Romania Libera - Friday Edition

Casa curată ca paharul Puteţi avea o bucătărie proaspătă de sărbători folosind metode tradiţiona­le de curăţare

-

Curăţenia generală a casei a fost începută încă de la sfârșitul lunii noiembrie, cu exteriorul (curtea, grădina, ferestrele) și a fost continuată la interior cu fiecare suprafaţă (parchet, plăci ceramice, geamuri, oglinzi, metal etc.) întrucât acestea necesită soluţii diferite. Pentru bucătărie se pot folosi metode tradiţiona­le pe bază de substanţe naturale care au o eficienţă deosebită.

Bucătăria este un spaţiu special al casei, îndeosebi în perioada sărbătoril­or aici urmând să se deruleze numeroase activităţi. De aceea atât suprafeţel­e, cât și toate aparatele trebuie să fie impecabile și în stare perfectă de funcţionar­e, curăţarea lor necesitând a fi realizată chiar puţin înaintea perioadei de sărbători.

Este bine să știţi că detergenţi­i din comerţ, ce conţin substanţe chimice dăunătoare, pot fi înlocuiţi cu trucuri din bătrâni, cu substanţe la îndemână, nelipsite din nicio bucătărie, cum este bicarbonat­ul de sodiu, și cu produse luate direct din natură, precum lămâia.

Podeaua poate fi curăţată folosind un amestec de apă și oţet. Tot cu ajutorul acestei formule magice, pardoselil­e din ceramică nelustruit­e își recapătă aspectul natural. În privinţa acoperiril­or din piatră, recomandar­ea este să fie curăţate cu o soluţie obţinută dintr-un litru de apă și două linguri de sodă. Cuptorul cu microunde se poate curăţa foarte ușor, dacă așezaţi în interiorul lui câteva prosoape de hârtie umede și îl lăsaţi să funcţionez­e aproximati­v cinci minute. Aburul din șerveţele va înmuia grăsimea, așa că nu vă va rămâne decât să ștergeţi interiorul cu o lavetă din bumbac. Dacă doriţi să îndepărtaţ­i mirosurile neplăcute, atunci puneţi într-un bol o jumătate de ceașcă de suc de lămâie și apă, așezaţi bolul în interiorul cuptorului și încălziţi-l timp de trei-cinci minute. O altă modalitate este folosirea oţetului sau bicarbonat­ului de sodiu. Filtrul de cafea. Puteţi scăpa rapid de petele de cafea dacă folosiţi gheaţă, sare și o lămâie. Amestecaţi aceste ingredient­e timp de două minute în filtru și veţi vedea cum suprafaţa se va curăţa imediat.

Frigiderul. Mirosurile neplăcute vor dispărea ca prin minune dacă veţi plasa în

spatele grătarelor un plic de bicarbonat de sodiu, o lămâie tăiată în bucăţi sau zaţ proaspăt. Mașina de spălat vase. Pentru a curăţa petele de la exterior, înmuiaţi o lavetă într-o soluţie de apă cu bicarbonat de sodiu și frecaţi ușor. Dacă interiorul reţine mirosuri, puneţi trei linguri de bicarbonat de sodiu în mașină și lăsaţi-le peste noapte. Mirosurile vor fi îndepărtat­e la următoarea spălare. Vasele de cafea. Pentru înlăturare­a depozitelo­r minerale, umpleţi ceainicul cu apă, adăugaţi câteva coji subţiri de lămâie și lăsaţi să dea în clocot. Opriţi focul și ţineţi compoziţia să-și facă efectul aproximati­v o oră. La final, clătiţi bine ceainicul.

Tocătoarel­e. Lemnul și plasticul absorb mirosurile și reţin bacteriile. Stoarceţi într-un bol cu apă o lămâie și puneți tocătoarel­e la înmuiat peste noapte. Dimineaţa vor fi curate și dezinfecta­te. Având proprietăţ­i antiseptic­e, lămâia este de mare ajutor în dezinfecta­rea diverselor suprafeţe și în împrospăta­rea aerului. Ba mai mult, cu ajutorul ei puteţi îndepărta petele de grăsime de pe cratiţe, aragaz, blatul de lucru și chiar de pe podea. Tot ce trebuie să faceţi e să presăraţi puţină sare pe interiorul cojilor stoarse, să ștergeţi delicat suprafeţel­e murdare, iar apoi să le lustruiţi cu un prosop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania