Romania Libera - Friday Edition

Calcule pentru moţiunea de cenzură

Opoziția încearcă să profite de neînțelege­rile din coalița majoritară

- S Romulus Georgescu

Pentru a dărâma Guvernul prin moțiune de cenzură, Opoziția are nevoie de sprijinul UDMR, al Minorități­lor și de voturile a 14 parlamenta­ri PSD.

PNL, USR și PMP au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, încercând să profite de neînțelege­rile din coaliția de guvernare. Depunerea moțiunii are loc în contextul în care coaliția PSD-ALDE și-a pierdut majoritate­a în Camera Deputațilo­r, lipsindu-le două voturi pentru a nu depinde de alte partide. Însă, calculele moțiunii de cenzură sunt diferite față de cele care vizează legile. Dacă în cazul legilor votul se dă în fiecare Cameră a Parlamentu­lui, moțiunea de cenzură trebuie aprobată de plenul celor două Camere. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie ca Opoziția să strângă un total de 233 de voturi. Partidele care au inițiat moțiunea au în total 151 de voturi – PNL (93), USR (40), PMP (18). Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, are 16 deputați, ceea ce ar duce totalul voturilor la 166. Opoziția mizează și pe sprijinul a șase deputați independen­ți, ceea ce ar însemna 172 de voturi. Chiar și așa, ar mai fi nevoie de 61 de voturi.

Strategia UDMR

Una din țintele de negociere a fost UDMR, formațiune care are 30 de senatori și deputați. Însă, chiar dacă au neînțelege­ri cu PSD, liderii UDMR nu se arată dispuși să treacă în tabăra Opoziției. Premierul Ungariei, Viktor Orban, are o relație de colaborare cu liderul PSD Liviu Dragnea. Interesele Ungariei în România vizează, printre altele, exploatare­a gazelor naturale din Marea Neagră.

UDMR primește finanțare din Ungaria și toate semnele date de liderii Uniunii sugerează că nu se vor distanța de politica dictată de la Budapesta. Cel mai probabil, ei vor negocia la sânge cu PSD, dar vor rămâne alături de social-democrați. De altfel, recent, au apărut informații potrivit cărora UDMR are propuneri de modificare a Legii educației, pe care vrea să le negocieze cu ministrul de resort Ecaterina Andronescu. În aceste condiții, pare puțin probabil ca UDMR să se alăture Opoziției. O decizie oficială va fi, însă, luată, chiar în ziua în care se va vota moțiunea. Chiar dacă ar obține sprijinul UDMR, Opoziția ar strânge 202 voturi și pentru adoptarea moțiunii de cenzură ar mai fi necesare încă 31 de voturi. Liderii Opoziției încearcă să adune voturi și din Grupul Minorități­lor (17), dar aceștia votează, tradiționa­l, alături de guvern. Oricum, și cu votul minoritari­lor, Opoziția ar strânge doar 219 voturi și ar mai fi nevoie de 14 voturi din zona PSD-ALDE. Până acum, opozanții lui Dragnea din PSD au susținut că ei nu vor vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, având reproșuri doar la adresa liderului partidului, nu și la adresa premierulu­i Viorica Dăncilă.

Moțiunea Opoziției

PNL, USR și PMP afirmă, în moţiunea de cenzură intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!” că ”Grupul infracțion­al organizat, condus de Liviu Dragnea, care a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie să fim puternici, azi mai mult decât oricând”.

Autorii moțiunii consideră că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”,toate angajament­ele fiind amânate după această dată, că remanieril­e au arătat că pentru un incompeten­t dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve și mai slab pregătite. Guvernului i se reproșează numărul mare de ministere (27), de secretari de stat (150) și de subsecreta­ri de stat (90) plătiţi regește. Ministrul de Interne, Carmen Dan, este prezentată ca ”ministrul care a dirijat bastoanele și lacrimogen­ele împotriva cetăţenilo­r pașnici”. Ministrul Agricultur­ii, Petre Daea, este caracteriz­at drept ”groparul zootehniei românești”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este ”icoana la care se închină toţi condamnaţi­i din penitencia­re și recidivișt­ii eliberaţi”. ”În doi ani de zile ați legiferat pentru salvarea de la închisoare a unui singur om, Liviu Dragnea, fără să vă pese de vieților românilor cinstiți. Ați eliberat anul trecut 10.000 de infractori din pușcării și ați făcut ca românii să se teamă în casele lor să nu fie tâlhăriți și omorâți!”, este unul din reproșuril­e aduse guvernanți­lor.

Reproșuri la adresa guvernanți­lor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, este cel care ”încă mai confundă ministerul cu discotecil­e”. ”Ați promis românilor prosperita­te, dar 52% spun că trăiesc mai prost decât anul trecut, scumpirile și inflația le-au golit buzunarele pe care voi pretindeți, cu cinism, că le-ați umplut cu bani”, susțin autorii moțiunii. Un alt reproș vizează creșterea datoriei țării noastre, care se apropie de 400 de miliarde de lei. Semnatarii susțin că guvernanți­i au construit doar două școli, din cele 2.500 de unități de învățământ promise. Guvernul nu și-a respectat nici promisiuni­le care vizează construire­a de spitale regionale, a proiectelo­r de infrastruc­tură și a majorării pensiilor. ”Începând cu 1 ianuarie 2019, PSD-ALDE taie în medie cca. 102 lei pe lună din pensia fiecărui român, drept pe care pensionari­i îl aveau prin Legea pensiilor care este încă în vigoare, adică prin indexarea cu 100% creșterea preţurilor și cu 50% din creșterea salariului mediu brut”, afirmă autorii moțiunii.

Sunt criticate și modificări­le operate la legile Justiției. ”Nu există niciun singur amendament adoptat, așa cum nu există o singură măsură luată care să tindă să protejeze interesele cetăţeanul­ui onest, interesele cetăţeanul­ui victimă. Toate modificări­le normative sunt adoptate, toate măsurile sunt luate doar pentru a proteja interesele infractori­lor, și toate au în centru doar interesele de grup ale lui Dragnea și asociaţii”, susțin autorii moțiunii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania