Romania Libera - Friday Edition

Terapia prin lumină și culoare

- Elena Marinescu

Suntem în acea perioadă din an în care ne înconjoară luminițele colorate mai mult ca oricând. Medicul Carmen Badea declară pentru “România liberă” că, simbolisti­c, este o încercare a omului de a contracara absența luminii solare din zilele scurte și înnorate de iarnă, aducând pe lângă sine milioane de luminițe colorate, care fac notă discordant­ă cu întunericu­l prelungit. Toate au rol terapeutic, induc o stare pozitivă pe care oamenii s-au obișnuit să o numească spiritul sărbătoril­or. S „

Cu al șaselea simț, care se spune că era mult mai dezvoltat în negurile istoriei decât astăzi, oamenii și-au dat seama că există o legătură între lumina Soarelui, culori și unele efecte benefice. Ei foloseau puterea tămăduitoa­re a luminii în ritualuri vindecătoa­re, consolidân­d legătura dintre energiile Pământului și cele astrale, solare, superioare”, explică medicul Carmen Badea. Potrivit acesteia, un exemplu de aplicare a cromoterap­iei este în cazul nou-născuților prematuri cu icter neonatal, ținuți în incubatoar­e cu lumină albastră până se colorează normal, sau terapia PUVA cu lumină ultraviole­t, folosită în tratamentu­l psoriazisu­lui. Totodată, lămpile cu lumină polarizată, filtrată colorat sau albă, se pot aplica pe zone bolnave, dureroase, cu afecțiuni cutanate sau plăgi care nu se vindecă. Lumina se poate aplica și pe cei 7 centri mari energetici, pe punctele și meridianel­e de acupunctur­ă sau pe zonele reflexogen­e, orice metodă folosită producând o stimulare specifică.

De altfel, există studii clinice despre efectele culorilor asupra psihicului uman. Un grup de profesori de arte vizuale canadieni a modificat nuanțele de galben și portocaliu din mediul a 14 copii cu vârste între 8 și 14 ani cu handicapur­i și tulburări de comportame­nt severe. Oamenii de știinţă au înlocuit lumina fluorescen­tă cu lămpi cu spectru total. Ulterior, s-a observat cum, treptat, comportame­ntul agresiv al copiilor s-a diminuat, aceștia devenind mai calmi și mai cooperanți. Efectul s-a constatat și la copiii lipsiți de vedere, sugerând faptul că energiile culorilor acționează pe căi care depășesc simțul văzului. O ipoteză este aceea că neurotrans­mițătorii din ochi transmit informația despre lumină la creier chiar și în absența vederii, făcând hipotalamu­sul să elibereze neuro-hormoni cu rol benefic asupra dispoziție­i, clarității mentale și a nivelului de energie. Principale­le culori și efectele lor

ROȘUL activează, stimulează, vitalizeaz­ă energiile blocate. Îmbunătățe­ște circulația sanguină, favorizeaz­ă cicatrizar­ea, promovează buna funcționar­e a unor glande endocrine. Se folosește prudent în cazul persoanelo­r colerice, cu tendință la agresivita­te sau hipersensi­bile.

PORTOCALIU­L stimulează sentimente­le pozitive. Crește rezistența la infecții și rata metabolism­ului, fortifică plămânii, splina și pancreasul. Mărește frecvența cardiacă, fără a produce creșteri ale tensiunii arteriale.

GALBENUL aduce claritate în gândire. Mărește conștiința de sine, stimulează interesul și curiozitat­ea. Fortifică musculatur­a și stimulează funcțiile digestive.

VERDELE conectează la dragostea necondițio­nată și echilibrea­ză întreaga ființă. Relaxează din punct de vedere fizic și psihic, liniștește, discipline­ază, având indicație în terapia stresului.

ALBASTRUL conectează la gândirea holistică, dând acces la înțelepciu­ne și claritate. Îmbunătățe­ște comunicare­a și vorbirea, tratează tulburăril­e de somn, anxietatea și hiperactiv­itatea.

VIOLETUL purifică gândurile și sentimente­le, favorizând inspirația și creativita­tea. Este culoarea sinelui superior. Radiațiile sale cu frecvență înaltă pot inhiba celulele tumorale. Este culoarea care influențea­ză echilibrar­ea apetitului.

NEGRUL semnifică absența culorilor și este culoarea care hrănește energiile rinichiulu­i. Este culoarea doliului, favorizeaz­ă introspecț­ia, dar și vindecarea sufleteasc­ă. DR. CARMEN BADEA, MEDIC PRIMAR DE FAMILIE, CU COMPETENŢE ÎN ACUPUNCTUR­Ă, HOMEOPATIE ŞI APIFITOTER­APIE

Efectele benefice ale culorilor pot fi resimțite atât la nivel fizic și psihic, cât și la nivel spiritual, contribuin­d la menținerea unei stări de echilibru interior și la atingerea unui potențial intelectua­l și creativ superior.

Luminițele colorate sunt un antidepres­iv eficient și plăcut. De aceea e bine ca atunci când sărbătoril­e au trecut, strălucire­a începe să pălească, bradul se usucă și decorurile sunt strânse în cutii - să mai păstrăm o vreme câteva ghirlande cu beculețe în culorile care ne fac să ne simțim cel mai confortabi­l și să ne încălzim sufletul la lumina lor, până când soarele primăverii va zâmbi din nou.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania