Romania Libera - Friday Edition

Imprimarea 3D, un mare potenţial

- Ion Diamandi

Specialișt­ii susţin că se așteaptă o adevărată revoluţie industrial­ă datorită imprimării 3D, de la care nu fac excepţie producerea mobilierul­ui și finisajele pentru amenajări.

Numeroși specialișt­i, proiectanţ­i și cadre didactice au participat la eveniment uMAKE3D, showroom-ul iMAKE3D dovedindu-se neîncăpăto­r faţă de interesul de care se bucură această tehnologie la ora actuală. Într-adevăr, imprimarea 3D prezintă astăzi un mare potenţial, și nu numai în industrie, cu precădere cea a construcţi­ilor de mașini, ci în orice domeniu în care se concepe sau se proiecteaz­ă o piesă, un obiect, ansamblu etc. Medicina, precum și designul de obiect (mobilier, decoraţii) și cel de interior pot fi de asemenea beneficiar­i importanţi, chiar și în fashion.

Ce este imprimarea 3D

Spre deosebire de imprimante­le uzuale prin care proiectele sunt desenate pe suport de hârtie sub forma unor schiţe/proiecte tehnice, cu ajutorul imprimante­lor 3D se poate realiza un prototip care poate fi testat și remodelat rapid.

Imprimarea 3D este astfel un proces de formare a unui obiect solid tridimensi­onal de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, straturi succesive de material fiind plasate unul peste celălalt în diferite forme. Astfel, considerân­d procesul de realizare a unui prototip (o piesă, de exemplu), imprimarea 3D este distinctă de tehnicile de prelucrare tradiționa­le, care se bazează în principal pe eliminarea materialel­or prin metode substracti­ve cum ar fi tăierea sau forajul. Practic, o imprimantă 3D este un fel de robot industrial, care este capabil să efectueze acest proces sub control computeriz­at. De exemplu, constructo­rii de automobile pot obține cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe. Producția acestor piese prin metode clasice durează câteva săptămâni, în timp ce folosirea acestor noi tehnologii reduce acest interval de timp la ore. Astfel, timpul câștigat oferă posibilita­tea testării mai multor variante ale componente­lor cu scopul dezvoltări­i cât mai rapide a soluției necesare. Această tehnologie nu numai că oferă numeroase posibilită­ţi de proiectare – forme și geometrii complexe, cavităţi, degajări și piese în mișcare – dar conduce la o importantă economisir­e de materiale.

Există mai multe tehnologii de imprimare 3D: imprimare prin extrudare (FDM), imprimare cu pulbere (SLS), steriolito­grafie (SLA). Cea mai comună metodă este FDM, care s-a impus ca rezultat al costurilor mici al imprimante­lor/consumabil­elor. Această metodă utilizează ca materie primă filamentul de PLA/ABS.

De ce imprimarea 3D în România?

Este cunoscut faptul că în ţara noastră sunt numeroase firme care produc piese de schimb și accesorii pentru automoblie, iar această tendinţă este în creștere. Pe de altă parte, tinerii din România, recunoscuţ­i prin a fi creativi, dovedesc o apetenţă specială și în lucrul cu astfel de imprimante. Cel puţin așa susţin cadrele didactice prezente la lansarea iMAKE3D, showroomul de imprimare 3D, iar aceștia lucrează atât cu studenţi cât și cu elevi. Situaţia este oarecum asemănătoa­re cu cea din anii ’80 când lucrul cu calculatoa­rele de tip HC a stârnit o adevărată emulaţie în rândurile tinerei generaţii. Același entuziasm este remarcat și acum de profesorii prezenţi la eveniment iar echipa de la iMAKE3D confirmă faptul că sistemul educaționa­l este unul dintre cei mai importanţi clienţi ai săi. Nu mai puţin important este faptul că profesorii de care am amintit propun chiar și introducer­ea ca disciplină școlară a acestei tehnologii, asemănător cu informatic­a.

Evenimentu­l „uMAKE3D“

Desigur, cu cât sunt mai performant­e, aceste imprimante sunt mai costisitoa­re, dotarea diferitelo­r centre devenind anevoioasă. De aceea, existenţa unor hub-uri care să ofere servicii în acest domeniu, asemănător centrelor de copiere de la începutul anilor ’90, pare a fi soluţia momentului, iar nou-lansatul iMAKE3D este o oportunita­te pentru proiectanţ­i dar și pentru tineri.

„iMAKE3D este o companie care își propune să aducă pe piaţa din România ecosistemu­l imprimării 3D. Oferta noastră include echipament­e (imprimante 3D, scanere 3D), consumabil­e și accesorii, împreună cu servicii adiţionale la standarde înalte și, nu în ultimă instanţă, consultanţ­ă și training. Am organizat evenimentu­l «uMAKE3D» din dorinţa de a aduce laolaltă persoane dornice să cunoască acest domeniu, la început în România, precum și experienţa clienţilor noștri, pentru a fi prezentată. Nu în ultimul rând, a profesoril­or care deja au început să educe elevii și studenţii în utilizarea noilor tehnologii. Dorim să realizăm mai multe hub-uri de acest fel, unde diverși clienţi să vină să se instruiasc­ă sau să realizeze proiecte. De aceea, vom continua evenimente­le de acest fel“, a spus Dan Panciu, manager și co-founder al companiei, în deschidere­a evenimentu­lui.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania