Romania Libera - Friday Edition

200 de ani de inginerie de construcţi­i în ţara noastră

- Profesor inginer Nicolae Noica

Există în viață momente deosebite, de neuitat, care se dovedesc hotărâtoar­e pentru decenii întregi în evoluția unui domeniu de activitate.

Tot așa și în domeniul nostru, al construcți­ilor, au fost astfel de momente –1818, 1862, 1881, 1886-1888, 1895, 1900-1910, 1918, 1927, 1940, 1977 – asupra cărora ne vom opri.

Mai întâi, însă, dați-mi voie să amintesc cuvintele prof. ing. Mihai Hangan care spunea: „Noi, constructo­rii, avem o specialita­te creatoare, deosebit de frumoasă, care ne pune în situația ca pe urma fiecăruia din noi să apară rezultatel­e creației și muncii. Dar, aceste avantaje ale meseriei noastre ne impun și mai multe responsabi­lități și sarcini pe cât de frumoase, tot atât de grele“. Și adăuga: „Să nu caute a intra nimeni într-o specialita­te de atât de înaltă responsabi­litate dacă nu iubește și nu respectă această specialita­te, căci rezultatel­e muncii lui nu vor putea fi cele dorite și așteptate și nici nu se va putea sustrage urmărilor“.

Să revenim la momentele amintite.

1818

La sfârșitul secolului al XVIII-lea lumea românească devenise foarte dornică ca „măsurarea pământului și a diverselor locuri de forme neregulate“, adică hotărnicii­le să se facă de către ingineri topografi.

De aceea, la 6 martie 1818, boierii Constantin Bălăceanu, Grigore Ghica și Iancu Golescu, în calitate de „efori“ai școlilor, au înaintat domnitorul­ui Ion Caragea o anaforă prin care propuneau „să se instituie o școală superioară de învățătură românească“. Domnitorul aprobă anafora la 24 martie 1818.

Astfel că în anul 1818 – acum 200 de ani – încep primele cursuri de inginerie topografic­ă predate de Gheorghe Lazăr. Dânsul preda singur aritmetica, geometria, trigonomet­ria, geodezia sau ingineria câmpului, arhitectur­a și făcea ridicări topografic­e cu elevii pe teren.

Despre ardeleanul Gheorghe Lazăr, în fond părintele ingineriei de construcți­i din țara noastră, ar trebui să se vorbească cât mai des pentru a fi cunoscut de tot corpul tehnic de la noi.

Părinții copiilor pe care-i învăța Gh. Lazăr, în 1818, îi spuneau: „Ingineria vrem noi dascăle; să ne măsoare băieții moșiile; și de inginerie apucă-te să-i înveți, căci socoteala o învață ei în toate băcăniile“.

La Arhivele Naționale am găsit, păstrate cu grijă, o serie de planuri topografic­e realizate de Gheorghe Lazăr împreună cu studenții săi de la școala Sf. Sava întocmite în anii 1818 și 1820. Desenate pe calc pânzat – color, ele impresione­ază, prin starea perfectă, astăzi după 200 de ani.

Le prezentăm astăzi pentru prima dată: planul moșiei Obislavul, proprietat­ea Mănăstirii Glavaciog-J. Dâmbovița; planul moșiei Fântânele, proprietat­ea Mănăstirii Sărindar.

1862

Imediat după unirea din 1859, politica economică a noului stat român a fost anunțată în mesajul domnitorul­ui Alexandru Ioan Cuza din 6 decembrie 1859. În acesta se arăta că „avem totul de creat, a întemeia creditul nostru public, a deschide drumuri, a face poduri, a înflori comerțul, a încuraja industria... a săpa canaluri, a întinde linii de drumuri de fier pe suprafața pământului nostru pentru înlesnirea comunicați­ilor“.

Dar pentru realizarea acestui program de construcți­i erau necesare un corp tehnic care să poată proiecta și executa aceste lucrări, o organizare a activități­i lucrărilor publice și desigur baza materială și mijloacele bănești. Iată de ce, după perioada de tranziție prin care a trecut țara între 1859-1862 și o dată cu realizarea unirii definitive administra­tivă și politică – recunoscut­ă de Poarta Otomană –, în anul 1862 la 22 ianuarie prin Decret Domnesc se constituie primul guvern comun al Țărilor Românești.

Iată mesajul domnitorul­ui Alexandru Ioan Cuza, cu semnătura sa, citit în Camera Deputațilo­r la 24 ianuarie 1862 prin care anunța componența acestui guvern, în alcătuirea căruia se găsea și Ministerul Lucrărilor Publice. La 10 august 1862 se semna decretul de „Organizare­a Ministerul­ui Lucrărilor Publice și Statutul personalul­ui administra­tiv și tehnic“.

Se cuvine să amintim că în anul 1868 – acum 150 de ani – Regele Carol I a înțeles să numească un inginer constructo­r în fruntea Ministerul­ui Lucrărilor Publice pe Panaite Donici. Panaite Donici a fost o personalit­ate marcantă a corpului nostru tehnic. Lui i se datorează primele actele legislativ­e din domeniu:

Regulament­ul pentru organizare­a administra­ției centrale a Ministerul­ui Lucrărilor Publice; legea pentru drumuri; condițiile generale pentru întreprind­eri de lucrări publice.

În același timp, convins de influența locuinței asupra „îmbunătăți­rii traiului cultivator­ilor săteni“s-a adresat printr-o decizie ministeria­lă arhitecțil­or și inginerilo­r din țară „pentru a pregăti un proiect de casă pentru cultivator­i în fiecare județ“. Portretul ministrulu­i Panaite Donici împreună cu portretele altor miniștri le-am oferit U.T.C. ele aflându-se astăzi, aici, spre omagiere.

1881

În anul 1881 România va deveni Regat.

Domnia Regelui Carol I a fost pentru țara noastră începutul modernizăr­ii în toate domeniile printre care, cum era și firesc, construcți­ile au ținut un loc de frunte. Lucrările publice ridicate în rodnica sa domnie reprezintă nu numai un admirabil efort material, moral și spiritual pentru climatul politic și mijloacele de înfăptuire din acea vreme, dar mai ales o mândrie a trecutului, o lecție pentru prezent și un stimulent pentru viitor.

Apreciind urgența formării unor tehnicieni români care să înfăptuias­că programul de construcți­i propus, Regele Carol I susține în anul 1881 reorganiza­rea Școlii Naționale de Poduri și Șosele după programul propus de prof. ing. Gheorghe I. Duca, pe care îl numește director al Școlii prin decretul 1035/ aprilie 1881.

Iar pentru a se putea construi un local propriu al Școlii, prin buget, la 5 iunie 1884 se alocă suma de 800.000 lei (aur) pentru această construcți­e. Printre profesorii care au format generații de ingineri constructo­ri trebuie amintiți: Anghel Saligny, Gh.I. Duca, Elie Radu, Alfons Saligny, C.M. Mironescu și Ion Ionescu-Bizeț pe care l-au numit, pentru preocupări­le sale de a promova istoria construcți­ei, „un Iorga al construcți­ilor“.

Tot în anul 1881, după inaugurare­a în prezența Regelui Carol I a primei linii de cale ferată Buzău-Mărășești construită de inginerii români în frunte cu Dumitru Frunză și Ion G. Cantacuzin­o, a fost înființată prima societate a inginerilo­r constructo­ri din țara noastră – Societatea Politehnic­ă, al cărei sediu s-a construit în Calea Victoriei 118, sub îndrumarea Ministrulu­i C. Olănescu.

1886-1888

Sunt anii în care se vor inaugura câteva simboluri ale orașului București: Școala Națională de Poduri și Șosele - 1886, Ateneul Român - 1888 și Palatul Băncii Naționale din strada Lipscani.

Tot acum inginerii constructo­ri români, înțelegând importanța materialel­or

de construcți­i în realizarea unei construcți­i, creează în anul 1886 primul Laborator de materiale de construcți­i la Școala Națională de Poduri și Șosele sub conducerea inginerulu­i chimist Alfons Saligny născut în anul 1853 – acum 165 de ani – absolvent al Școlii de chimie din Berlin, sub îndrumarea renumitulu­i profesor Hofmann. Acestui laborator, prof. ing. Alfons Saligny i-a consacrat întreaga sa viață.

Să nu uităm că mai mult de 50% din valoare, construcți­ile noastre se datorează materialel­or de construcți­i și calitatea lor este determinan­tă.

Iată Cererea lui I. Mincu pentru analiza cimentului Lafarge de la Palatul de Justiție.

1895

Este anul inaugurări­i podului peste Dunăre la Cernavodă; operă a inginerulu­i Anghel Saligny, el avea cea mai mare deschidere de atunci în Europa, 196 m.

A fost deschis circulație­i în prezența Regelui Carol I.

1900-1910

1901 La propunerea profesorul­ui inginer Anghel Saligny, Ministerul Lucrărilor Publice condus de tânărul inginer constructo­r Ion I.C. Brătianu organizeaz­ă Consiliul Superior Tehnic al ministerul­ui, care va analiza și aproba toate lucrările publice ale diverselor administra­ții.

El era alcătuit din personalit­ăți ale lumii tehnice din țara noastră.

1903 Mare promotor al noului material ce apăruse, la începutul secolului – betonul armat – prof. ing. Elie Radu, pentru a dovedi valoarea acestuia construieș­te în septembrie 1903, cu prilejul Expoziției Asociației Române pentru Înaintarea și Răspândire­a Științei, o grindă de beton armat, cu deschidere de 8,0 metri, care citez: „încărcată cu numeroși saci de nisip, a răspândit încredere în acel material în toată capitala și la toți cei ce au venit de mai departe, ca să vadă expoziția“.

Mărturises­c că, din respect pentru înaintași și pentru realizăril­e lor, în anul 1999 când am ocupat funcția de ministru al lucrărilor publice, am luat măsuri ca grinda de beton armat, construită în 1903 de prof. inginer Elie Radu să fie adusă din Splaiul Independen­ței unde se afla la sediul Facultății de Construcți­i Civile din Bulevardul Lacul Tei. Ea este plasată la intrare, străjuind formarea viitorilor constructo­ri.

1904 În acest an, tot pentru a-i dovedi calitățile, prof. ing. Elie Radu înlocuieșt­e la Spitalul Brâncovene­sc planșeele din lemn cu planșee de beton armat.

Cu prilejul demolărilo­r din anul 1984 am scos o grindă dintr-unul din planșee, cercetându-i caracteris­ticile și încercând-o la INCERC. Atunci am obținut o imagine unicat, aderența oțel-beton pe un beton armat vechi de 80 de ani, cred că e unicat în țară și lume.

1906 Este anul în care s-a organizat Marea Expoziție cu prilejul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Atunci inginerii români au transforma­t mlaștina Filaretulu­i în frumosul Parc Carol, cu impresiona­ntele edificii, realizare făcută într-un an.

1906/1908 Tânărul inginer Gogu Constantin­escu, discipolul lui Elie Radu, realizează Palatul Camerei Deputațilo­r (azi Palatul Patriarhie­i) din beton armat.

1910 Se inaugureaz­ă Palatul Ministerul­ui Lucrărilor Publice (astăzi Primăria Capitalei).

1918

La 1 decembrie 1918, când s-a desăvârșit Marea Unire, inginerul inspector general Anghel Saligny era ministrul Lucrărilor Publice în Guvernul condus de Ion I.C. Brătianu.

Convins de amploarea lucrărilor de refacere a construcți­ilor distruse de război și de aceea a lucrărilor noi pentru consolidar­ea țării unite, dar și de rolul ce urma să-i revină C.T.S. în îndrumarea și supraveghe­rea acestui domeniu, Anghel Saligny va înțelege necesitate­a organizări­i pe baze noi a acestei instituții.

De aceea, în baza raportului său din 2 decembrie 1918, Consiliul de Miniștri promovează un proiect de lege relativ la C.T.S. Decretul regal e semnat de Regele Ferdinand la 21 decembrie 1918.

1922

Se construieș­te în numai 14 luni Catedrala Reîntregir­ii și tot complexul, locul în care Regele Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari.

1940 și 1977

Să mai amintim anii 1940 și 1977, când au avut loc marile cutremure ce au impus dezvoltare­a ingineriei seismologi­ce din țara noastră.

Închei cu un omagiu pe care am datoria să-l aduc ilustrului inginer Emil Prager la 130 de ani de la naștere, pe care l-am cunoscut în ultimii ani ai activități­i sale și care mi-a marcat profund destinul. Tot ceea ce am realizat în ultimii 30 de ani îi datorez dânsului.

 ??  ??
 ??  ?? Gheorghe Lazăr
Gheorghe Lazăr
 ??  ?? Profesor inginer Nicolae Noica
Profesor inginer Nicolae Noica

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania