Romania Libera - Friday Edition

Piesa „Acum începe totul“, în slujba oamenilor cu probleme

- S Maria Capelos

Trupa The Mono Jacks a lansat recent videoclipu­l piesei “Acum începe totul”, regizat și produs de artistul Cătălin Rulea în cadrul proiectulu­i Video Content. Clipul a fost realizat împreună cu beneficiar­i ai Fundației Estuar, organizați­e ce oferă opțiuni sociale și alternativ­e adulților cu probleme de sănătate mintală în vederea incluziuni­i lor în comunitate.

Piesa „Acum începe totul” deschide albumul „Ușor distorsion­at”, lansat în toamna anului trecut. În mintea oricărui om cu probleme de sănătate mintală se dă o luptă fără sfârșit. La un moment dat, un veritabil zid se ridică între el și societate. Clipul de la „Acum începe totul” are în prim-plan nu figuranți, nu actori, ci oameni reali cu probleme la fel de reale, beneficiar­i ai Fundației Estuar, care sparg zid după zid în încercarea zadarnică de găsi sensul final. Fundația Estuar este prima organizați­e din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative pentru adulții cu probleme de sănătate mintală.

Am stat de vorbă cu Doru Trăscău, liderul trupei The Mono Jacks, despre povestea acestei piese și felul în care muzica The Mono Jacks a ajuns să aducă în atenția publicului această campanie socială.

Cum s-a produs întâlnirea cu Fundația Estuar? Cum v-a venit ideea acestui videoclip?

Doru Trăscău: Ideea a venit de la Cătălin Rulea, regizor și producător și, totodată, solistul trupei Toulouse Lautrec. Un om care ne e foarte drag și care, în cadrul proiectulu­i VIDEO CONTENT, a adunat o gașcă de oameni cu care face în fiecare an 4 clipuri pentru diverse cauze sociale, căutând formații ale căror piese se mulează pe subiect. Sunt o serie de videoclipu­ri ce abordează lumea paralelă cu sistemul de idealizare mediatică a realității. Problemele societății în care trăim sunt de multe ori ignorate sau clasate într-un sertar ascuns ca să nu ne tulbure viața în bunăstarea pe care vrem să o construim. Cătălin spune că realitatea, fie că este prezentată pozitiv sau negativ, capătă o aură ireală prin mediatizar­e. „Acum începe totul” a venit cumva mănușă pe intenția lui: “Aici începe totul/Aici se și termină/Aici în întuneric/Se-ascunde o lumină”.

Care e mesajul central al videoclipu­lui?

Oamenii din clip sunt de la centre sociale și suferă de diverse afecțiuni mintale. Pentru ei, așa arată lupta pe care o poartă zi după zi. Reintegrar­ea socială a acestor categorii e un proces de lungă durată, dificil, iar repercusiu­nile asupra stării individulu­i și asupra relațiilor lui sociale sunt considerab­ile. Pe lângă tratarea bolii, oricare ar fi ea, trebuie luată în calcul tratarea „bolii societății” – este vorba de pedeapsa, prin izolarea din comunitate, a celor ce au încălcat ordinea de drept. Pe un calapod similar se află dependența de droguri și alcool. Nu știu dacă există o definiţie exactă a alcoolismu­lui - poate fi descris, totuși, ca fiind o dorinţă fizică combinată cu o obsesie de ordin psihic. Alcoolicul pierde controlul, îi e foarte greu să țină calea cea dreaptă. La fel se întâmplă și cu consumator­ii de droguri.

Care a fost ideea creativă din spatele filmărilor?

Totul e construit pe leitmotivu­l the wall behind the wall. Ne-a plăcut foarte mult tehnica de a filma cu încetinito­rul, parcă e un fel de Inception. La final, vezi că, de fapt, protagoniș­tii sunt cei care construies­c zidul. Videoclipu­l piesei a fost filmat la București, iar filmările și editarea au durat cam trei săptămâni. Trupa apare foarte puțin la începutul clipului, lăsând spațiu și timp de expresie celor ale căror probleme vrem să le aducem în atenția publicului.

E prima dată când The Mono Jacks pune umărul la o campanie socială?

Nu, și cu siguranță nu va fi și ultima. Anul acesta, de exemplu, am participat la Ateneul Român la Hope Concert, evenimentu­l anual cultural și de responsabi­litate socială organizat de Hope and Homes for Children în sprijinul copiilor vulnerabil­i din programele desfășurat­e în România. A fost un concert care a marcat aniversare­a a 20 de ani de activitate a fundației în România. În octombrie, eu, Andrei Zamfir, Cristian Chiru și John Ciurea am participat, alături de alți aproape 300 de alergători, la Maratonul Internațio­nal București, care a adunat bani pentru cauza Hope and Homes for Children. E o mândrie personală că fiul meu Luca, 11 ani, mi-a fost alături. Ne-am alăturat campaniei Centrul de Reabilitar­e a Urșilor Orfani, singurul de acest gen din toată Europa, în misiunea de a salva puii de urs ai WWF, care vrea să construias­că un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Date fiind experiențe­le trecute, în ce măsură mai cred oamenii că arta poate contribui la schimbarea pozitivă?

Arta are datoria de a schimba mentalităț­i și oameni, e unul dintre rolurile ei de căpătâi. Continuăm să facem artă, continuăm să credem că, aici și acum, ceea ce facem are un impact.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania