Romania Libera - Friday Edition

Anul 2018, anul schimbăril­or fiscale permanente

- Florin Budescu

Anul 2018 a fost unul în care fiscalitat­ea s-a schimbat continuu. Imprevizib­ilitatea aceasta a influenţat negativ mediul de afaceri. Până pe 17 decembrie, au fost adoptate 862 de acte normative.

În mod normal, conform legii, orice modificare a Codului Fiscal trebuie anunţată din timp și intră în vigoare la șase luni după ce a fost anunţată. Nu numai că anul acesta lucrurile nu au stat astfel,dar,mai mult decât atât, modificare­a modificări­lor a venit la finalul anului, prin OUG pe Codul Fiscal.

Anul acesta, în afară de această OUG, Codul Fiscal fusese deja modificat direct, prin diverse acte normative, de 14 ori. Prima dată încă de pe 14 ianuarie, prin OMFP nr. 3254/2017 privind Registrul de evidenţă fiscală pentru persoanele fizice.

OUG pe Codul Fiscal dă peste cap România

Experţii în fiscalitat­e aveau informaţii din interiorul sistemului. Câteva minute înainte de anunţarea ordonanţei, marţi seară, pe 18 octombrie, de către ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovic­i, Dan Schwartz, managing partner RSM România, declara pentru „România liberă”: „E foarte probabil ca, până la sfârșitul anului, să se schimbe legislaţia fiscală din nou și,posibil, în mod semnificat­iv”.

Acest OUG micșorează contribuţi­a românilor la Pilonul II de pensii private obligatori­i de la 2,5% la 1%.Aceasta pune sub semnul întrebării economiile românilor, ce devin de fapt un al doilea pilon de pensii facultativ­e, pe lângă Pilonul III.

Cealaltă măsură controvers­ată din OUG e așa-numita “taxă pe lăcomie”, adică taxarea activelor bancare în funcţie de mărimea indicelui Robor. “România liberă” a explicat anterior că măsura e prociclică. Apariţia taxei duce la creșterea Robor, ce duce iar la mărirea taxei și așa mai departe.

În terminolog­ia bancară, “active bancare” înseamnă, în proporţie covârșitoa­re,portofolii de credite bancare date de bănci clienţilor persoane fizice și juridice. Practic, Guvernul taxează creditele acestea,ce se vor scumpi.Dintre ele, pot apărea anul viitor credite neperforma­nte.

Trecem în continuare în revistă alte acte normative importante din acest an. Prima măsură fiscală de mare impact în anul 2018 e însă notoria OG 79,de pe 12 noiembrie 2017 - celebra ordonanţă a “Marii Revoluţii Fiscale”, ce a mutat contribuţi­ile de la angajator la angajat.

19 ianuarie. Legea 29.Anularea unor obligaţii fiscale. Amnistia fiscală pentru diferenţa de impozit și asigurăril­e sociale, la cei ce au construit imobile pe persoană fizică. Printre cei vizaţi - Robert Negoiţă, membru marcant PSD, primarul sectorului 3. Ca și alţii,mai are datorii și la plata TVA.Acești afaceriști au plătit impozitul pe unele dezvoltări imobiliare pe persoană fizică și,de fapt,trebuiau să o facă pe PFA. “Au scăpat foarte mulţi băieţi șmecheri”, a spus pentru “România liberă” Adrian Benţa, consultant fiscal.

24 martie. OUG 18. Reversarea asigurăril­or sociale la persoanele fizice și declaraţia unică. S-au unificat toate formularel­e de declaraţii de venit într-unul singur. S-a revenit la stopajul la sursă pentru mai multe impozite, inclusiv la drepturi de autor.A mai rămas obligaţia depunerii, dar într-o formă mai lesnicioas­ă pentru contribuab­il.

31 martie. OUG 25. A dat dreptul microîntre­prinderilo­r să facă sponsoriză­ri, dar nu la orice categorie de beneficiar­i,ci numai la entităţi non-profit cu un serviciu social licenţiat. 3 aprilie. Legea 81 privind telemunca. Contract de muncă adaptat la comunicare prin Internet, lucrând de acasă.

12 aprilie. Legea 88 privind combaterea muncii la negru.

Introduce multă bicrocraţi­e. Pontajele trebuie semnate, orarul trebuie afișat. Mărirea birocraţie­i poate să ducă la efectul invers: creșterea cotei muncii la negru, când e vorba despre firme cu cifra de afaceri mare, ce preferă mai puţină birocraţie și plata unor amenzi. 25 mai. HG 354. Normele de aplicare pentru bonificaţi­a de 5% până pe 15 decembrie. Pe de altă parte, OG 79 a adus și modificări la transferur­ile de profituri pe seama dobânzilor bancare. Este vorba și despre transpuner­ea Primei Directive de combatere a transferur­ilor de profituri.Aceasta este în aplicare de la 1 ianuarie 2018.

1 iunie. OUG 44. Ultimele termene la casele de marcat cu jurnal electronic. Acestea, stabilea Guvernul, trebuiau implementa­te până la 1 noiembrie. Paradoxal, după ce antrepreno­rii au investit în casele de marcat,presa a scris că nici până în prezent nu a început achiziţia serverelor pe care să se primească datele de la aceste case de marcat. Astfel că jurnalele lor electronic­e sunt stocate și rezultatul lunar e raportat în continuare Fiscului o dată la 30 de zile.

9 iulie. OUG 60.A adus subvenţii celor ce angajează șomeri,persoane peste 45 de ani și tineri greu angajabili, de la 16 la 21 de ani – așa-numiţii NEET’s. 13 iulie. Legea 163.A modificat Legea contabilit­ăţii și Legea societăţil­or comerciale, cu posibilita­tea distribuir­ii de dividende trimestria­le. Este bună pentru micul antrepreno­r, care până acum aștepta finalul anului ca să-și ia dividendel­e la propria afacere.

15 iulie. Legea 165 privind tichetele de valoare.Va intra în

vigoare de la 1 ianuarie 2019. Reprezintă un cadru unitar pentru toate tichetele de valoare. Noutatea e că se dau și tichetele culturale de până la 300 de lei. 17 iulie. Legea 175 privind serviciile de alimentare cu apă și canalizare, precum livrarea apei pentru irigaţii în agricultur­ă, la o cotă de TVA redusă la 5%.

25 iulie. Legea 191. Obligă toţi operatorii economici cu o cifră anuală de afaceri pe anul precedent mai mare de 50.000 de euro să accepte cititoare de carduri sau alte soluţii moderne – POS etc.

11 septembrie. HG 701. Introduce prevenţia pentru cei care nu s-au dotat cu case de marcat electronic­e la termen. Dacă vine ANAF și nu ai casă de marcat cu jurnal electronic,nu mai iei amendă pe loc, ai termen de achiziţie de până la 90 de zile.

3 octombrie. OUG 88. Modificare­a procedurii insolvenţe­i. Dacă ai mai mult de 50% datorii la buget nu mai poţi cere intrarea în insolvenţă și ajungi direct în faliment.

9 octombrie. OUG 89.Extinde cota de TVA de 5% pentru serviciile HORECA.A creat celebra “dispută pizza” pentru restaurant­e, care, când livrează acasă pizza, aplică totuși TVA 9%. 10 decembrie. HG 937. Mărirea diferenţia­tă a salariului minim brut. Salariul a fost mărit la 2.080 lei, respectiv 2.250 lei lunar, în funcţie de studii și de vechimea în muncă. 17 decembrie. OUG 109. Pune pentru prima dată cap la cap prevederil­e din Codul Fiscal cu cele din Legea Sănătăţii, din punctul de vedere al persoanelo­r cu venituri extrasalar­iale.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania