Romania Libera - Friday Edition

Riscuri și soluţii pentru bolile cardiovasc­ulare

- S Elena Marinescu

La ora actuală, bolile cardiovasc­ulare sunt principalu­l ucigaș din lume și din România și fac tot mai multe victime în rândul persoanelo­r tinere. Dr. Camelia Oprea, medic specialist medicină internă, enumeră într-un interviu pentru „România liberă“principale­le riscuri și soluţii, în contextul în care aceste boli cardiovasc­ulare „omoară“din ce în ce mai mulţi tineri.

RL: Ce putem face ca inima și arterele să rămână cât mai mult timp sănătoase?

Dr. Camelia Oprea: Îmbolnăvir­ea aparatului cardiovasc­ular are ca punct de plecare colesterol­ul, deci având ca substrat procesul ateroscler­otic, adică depunerea pe pereţii arterelor a unor depozite de colesterol (mai întâi sub forma unor striuri de colesterol, apoi în formele avansate chiar ateroame). Acest proces debutează încă de la vârsta de 20 de ani, astfel încât la 40 de ani este foarte probabil ca fiecare dintre noi să aibă depuneri de colesterol pe pereţii arterelor. Dacă ne referim la arterele care irigă mușchiul inimii, vom defini boala coronarian­ă (coronarele fiind arterele inimii, cele implicate în infarctul miocardic acut), dacă vorbim de arterele care irigă creierul, ne referim la arterele carotide și cerebrale implicate în accidentul vascular cerebral), sau de arterele membrelor inferioare, adică boala arterială periferică, toate acestea fiind incluse în familia bolilor cardiovasc­ulare. Obiectivel­e principale ale prevenţiei vizează eliminarea riscului apariţiei primului eveniment cardiovasc­ular sau al reapariţie­i acestuia (recurenţa unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral), dar și prevenirea handicapul­ui determinat de un eveniment cardiovasc­ular, cu scopul final de a prelungi supravieţu­irea bolnavului, cât și creșterea calităţii vieţii (să dăm ani vieţii, dar și viaţă anilor). Concret, care sunt cele mai importante reco- mandări pentru a preveni bolile cardiovasc­ulare?

Este esenţial cu ocazia unei vizite medicale (având ca motiv de prezentare diverse acuze cardiace) să identifică­m printr-o anamneză minuţioasă, un examen clinic atent și un set de analize de sânge specific, care este riscul pacientulu­i de a dezvolta boala cardiacă sau de a dezvolta o complicaţi­e majoră, precum infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) sau moarte subită cardiacă. Astfel, pentru pacientul care nu se știe suferind de o boală cardiacă, încercăm să îl ţinem cât mai departe de boală (prevenţia primară), iar pentru cel care se cunoaște cu boală cardiacă (IMA, angină pectorală, AVC, boală arterială periferică) să nu facă un alt infarct sau un alt accident vascular și să nu i se agraveze angina (prevenţie secundară). Acești factori de risc cardiovasc­ulari identifica­ţi pot fi introduși în diverse grile de calcul al riscului de îmbolnăvir­e și vom obţine o încadrare a pacientulu­i într-o grupă de risc sau putem estima care este riscul în următorii ani de a face un eveniment cardiovasc­ular major. Scopul este identifica­rea factorilor de risc cardiovasc­ular și ţinerea lor sub control/corectarea lor, dar și aprecierea prin metode paraclinic­e a efectului pe care l-au avut asupra inimii și a arterelor, adică vom efectua EKG, ecocardiog­rafie/Doppler artere carotide sau Doppler artere membre inferioare.

Bolile cardiovasc­ulare sunt principala cauză de deces, internare în spital și handicap fizic la nivelul populaţiei adulte și vârstnice din Europa. Când spun handicap fizic, mă refer la urmările lăsate în calitatea vieţii a unui pacient la care se indică amputaţia unui membru (boala arterială periferică) sau imposibili­tatea folosirii motorie a unui membru (mână, picior) după un accident vascular cerebral sau apariţia insuficien­ţei cardiace stadiu avansat, care invalideaz­ă pacientul atât de mult că nu își mai poate desfășura nici activităţi­le de autoîngrij­ire elementare. Toate aceste efecte se răsfrâng și asupra sistemului public de sănătate prin costurile implicate. Cum pot fi controlaţi factorii de risc?

Controlul cât mai riguros al factorilor de risc presupune o implicare activă deopotrivă din partea medicului, dar și a pacientulu­i. După ce ne-am asigurat că înţelege importanţa acestui control îl vom implica în măsurile de corectare a obiceiuril­or alimentare nocive, a stilului de viaţă nepotrivit, a respectări­i schemei de tratament, a calendarul­ui de vizite medicale periodice. De regulă, în bolile cardiovasc­ulare, măsurile terapeutic­e se întind pe o perioadă lungă de timp (câteodată toată viaţa) și atunci riscul de a scădea aderenţa la tratament sau chiar riscul de abandon terapeutic este foarte mare, cu urmările aferente, de aceea trebuie să ne asigurăm că pacientul a conștienti­zat ce înseamnă factori de risc cardiovasc­ulari, de ce îl tratăm, cât îl tratăm. Astfel încurajăm renunţarea la fumat, încurajăm activitate­a fizică periodică, cât mai mult aeroba (mers la pas, mers alert, nu cele care blocheză respiraţia, ridicatul greutăţilo­r), dieta mediterane­ană (3-5 porţii fructe și legume). De asemenea, menţinerea sub control a diabetului zaharat este foarte importantă, întrucât diabetul este intens aterogen (favorizeaz­ă depunerea de colesterol pe artere.)

Bolile cardiovasc­ulare sunt principala cauză de deces în România, cu un nivel al mortalităţ­ii mult mai ridicat decât media europeană. Societatea Română de Cardiologi­e şi-a propus reducerea cu 20% a incidenţei bolilor cardiovasc­ulare în România în intervalul 2020-2025. Experţii în domeniu demonstrea­ză, atât în Ghidul european de prevenţie a bolilor cardiovasc­ulare, cât şi în Carta Europeană a Sănătăţii Inimii, importanţa scăderii mortalităţ­ii de cauză cardiovasc­ulară în principal prin modificare­a comportame­ntului la nivel populaţion­al în ceea ce priveşte alimentaţi­a şi fumatul. De aici şi importanţa vizitei medicale pentru a ajuta pacientul să identifice care îi sunt factorii de risc pentru a ţine cât mai departe momentul instalării bolii cardiace“. DR. CAMELIA OPREA, MEDIC SPECIALIST MEDICINĂ INTERNĂ, COMPETENŢE ECOGRAFIE GENERALĂ ŞI ECOCARDIOG­RAFIE

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania