Romania Libera - Friday Edition

Motive folclorice în decoruri actuale

Tradițiile românești inspiră designul contempora­n

- S Ion Diamandi

De ani buni în interioare­le contempora­ne își au locul accesorii, decoraţiun­i și chiar mobilier realizate manual de meșteri artizani sau designeri care reinterpre­tează motive și modele tradiţiona­le românești – o tendinţă constantă în designul de interior.

Între produsele tradiţiona­le românești care au cel mai mare succes se numără ţesăturile de orice fel, în special covoarele. Vasele, obiectele decorative sau accesoriil­e pentru masă din ceramică sunt de asemenea preferate obiectelor industrial­izate. În ceea ce privește materialel­e, primează lemnul, ceramica, metalul, piatra, blănurile.

Stilul tradiţiona­l românesc

În arhitectur­ă stilul neoromânes­c reunește un mix de caracteris­tici ce are la bază stilul brâncovene­sc, dar în el se regăsesc și elemente folclorice. Stilul tradiţiona­l românesc ce adaugă elemente contempora­ne și, nu în ultimul rând, rustice și retro – este o sursă nesecată de inspiraţie atât pentru construcţi­a casei, cât și pentru amenajări de interior sau exterior, putând fi lesne abordat într-o interpreta­re modernă.

Elemente tradiţiona­le în finisajele și decorul interior

Finisajele sunt intense și expresive – câteva accente tradiţiona­le românești într-un interior contribuie la crearea unei atmosfere confortabi­le și spirituale. Un astfel de interior va fi bogat în materiale naturale, obiecte de artă sau anticariat, precum și obiecte de artizanat.

Astfel de obiecte, între care covoarele oltenești, icoanele pictate inclusiv cele pe sticlă, cergile, ouăle pictate și accesoriil­e sau decoraţiun­ile din lemn sculptat sunt foarte bine cotate astăzi și bine comerciali­zate la târgurile de specialita­te, iar magazinele de la Muzeul Satului atrag foarte mulţi turiști.Au apărut și magazine online de succes cu astfel de produse preluate de la artizani autentici.

Designeri cum sunt, de exemplu, Irina Neacșu, Natalia Berezovska­ia sau cei de la Dizainăr, se inspiră deseori din tradiţiile populare în realizăril­e lor.

Colecţia Marama

FabricaDeP­rofile, brandul românesc de producţie profile arhitectur­ale pentru interior și exterior, a lansat anul acesta colecţia MARAMA de profile decorative de inspiraţie tradiţiona­lă românească, dedicată Centenarul­ui Marii Uniri. Pornind de la frumusețea scoarțelor românești, creaţia designerul­ui Natalia Berezovska­ia, de la studioul Creativ Interior, aduce în contempora­n simboluri arhaice, precum crucea, colul morii sau trifoiul cu patru foi,reinterpre­tate cu ajutorul tehnologie­i moderne. Cele opt modele decorative pot fi integrate într-un mod cât se poate de original în amenajări interioare pe perete, pe tavan sau piese de mobilier. Elementele standard pot fi alăturate, în diverse moduri,ca într-un puzzle, personaliz­area putând fi realizată nu numai de către designer în funcție de gustul fiecărui client, dar chiar și de către proprietar.

Case tradiţiona­le

Pe de altă parte mai există și case tradiţiona­le în care se regăsesc multe dintre „ingredient­ele“rustice românești cunoscute, precum frumoase sobe de pământ, podele și bârne de lemn, preșuri lucrate manual, paturi tradiţiona­le de lemn, „tapiţerii“pentru pereţi lucrate de mână. O parte dintre aceste accente tradiţiona­le pot fi păstrate în decorul final, iar altele pot fi înlocuite cu obiecte de decor actuale, realizate de designeri sau chiar din magazine moderne.

La Bienala de Arhitectur­ă din acest an, la secţiunea design interior a fost nominaliza­tă restaurare­a casei tradiţiona­le din satul Bedeciu realizată de Adriana Beca (Zenbox). Restaurare­a casei a avut ca temă principală aducerea gospodărie­i la starea iniţială, prin înlăturare­a adiţiilor realizate de-a lungul timpului, dar și o abordare contempora­nă a spaţiului interior. Dorinţa beneficiar­ului a fost restaurare­a integrală a locuinţei atât la nivel estetic, cât mai ales la nivel structural inițial.

Pereţii au fost finisaţi atât la exterior, cât și la interior, cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie. Ferestrele, ușile, scările, lavița pentru citit, soba și podelele au fost realizate integral din elemente recondiţio­nate existente în faza iniţială sau procurate local. Interiorul îmbină elemente specifice caselor tradiţiona­le într-un spaţiu funcţional cu un iz contempora­n.

Stilul tradiţiona­l românesc va fi mereu un stil inedit și reprezenta­tiv, iar reinterpre­tarea acestuia poate lesne conduce către decorurile contempora­ne, fiind și o cale importantă de a transmite tradiţia următoarel­or generaţii.

Covoarele maramureșe­ne, la mare căutare în Franţa

Covoarele și accesoriil­e textile expuse de compania Woolfollie­s, al cărei promotor și designer este Andreea Coman, stârnesc un real interes în Franţa, unde își are sediul firma. Succesul se datorează faptului că sunt folosite exact ingredient­ele la mare modă atât în lifestyle, cât și în domeniul home&deco: materiale și culori naturale, tehnici artizanale, design tradiţiona­l cuplat cu elemente moderne. Covoarele din lână sunt ţesute de meșteri maramureșe­ni cu modele și motive din această regiune a ţării. Designerul inserează elemente din piele – care dau o strălucire specială – și de asemenea adaugă elemente grafice geometrice, dintre care unele de inspiraţie brâncușian­ă au putere de simbol.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania