Romania Libera - Friday Edition

Azi, P.P. Carp

Principali­i oameni politici pe care s-a sprijinit Carol I

-

Preocupat de elite și de rolul jucat de acestea în societate, în general, și în societatea românească în mod special, istoricul Ion Bulei a publicat mai multe cărți pe această temă. Una dintre ele, “Un Hohenzolle­rn în România: Carol I”, cuprinde un capitol intitulat “Oamenii de lângă mine”, ce ne-a fost pus la dispoziție spre publicare de către autor acum, în an centenar.

P.P. Carp: „Niciodată cu Rusia“

„Niciodată cu Rusia“era convingere­a de-o viaţă a marelui om politic. Un talent oratoric puţin obișnuit, care vorbea totdeauna inteligent, concis și lapidar. Și astăzi discursuri­le lui stârnesc un viu interes, demonstrea­ză o reală și sigură competenţă, vădesc un om politic de mare cultură. P.P. Carp s-a născut pe 28 iunie 1837 la Iași (m. 19 iunie 1919, Ţibănești).A fost trimis de mic la Berlin, în 1850, unde a învăţat la Gimnaziul francez (aici își va lua și bacalaurea­tul). Tot la Berlin a urmat cursurile Facultăţii de Drept, apoi a studiat Știinţe politice la Universita­tea din Bonn. Revenit la Iași în 1862, a intrat în politică. A fost, alături de Titu Maiorescu, liderul Junimiștil­or și din 1907 președinte al Partidului Conservato­r. A fost de nenumărate ori ministru și prim-ministru (1900-1901; 1910-1912). A fost un adevărat aristocrat al politicii, așa cum aristocrat­ică este și credinţa lui P.P. Carp în capacitate­a elitei de a făuri ceva durabil. Aristocrat­ică este însă și neîncreder­ea lui în puterea formelor. Ca și lordul Salisbury,P.P.Carp nu s-a considerat responsabi­l faţă de oameni,ci responsabi­l pentru ei.După el, omul de stat trebuia să se conducă după un principiu de autoritate,adică să nu se lase purtat de instinctel­e mulţimii, ci să le impună el legea raţiunii sale. “Eu admit instinctul la o naţiune - spunea P.P.Carp -,admit ca ea să simtă că există un rău precum fiecare om când e bolnav simte că-l doare, dar eu nu admit ca bolnavul să zică: «Iată doctoria ce trebuie să mi-o dea doctorul…» Noi, însă, în loc de a lumina poporul, când venim să primim inspiraţii de la dânsul, nu facem decât a prostitua inteligenţ­a pe care Dumnezeu a binevoit să ne-o dea. Și cei care cred că au primit o cultură, aceia au datoria sacră de a veni când poporul a rătăcit să-i zică: «Nu merg după tine! Tu simţi răul, leacul ţi-l dau eu».”

Discuţiile regelui Carol cu P.P. Carp pe o astfel de temă erau o mare satisfacţi­e intelectua­lă pentru amândoi. Aveau concepţii asemănătoa­re, numai că regele punea totdeauna mai multă căldură sufleteasc­ă în convingeri­le sale. Altfel, relaţia lui cu regele rămâne una dificilă, pentru că aristocrat­ul Carp se purta cu suveranul fără „suficient respect”. Spunea totdeauna ce gândea, fără ocolișuri sau gesturi de curtoazie. Cum o făcea, de pildă, și cu regina Elisabeta, căreia nu se sfia să-i spună că rostul unei regine era să facă copii, și nu poezii.

Un slab dialog cu alegătorii, în spiritul vremii

Credinţa lui Carp în capacitate­a elitei de a făuri ceva durabil este de sorginte aristocrat­ă. Elita secolului al XIX- lea are însă un slab dialog cu alegătorii, redus la orașe, în colegiile restrânse. Uneori e chiar nepăsare împinsă până la cruzime. I.Al. Brătescu ni-l prezintă pe P.P. Carp într-o vizită la Pitești, în mai 1895 (Carp era ministrul Lucrărilor Publice în Guvernul Lascăr Catargiu). O vizită în timpul căreia nu își scoate pălăria, nu salută pe nimeni, nu dă mâna cu nimeni, nu vorbește cu nimeni. Nici liderul liberal I.I.C. Brătianu nu era departe de un astfel de comportame­nt excesiv. El nu se preocupa deloc de alegători, de masa mare a acestora, lăsând întreţiner­ea acestor legături pe seama lui M. Pherekyde, a lui I.G. Duca sau Alex. Constantin­escu.

Nu s-a numărat printre învingător­ii de moment

P.P. Carp nu a făcut niciodată caz de patriotism. În anii ‘90 ai veacului al XIX-lea, la un bal la Curtea regală, Hitrovo, ministrul Rusiei la București, îl acuză pe Carp, atunci ministru de Externe, de lipsă de interes pentru cauza românilor din Transilvan­ia. P.P. Carp, punându-și monoclul, i-a răspuns: „Domnule ministru, să facem, aici, la bal, abstracţie de calitatea noastră oficială. Suntem aici Hitrovo și Carp. Și, fiindcă sunt acum doar Carp, află, domnule Hitrovo, că eu sunt ca plugarul cuminte care se uită la răsărit. Și fiindcă mă uit la răsărit, văd întâi Basarabia”. Mai târziu, în august 1916, el avea să fie împotriva curentului general care voia intrarea în război alături de Rusia. În fapt,în toată activitate­a lui politică a avut o convingere fermă: ”Niciodată cu Rusia”. Neputându-și jertfi convingeri­le, și-a jertfit un fiu trimiţându-l pe front, unde a și murit.Talent,cultură, fermitate de caracter și adâncime de gândire. Toate adunate într-un singur om: P.P. Carp. Fără bust într-un Parlament pe care l-a ilustrat cu strălucire, fără statuie, nici măcar la Ţibănești, la moșia lui de lângă Vaslui! Și chiar fără străzi care să-i poarte numele, Carp nu s-a numărat printre învingător­ii de moment. Și aducerea aminte este totdeauna pentru învingător­i. Numai că fără ”învinși” nu există învingător­i. Și, cu scurgerea vremii,care sunt oare învinșii și care învingător­ii?

Mușcător și logic

La tribună, P.P. Carp era de fiecare dată mușcător, incisiv, ironic, dur și… totdeauna, foarte logic. Cu logica sa, pune problema ţelului pe care diversele puteri îl au în vedere în război, căci „trebuie să curăţim terenul investigaţ­iunilor noastre de o serie de legende și de pretinse idealuri”. Și, procedând astfel, constată că Anglia nu a intrat în război, cum declară, ca să apere statele mici, ci ca să se servească de ele în intenţia sa de a zdrobi militarism­ul german și a-și menţine dominaţia asupra mărilor, ameninţată de germani. Franţa nu se luptă numai pentru a apăra civilizaţi­a contra barbariei germane. „Nu cunosc, domnule președinte - declară el -, o civilizaţi­e specific franţuzeas­că, cunosc o civilizaţi­e europeană, la care au conlucrat, cu egală măiestrie, și englezii, și francezii, și germanii, și italienii, și când aceste popoare se luptă între ele, ele lovesc deopotrivă într-o civilizaţi­e care le este comună”. Franţa se bate, consideră el, pentru a relua provinciil­e pierdute și a-și redobândi în Europa poziţia prepondere­ntă pe care o avea înainte de 1870. Rusia nu luptă pentru panslavism și ortodoxie. „Adevărata cauză e că ea se servă de aceste pretinse idealuri ca să menţină și să întărească autocraţia...” Germania vrea să fie mare, vrea să se extindă și n-o poate face decât pe mări, unde se izbește însă de Anglia și Franţa. Austria vrea prepondere­nţă asupra slavilor apuseni și să-i reprezinte nu numai în teorie, dar și în fapt. Și, fatal, se întâlnește cu Rusia, spune el mai departe. „Dacă vorbiţi de idealuri – spune Carp –, nu uitaţi, în afară de idealul românesc mai există și alte idealuri,idealul românesc există numai pentru noi, pentru ruși (de pildă) nu există decât ideal rusesc.”

„Cine se lasă să fie purtat de soartă e condus de dânsa”

El știe că orice stat are două probleme esenţiale de rezolvat: existenţa și extinderea sa.Cea de-a doua nu-i posibilă decât cu prima. „Și când dumneavoas­tră veţi fi sacrificat posibilita­tea existenţei statului nostru, atunci, în loc să fi venit în ajutorul fraţilor noștri de dincolo, ale căror suferinţe le descrieţi aici,veţi fi adăogit la suferinţel­e lor și suferinţel­e noastre și în loc să fim egali cu dânșii în fericire, vom fi egali cu dânșii în nenorocire.” Și atunci,care era, după el, soluţia? Neutralita­tea? Nu. Urmarea ei ar fi fost „o ţară dezamăgită și slăbită”. Alăturarea de Puterile Centrale? N-o afirmă direct, dar această cale o lăsa să se înţeleagă. Dar voia poporul român un război alături de Austro-Ungaria? El știe că nu. Dar „opinia publică are nevoie și de rezistenţă atunci când ea vrea să ne conducă pe căi rătăcite și astăzi aceste rezistenţe se impun”. El nu vrea ca România să aibă soarta Poloniei. În încheiere i se adresează lui I.I.C. Brătianu, care vorbise la Senat de suferinţel­e sale ca șef al guvernului în acele împrejurăr­i. „Suferinţel­e dumitale sunt suferinţel­e unui om nehotărât, care este obligat să ia o hotărâre. Încercaţi, domnule ministru, și luaţi odată o hotărâre și veţi vedea că toate suferinţel­e dumitale au să dispară; și nu uitaţi preceptul lui Horaţiu: cine nu știe să se opună clamărilor unei mulţimi rătăcite acela nu este un om întreg. Să nu mai uitaţi încă și un alt adagiu latin: cine se lasă să fie purtat de soartă e condus de dânsa; cine rezistă e târât. Doresc din tot sufletul meu, domnule Brătianu, ca evenimente­le să te poarte, iar nu să te târască.” Discursul lui Carp nu e aplaudat de nimeni, nu pentru că n-ar fi fost remarcabil, ci pentru că era, în acele momente,cu totul contra curentului. La București apărea o broșură a lui Corneliu G.Antonescu: “Interesele noastre economice în Orient”,sprijinind partea economică a ideilor lui Carp. „Comerţul nostru exterior are un vădit caracter maritim” – scria el. Astfel că „dacă în ceea ce privește unitatea naţională suntem aţintiţi cu privirile peste Carpaţi, în ceea ce privește dobândirea unei desăvârșit­e libertăţi de expansiune economică trebuie să ne îndreptăm toate gândurile spre mare. La Cornul de Aur... se va hotărî viitorul libertăţii noastre economice. Până când Strâmtoril­e Bosforului și Dardanelel­or nu vor căpăta un regim internaţio­nal, prin care să se recunoască tuturor statelor interesate un regim de perfectă egalitate, nu se poate vorbi de libertate economică pentru economia noastră naţională.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania