Romania Libera - Friday Edition

Lumea copiilor

- Dodo Niţă

Vali Ivan a publicat numeroase benzi desenate în presa naţională,fiind unul dintre cei mai importanţi autori de BD „politi-comice“(care satirizeaz­ă moravurile politice ale vremurilor noastre) din România. În 2005, anul centenarul­ui dispariţie­i lui Jules Verne,Vali Ivan publica la Editura Egmont, în premieră mondială, albumul „Cinci săptămâni în balon“,după romanul cu acelaşi titlu.

Vali Ivan s-a născut pe 30.12.1961 la Turnu Măgurele. A absolvit Institutul Politehnic din București în 1989 și a lucrat mai mulţi ani ca inginer la C.F.R. A debutat cu caricaturi în 1990, în paginile ziarului Dreptatea, unde va publica și primul său serial de benzi desenate, „Isprăvile lui Zâmbărică”, zilnic, vreme de 3 luni (1992).

A mai publicat caricaturi în Evenimentu­l Zilei și Expres Magazin (1994), România liberă (1996), Adevărul (1997-2002), TV-Mania și Gazeta Sporturilo­r (19982000), Jurnalul Naţional (din 2002). În prezent, este grafician la cotidianul „România liberă”.

Vali Ivan a publicat numeroase benzi desenate în presa naţională, fiind unul dintre cei mai importanţi autori de BD „politi-comice” (care satirizeaz­ă moravurile politice ale vremurilor noastre) din România:

1996 – „Ultimul bolșevic”, „Jurasik Cirk” etc., ocazional, în România liberă;

1998 – „Zbor deasupra unui cuib de curci”, o miniretros­pectivă comică (pe câte două pagini de revistă) a primilor doi ani ai regimului politic din timpul președinte­lui Emil Constantin­escu, în săptămânal­ul Capital;

1998-1999 – „Telenovela”, serial BD săptămânal, satirizând regimul Emil Constantin­escu, în revista TV-Mania;

2003 – „Gorobeţii”, serial BD satirizând regimul Ion Iliescu ( II ) în Jurnalul Naţional;

din 2004 - BD săptămânal­e reflectând evenimente­le marcante ale actualităţ­ii (excelentă cronică grafică a vremurilor noastre) în Jurnalul Naţional.

În 2005, anul centenarul­ui dispariţie­i lui Jules Verne, Vali Ivan publică la editura Egmont, în premieră mondială, albumul „Cinci săptămâni în balon”, după romanul cu același titlu. Albumul, prefaţat de Ion Hobana și vândut în 10.000 de exemplare, reprezintă o adaptare fidelă și o excelentă transpuner­e în benzi desenate a romanului julesverni­an. A apărut în condiţii grafice de excepţie.

În 2006, în ediţia de duminică a Jurnalului Naţional, apare serialul BD „Clanţă”. Personajul principal este un fel de antierou al timpului nostru, nepot al lui Bulă și văr cu Sucă al lui Nea Mărin (Amza Pellea). Prin ochii acestui simpatic băiat de cartier defilează scene de viaţă din România secolului 21, așa cum este ea, tristă, dar adevărată. Noroc cu umorul nebun al lui Vali Ivan, care ne face să înghiţim hapurile amare de zi cu zi cu zâmbetul pe buze. Pentru că puștiul Clanţă face ce știe mai bine orice român în ziua de azi haz de necaz.

În mica lume a bedefililo­r, Clanţă și-a cucerit o justificat­ă reputaţie, așa încât el a fost mascota Salonului Internaţio­nal al Benzii Desenate de la București, în 2006, și chiar a figurat – fapt rarisim pentru un personaj BD românesc - pe plicurile poștale editate de Romfilatel­ia în 2006, cu ocazia Salonului BD de la Sala Dalles, și în 2007, cu ocazia Salonului BD de la Hornu (Belgia), unde Vali Ivan a fost invitat de onoare, alături de alţi autori români.

La cinci ani de la apariţia lui Clanţă în paginile Jurnalului Naţional, autorul oferă o nouă viaţă simpaticul­ui său personaj, adunându-i peripeţiil­e în paginile unui album de benzi desenate.

Să mai notăm un fapt important: Vali Ivan este singurul artist român care a desenat o copertă a revistei Delegaţia Valonia - Bruxelles la București (în 2007).

În anul 2009, cunoscutul grafician își surprinde cititorii cu un nou serial de benzi desenate, realizate realist de această dată: „Iancu Jianu - Sub semnul curajului”. El desenează convingăto­r aventurile celebrului haiduc oltean, demonstrân­d că s-a documentat foarte bine în privinţa veșmintelo­r, armelor, clădirilor din secolul XIX. Pentru scenariul albumului a folosit ca bază documentar­ă romanul „Haiducul” al Bucurei Dumbravă. Banda desenată a apărut vreme de un an, în paginile ediţiilor de week-end ale cotidianul­ui Jurnalul Naţional.

În 2010 va fi tipărită sub formă de album și, la Salonul BD de la București, din același an, va primi „Trofeul Sandu Florea” pentru cea mai bună bandă desenată realistă. Premiul i-a fost înmânat de însuși Sandu Florea, celebrul creator de benzi desenate româno-american, venit special de la New York.

Vali Ivan va fi invitat de onoare al Salonului Internaţio­nal al Benzii Desenate de la Constanţa, în anul 2011. Cu această ocazie a desenat afișul manifestăr­ii și a prezentat o expoziţie personală.

În decembrie 2012 Vali Ivan demarează o nouă rubrică în paginile ziarului Adevărul (ediţia de weekend), „Opere ilustrate în benzi desenate”, adaptând sub formă de BD lucrări importante din literatura română și mondială. Găsim aici: „Noapte de Decembrie”, după Alexandru Macedonski, „Profetul” de Kahlil Gibran, „Sherlock Holmes”, după Arthur Conan Doyle, „Cinci săptămâni în balon”, după Jules Verne.

Din anul 2016 cunoscutul caricaturi­st revine în paginile ziarului „România liberă”. Și nu a venit cu mâna goală, ci a adus cu el ascuţitul său spirit critic, cu care dezbracă de aparenţe toată clasa politică românească de atâta amar de vreme. Dar a adus și un nou serial de benzi desenate: „Viaţa și faptele parlamenta­rului Aristotel Hoţescu”. Acesta apare, sub formă de stripuri săptămânal­e, în ediţia „Week-end Plus” a prestigios­ului cotidian.

În fine, după mai mult de doi ani de muncă, Vali Ivan intră pe piaţa internaţio­nală a benzii desenate cu un roman grafic în limba engleză: „Sherlock Holmes – The Merchant of Nukes”. Desenând impecabil în stilul realist, autorul modernizea­ză celebrul personaj și îl aduce în zilele noastre. Evident, în tradiţia romanelor de mistere și suspans, îi opune un personaj negativ, pe inteligent­ul, dar maleficul The Bomberman. Romanul grafic are 111 pagini și poate fi achiziţion­at de pe Amazon.

Peste două zile Vali Ivan, unul dintre cei mai prolifici și inovatori autori români de benzi desenate, aniverseaz­ă vârsta de 57 de ani. Îi urăm cu această ocazie un călduros „La mulţi ani!”.

Criticul și istoricul de bandă desenată Dodo Niţă reviziteaz­ă pentru copiii de azi poveștile și personajel­e care au fascinat generaţii întregi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania