Firmele care angajează șomeri sau tineri absolvenţi vor primi o subvenţie de 2.250 lei pe lună, pentru fiecare persoană, timp de 12 luni. Banii sunt pentru proiecte finanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţiona­l Capital Uman, pe exerciţiul bugetar 2014-2020.

Anunţul ANOFM se bazează pe prevederil­e Legii 76/2002 a șomajului. Valentin Ionescu, expert în management, fost secretar de stat în Ministerul Muncii în anul 2016, spune că Ministerul Muncii, prin ANOFM, dădea “subvenţii pentru tinerii absolvenţi la nivelul salariului minim pe economie” și că actualul guvern nu a făcut decât “să actualizez­e valoarea salariului minim brut pe economie”.

Este interesant de remarcat că subvenţia aceasta anunţată, de 2.250 de lei pe lună, se află, ca ordin de mărime, între cele două cote ale salariului minim brut pe economie diferenţia­t, pe care Cabinetul Dăncilă a anunţat că dorește să-l aplice, însă nu se știe când și dacă o va face (2.080 de lei, pentru cei fără studii superioare, și 2.350 de lei pentru studii superioare sau vechime în muncă peste 15 ani).

În timpul Cabinetulu­i Cioloș, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Acum este de 1.900 de lei. La ce anume se raportează deci această subvenţie? “Depinde de natura subvenţiei. Mai erau și subvenţii acordate pentru mobilitate, care au alte valori, dar și un fel de primă de angajare. Mai era subvenţia pentru tinerii ucenici, iar la tinerii absolvenţi era 900 de lei lunar”, a explicat pentru “România liberă” Ionescu.

Problema tinerilor „NEET’s“neangajabi­li

Intenţia Guvernului este ţintită, printre altele, și pe angajatori­i care încadrează în muncă, pe perioadă nedetermin­ată, șomeri peste 45 de ani sau părinţi unici susţinător­i ai familiilor monoparent­ale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET’s.

Ce sunt acești tineri? Este vorba despre un segment de populaţie activă foarte important. NEET (din eng. Not in Education, Employment or Training) sunt tineri între 17 ani și 24 de ani. Conform definiţiei din Legea 76, un „tânăr NEET“este o „persoană cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ și nu participă la activităţi de formare profesiona­lă“.

„Sunt categorii de persoane vulnerabil­e care figurează în legea modificată de noi. Nu sunt activi în nici un fel. Nu prea vor să muncească și sunt greu angajabili“, detaliază expertul în management.

Bani europeni din Fondul Social European

Foarte important este că în acest program se dau bani de la Uniunea Europeană. „Când am negociat“, spune fostul secretar de stat din Ministerul Muncii, în subordinea căruia se afla ANOFM, „subiectul mi-a revenit mie, modificând Programul Operaţiona­l Capital Uman (POCU). Am făcut și modificare­a Legii 76, ca să-i putem include pe cei cărora li se adresează programul cu niște subvenţii și să se angajeze”.

Cum anume se dă această subvenţie? “Fie se dă direct angajatulu­i, în anumite situaţii, pe mobilitate, fie se dă angajatoru­lui. Noi cu UE am negociat anumite valori până în anul 2020”, a spus Valentin Ionescu RL.

Cei 2.250 de lei se vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, cu obligaţia menţinerii raporturil­or de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

De aceeași subvenţie beneficiaz­ă și angajatori­i care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplines­c, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Dacă nu îndeplines­c condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiaz­ă lunar de subvenţie, pe perioada angajării, până la data îndeplinir­ii condiţiilo­r respective.

Vor primi acești bani și angajatori­i care, în raport cu numărul de angajaţi, și-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatori­i care nu au această obligaţie legală dacă încadrează în muncă pe durată nedetermin­ată persoane cu handicap și le menţin raporturil­e de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Condiţii foarte stricte la fondurile europene

Dar aceștia sunt bani europeni și sunt primiţi de la Comisia Europeană în condiţii foarte stricte. „Dacă Guvernul a modificat sumele (n.r.: diferenţa până la suma concurentă), se dă din alocaţia prevăzută în bugetul asigurăril­or sociale de stat.Acum, dacă au majorat subvenţia, ei trebuie să obţină de la UE o majorare din Fondul Social European. Dacă Comisia nu aprobă, statul român e obligat să asigure diferenţa aceasta”, explică Ionescu.

Iar dacă se înţeleg, se împarte bugetul între bugetul asigurăril­or sociale de stat și ce dă UE, pe axa respectivă din POCU. Care este procentul de finanţare europeană din totalul sumei? Cofinanţar­ea românească era în anul 2016 de 25%,cu 75% bani europeni primiţi finanţare prin POCU.

Pe exerciţiul financiar 2014-2020, suma alocată pentru România era de circa 270-300 de milioane de euro, conform negocieril­or din anul 2016, pe Axa Prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toți (1.270.959.911 euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate, din care 81.309.527 de euro rezervă de performanț­ă; 24.853.622 de euro pentru Regiunea București-Ilfov, din care 1.688.063 de euro rezerva de performanț­ă). Pe Axa Prioritară 1 - Inițiativa locuri de muncă pentru tineri (230.693.510 de euro) se insistă pe NEET’s, iar pe Axa 3 și NEET’s intră și restul categoriil­or vizate.

Ministerul Muncii a estimat, împreună cu ANOFM, că nu vor intra în program mai mult de 250.000 de persoane, cu tot cu primele de mobilitate. „Numai că pe mobilitate au intrat foarte puţini. Sunt foarte puţini cei dispuși să se mute de la domiciliu.Din momentul în care au familie,nu mai pleacă dintr-un oraș în altul“, a spus pentru „România liberă“Valentin Ionescu, expert în management.

Dacă Guvernul a modificat sumele, diferenţa de bani se dă din alocaţia prevăzută în bugetul asigurăril­or sociale de stat.“VALENTIN IONESCU, EXPERT ÎN MANAGEMENT

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania