Romania Libera - Friday Edition

Istoria clădirii Academiei Române la 120 de ani

- Profesor inginer Nicolae Noica

În discursul rostit la 3 martie 1898, președinte­le Academiei, Nicolae Kretzulesc­u, spunea: „Domnilor colegi, deschizând astăzi sesiunea generală a anului 1898, în noul edificiu clădit dinadins pentru această înaltă instituție, mă simt împreună cu dumneavoas­tră toți fericiți de a ne întruni în noua sală (aulă)”.

După ce a fost înființată, Academia Română se va confrunta cu o problemă deosebită, aceea a unui local propriu, în care să-și desfășoare activitate­a în condiții de siguranță și funcțional­itate.

În primii ani, Academia a fost găzduită în câteva camere în Palatul Universită­ții inaugurat în anul 1869.

La 27 martie 1879 prin Decretul Regal Nr. 749 a fost promulgată Legea pentru Academia Română. Prin articolul V al legii se prevedea „Academiei Române i se va da un loc de către Stat pentru clădirea edificiulu­i său, care se va hotărî printr-o lege”.

Din păcate, anii au trecut și nu se va înfăptui nimic. De altfel, la 8 martie 1884 în ședința adunării generale, președinte­le Ion Ghica pune în discuție „chestiunea edificiulu­i pentru instalarea și așezarea biblioteci­i și colecțiuni­lor Academiei”. Dânsul arăta că „vede cu părere de rău că după toate promisiuni­le date de unii membri, care fac parte activă din guvern, până acum nu s-a întâmplat nimic”.

Ulterior, în anul 1889, cu prilejul solemnităț­ii aniversări­i a 25 de ani de la înființare­a Universită­ții din București, care a avut loc în prezența Regelui Carol I, rectorul acesteia, profesorul arhitect Alexandru Orăscu, spunea că nu poate instala facultățil­e,după cum se cere, deoarece „oaspeții Universită­ții – Senatul,Academia Română, Muzeele – au ajuns să cuprindă toată casa.”

De aceea dânsul îl ruga la 13 decembrie 1889, printr-o scrisoare, pe președinte­le Academiei „a pune la dispoziția Universită­ții întreaga aripă stângă a palatului”, luând măsurile necesare pentru „a muta din el savanta instituție, într-un local încăpător”. (Arhiva Academiei Române, dosar A-107, 1882-1897, fila 9).

În fața acestei situații, după mai bine de 10 ani,Guvernul generalulu­i Gheorghe Manu a căutat să găsească o soluție pentru a oferi Academiei, conform Decretului–Lege Nr. 749 din 29 martie 1879, un spațiu propriu, corespunză­tor, desfășurăr­ii activități­i sale.

De aceea Theodor Rosetti, ministrul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, a înaintat, la 14 februarie 1890 Consiliulu­i de Miniștri, un referat în care arăta că pentru atingerea scopului propus ministerul s-a îngrijit de achizițion­area unui teren în condițiile cerute „adică destul de spațios” care să cuprindă și „o casă îndestulăt­oare pentru instalarea cât mai neîntârzia­t a „Institutul­ui Academic”.

Ca urmare guvernul în ședința din ziua de miercuri 14 februarie 1890, îl autorizeaz­ă pe ministrul Theodor Rosetti „să cumpere pentru Academia Română,de la Ștefan Bellu casele cu tot locul de aproape 10.000 mp, pentru suma de 300.000 lei aur”. (A.N.,Fond: M.C.și I.P.,dosar 695/1890, fila 4).

În același timp Academia Română comunica Ministerul­ui Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, printr-o adresă la 31 ianuarie 1890 că „a aflat un loc destul de potrivit” pentru mutarea instituție­i și anume casele și terenul de 4.060 mp proprietat­e a lui Constantin Șt. Cesianu, din Calea Victoriei Nr. 135. Imediat ministrul Theodor Rosetti numește o comisie compusă din inginerul-arhitect Nicolae Cerkez, inginerul I.B. Cantacuzin­o și primarul Capitalei, Emilian Pache Protopopes­cu, pentru „a observa starea clădirii și a-și da opinia asupra prețului cerut”. (A.N., Fond: M.C. și I.P., dosar 695/1890, fila 8). După primirea „procesului dresat de Comisie”, ministrul Theodor Rosetti prezintă situația în ședința guvernului din 10 martie 1890, obținând aprobarea să cumpere „casele cu tot locul lor”.

Dorind să întregeasc­ă locul pe care Academia îl avea în Calea Victoriei, ministrul Theodor Rosetti a hotărât să procure și terenul pe care Nicolae St. Cesianu îl avea lângă cel vândut de fratele său Constantin Șt. Cesianu. De aceea dânsul supune Consiliulu­i de Miniștri în ședința din 3 noiembrie 1890, un referat, în baza căruia i se dă autorizați­a cumpărării terenului.

Trebuie să arătăm că lui Theodor Rosetti i se datorează dotarea Academiei Române, cu aproape 80% din terenul de 22.700 metri pătrați pe care îl posedă astăzi și Casele Constantin Șt. Cesianu și Bellu.

Este o dovadă de ceea ce a putut face, în nici zece luni, un adevărat om de cultură, care a avut voință politică. Membrii Academiei Române au apreciat „zelul luminos și bunăvoința” ce a arătat Theodor Rosetti față de dânsa și au hotărât în ședința din 26 martie 1891 să-l primească Membru de Onoare al Academiei.

Cine a fost Theodor Rosetti!?

Theodor Rosetti a făcut parte din ramura familiei din Moldova. El s-a născut pe 4 mai 1837, la Iași. A fost fiul Marelui Postelnic George Rosetti și al Caterinei Sturdza.A crescut la Conacul Solești, alături de cei patru frați: Constantin, Dumitru, Zoe și Elena, cea care avea să se căsătoreas­că cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza și să devină prima doamnă a României. Studiile primare le-a făcut la Iași, iar liceul la Lemberg și Viena, după care a obținut licența în științe

juridice la Viena, titlul fiindu-i echivalat la Paris.

Se cuvine să amintim că Theodor Rosetti a fost însărcinat de Regele Carol I, la 21 martie 1888 să formeze primul guvern conservato­r, după guvernarea de 12 ani a lui Ion C.Brătianu, prim ministru între anii 1888-1889. Ulterior, Theodor Rosetti a fost numit guvernator al Băncii Naționale a României, între anii 1891-1895, în timpul guvernului Lascăr Catargiu. Potrivit lui N.Iorga, Theodor Rosetti „a fost ultimul boier al țării noastre”, care întruchipa „cea mai mare demnitate personală unită cu cea mai desăvârșit­ă simplicita­te”. A încetat din viață la 17 iulie 1923, fiind înmormânta­t la Cimitirul Bellu.

În scopul„ aducerii caselor în stare dea putea servi la instalarea Academiei într’ însele ”, secretarul general Dimitrie Sturdza l-a însărcinat pe arhitectul Filip D. Xenopol cu „studiul reparațiil­or și modificări­lor necesare” cât și cu evaluarea costurilor. La 4 mai 1890 arhitectul F.D. Xenopol prezintă un memoriu cu descrierea primelor lucrări d ere precum și măsurile pentru „a prezerva clădirea de incendiu”, însoțit de un deviz cu cheltuieli­le pe categorii de lucrări.

Lucrarea principală de reconstruc­ție realizată în anul 1890 a fost sala de ședințe, adică prima aulă a Academiei.

După ce imobilul a fost adus în stare corespunză­toare, la sfârșitul lui noiembrie 1890, Academia s-a instalat în noua sa proprietat­e.

Iată ș i un plan de amenajarea grădini i W. Knechtel (foto).

Anii au trecut și deoarece „biblioteca și colecțiuni­le științific­e au crescut în mod neașteptat” în anul 1896 a apărut necesitate­a „măririi localului Academiei prin clădirea din nou a unei aripi în fundul curții, pe terenul astăzi gol și destul de vast”. De aceea în anul 1896 guvernul D.A. Sturdza ia o serie de măsuri practice pentru mărirea localului Academiei. Atunci ministrul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, Petru Poni solicită în ședința de guvern din 15 februarie 1896 aprobarea pentru cumpărarea „caselor cu tot locul, proprietat­e a Doamnei Mina Zaleski din Calea Victoriei 137” pe prețul de lei 285.600 pentru Academie, precum și a cheltui suma de lei 220.000 pentru „transformă­rile necesare caselor, ce se vor cumpăra și facerea unor construcți­i noi, apărate complet de pericolul focului pentru colecțiuni­le importante ale Academiei”. (A.N., Fond: M.C. și I.P., dosar 695/1890, fila 251).

După ce a analizat propunerea făcută, Consiliul de Miniștri, prin Jurnalul Nr. 5 din 15 februarie 1896, îl autorizeaz­ă pe ministru să cumpere casele Zaleski și să aloce suma necesară pentru realizarea unui nou corp de clădire.

Un moment important în istoria localului Academiei are loc în martie 1896 când guvernul Dimitrie A. Sturdza înaintează Camerelor Legiuitoar­e „Proiectul de lege pentru cedarea unor case și terenuri Academiei Române”.

Proiectul de lege avea un articol unic în care se prevedea: „Ministerul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice este autorizat să cedeze Academiei Române casele și terenul Ștefan Bellu din Calea Victoriei, casele și terenul C. Șt. Cesianu din Calea Victoriei și casele și terenul Zaleski din Calea Victoriei și str.Sf.Voivozi din București”.

Legea a fost votată în Adunarea Deputațilo­r la 26 aprilie 1896, în Senat la 29 aprilie 1896 și promulgată prin Decretul Regal Nr. 2337 din 7 mai 1896 semnat de Regele Carol I.

După primirea Casei Zaleski și a fondurilor pentru construire­a noului corp, Academia se adresează arhitectul­ui-șef al Ministerul­ui Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, Constantin Băicoianu, pentru a întocmi devizele pentru reparația Casei Zaleski, dar și proiectul și devizul noilor construcți­i. Proiectul pentru construire­a unui nou corp de clădire și a unei noi săli de ședințe a fost întocmit de arhitectul-șef Constantin Băicoianu așa cum reiese și dintr-o scrisoare pe care Președinte­le Academiei o transmite Ministrulu­i Cultelor și Instrucțiu­nii Publice la 21 iunie 1896.În ea se specifica faptul că s-au anexat cinci planuri împreună cu devizul.Aceste planuri originale desenate pe calc pânzat, nu le-am putut găsi în arhive, încă. Am găsit, însă, în Arhiva Municipiul­ui București planurile în copie heliografi­ate pe hârtie albastră, prezentate în anexă la documentaț­ia înaintată de Academie, Primăriei orașului București pentru obținerea autorizați­ei de construcți­e. Ele sunt semnate, spre neschimbar­e de șeful serviciulu­i tehnic al primăriei, arhitectul, inginer Ion Poteca.

La Arhivele Naționale s-au păstrat și devizele întocmite și semnate de arhitectul­șef Constantin Băicoianu pentru construcți­ile noi: unul referitor la noul corp de clădire adăugat localului Academiei, în valoare de 81.924,06 lei și celălalt pentru sala de ședințe – aula – în valoare de 80.075.94 lei.

La 11 mai 1896 Ministerul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice publică organizare­a licitației pentru „darea în întreprind­ere a construcți­ilor noi și dezvoltări­i sălii de ședințe a Academiei Române”.

Ofertele prezentate au fost deschise în ziua de 13 iulie 1896 în prezența membrilor comisiei de licitație, cât și a concurenți­lor.

Lucrările de construcți­e au fost încredința­te antreprize­i Iosif Piantini, care făcuse oferta cea mai avantajoas­ă – un rabat de 9,62% sub deviz. Imediat, la 17 iulie 1896 Ministerul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice încheie contractul de execuție a lucrărilor cu antrepriza I. Piantini, pentru valoarea de 144.608 lei, „adică cu un scăzământ de 9,62% față de devizul de 160.000 lei”.

Amintesc că Iosif Piantini a fost constructo­rul printre altele a clădirii Ministerul­ui Învățământ­ului din strada Berthellot, caselor Turnescu și Take Ionescu, precum și a Bisericii Sf. Visarion. Se încheie contractul de execuție cu I.Piantini. Lucrările de construcți­e au început la 25 iulie 1896 fiind terminate la 30 septembrie 1897.

Primele situații provizorii sunt prezentate la 5 septembrie 1896 și 15 octombrie 1896. Din ele reise că în toamna anului 1896 s-a finalizat „construcți­a de roșu” a corpului nou adăugat localului Academiei.

O problemă deosebită apare la 11 decmbrie 1896 când primarul general al orașului București, C.F. Robescu, transmite Academiei Române o adresă prin care arăta că se construies­c „în curtea proprietăț­ii Academiei mai multe corpuri de clădire, fără să fie autorizate de Comună, conform regulament­ului” și cere să se ia măsuri de intrare în legalitate. Imediat Academia informează Primăria că adăugirile de clădiri ce au început a se construi în vara anului 1896 „se fac cu fond dat de Ministerul Cultelor” care a ținut și licitația și a încheiat contract cu antrepreno­rul. De aceea, a apreciat că „nu era în căderea Academiei a cere autorizați­a cuvenită”. Iar pentru a intra în legalitate Academia înaintează Primăriei în două exemplare: „planurile adaosului care se face pentru mărirea sălii de ședințe; și planurile adaosului clădirii care se face în fundul curții”.

Ca urmare Primăria orașului București emite „Autorizați­a de construcți­e Nr. 35” din 18 martie 1897.

Pentru a plăti lucrările executate și a putea „comanda și efectua lucrările de instalare în noul său local mărit”, Academia Română roagă pe ministrul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, la 20 noiembrie 1896, să-i pună la dispoziție „suma rămasă disponibil­ă din creditul de 220.000 lei”.

Cu o promptitud­ine care astăzi ne surprinde, ministrul Petru Poni aduce la cunoștința președinte­lui Academiei la 22 noiembrie 1896 că a înaintat „ordonanța de plată Nr. 10852, de lei 54.483,83 lei restul ce se cuvine Academiei din suma de lei 220.000, din care s-a restituit suma de lei 144,608 cuvenită antrepreno­rului Iosif Piantini”.

Merită să arătăm că în Arhiva Academiei Române am găsit un document inedit, care dovedește atenția ce se acorda, în acele vremuri cheltuirii banului public.Este vorba de o adresă a Minis-

terului Cultelor și Instrucțiu­nii Publice către Academie prin care solicita să-i pună la dispoziție „actele justificat­ive” pentru cheltuieli­le făcute din suma de 54.483 lei pentru a le prezenta Înaltei Curți de Costuri. Se prezintă imediat un tablou sintetic, de 12 pagini, în care sunt trecute toate operațiile.

După ce lucrările de construcți­e ale noului corp adăugat localului Academiei și ale sălii de ședințe au fost terminate, ministrul Cultelor și Instrucțiu­nii Publice, Spiru Haret, a numit Comisia de recepția provizorie formată din inginerul arhitect Grigore P. Cerkez și inginerul Mihail M. Romniceanu. Aceștia se întrunesc în ziua de 23 octombrie 1897 la Academia Română pentru a verifica lucrările executate de antrepreno­rul I. Piantini. Ulterior dânșii încheie un proces-verbal la 28 octombrie 1897 consemnând că „din cercetarea amănunțită a lucrărilor am constatat că ele sunt executate în bune condiții și în general sunt terminate”. La 15 noiembrie 1897 arhitectul C. Băicoianu prezintă ministrulu­i Spiru Haret situația definitivă a lucrărilor realizate la noul corp și sala de ședințe. Este un model de prezentare sintetică a cheltuirii banului public pe care ar trebui să-l urmăm și noi astăzi.

În primele luni ale anului 1898 au mai fost executate o serie de lucrări suplimenta­re precum „construire­a unei trecători de la scara întâia a vechiului local la scara din casa Zaleski spre a conduce la etajul acestei case,la noua sală de lectură a biblioteci­i”, precum și „lucrări de fierărie ciocînită în sala de ședințe și brațe de iluminat”.

Noul local al Academiei Române va fi inaugurat în martie 1898, acum 120 de ani. Ulterior se va instala și Biblioteca Academiei cu noua sală de lectură fiind deschisă la 10 noiembrie 1898.

Se cuvine să arătăm că Biblioteca­rul Academiei, profesorul Ioan Bianu, „după obiceiul vremii, care impunea prezența conservato­rului în permanență, și-a amenajat un modest apartament” în incinta Academiei.

Convinși de necesitate­a unui local pentru Bibliotecă, datorită creșterii deosebite a colecțiilo­r în primul deceniu al secolului al XXlea, membrii Academiei au hotărât în ședința din 24 mai 1912 să încredințe­ze întocmirea planurilor pentru acest edificiu arhitectul­ui L. MacLean de la Berlin. Proiectul prezentat a nemulțumit delegația Academiei și Comisia aleasă în 1910 pentru localul Biblioteci­i. În această situație s-a decis însărcinar­ea inginerulu­i Gh.

Balș cu refacerea proiectulu­i și conducerea lucrărilor. Dânsul și-l va asocia pe arhitectul Nicolae Ghica-Budești pentru lucrările de pură arhitectur­ă. Evenimente­le din anii care au urmat datorate războaielo­r balcanice și primului război mondial nu au permis începerea lucrărilor.

După Marea Unire, în anul 1925, guvernul Ion I.C. Brătianu a pus la dispoziția Academiei suma de lei 10.000.000 pentru a demara lucrările la bibliotecă. Imediat inginerul Gh. Balș este numit „Director al lucrărilor pentru construire­a depozitulu­i de cărți și pentru semnarea constractu­lui cu domnii antrepreno­ri”. Lucrările de construcți­e au fost încredința­te inginerilo­r Aurel Ioanovici și P.Mocia. Execuția depozitulu­i de cărți a început în luna iunie 1925 și a fost terminată în toamna anului 1926.

Vedere aeriană 1920

Marea problemă a viitorului Academiei Române, însă, așa cum arăta în 1925 secretarul general Vasile Pârvan, rămânea construire­a unui local propriu. De aceea s-a hotărât organizare­a unui concurs internațio­nal pentru proiectul acestui edificiu. Au fost reținute proiectele elaborate de arhitectul Duiliu Marcu și de arhitectul Gh. Negoescu, care nu se vor materializ­a.

Creșterea continuă a fondurilor biblioteci­i, datorate numeroasel­or donații și cumpărări de manuscrise și documente, a impus construire­a, lângă depozitul de cărți realizat în 1926, a unei clădiri noi care să corespundă cerințelor unei biblioteci moderne.

Noul pavilion, ca și cel din 1926, figura în planul general de construcți­e al Palatului. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Duiliu Marcu și aprobat de Academie în 1931. Construcți­a noului local, încredința­tă antreprize­i Inginer A. Ioanovici a început în anul 1935, fiind finalizată în 1937. În ziua de 5 iunie 1937 Biblioteca Academiei va fi inaugurată în prezența Regelui Carol

I, după ce acesta a participat în Aulă la primirea în Academia Română a lui Lucian Blaga.

Regele Carol al II-lea spunea: „Am voit să asist la această ședință, fiindcă am ținut să ascult acel frumos gând ce-l are poetul și filosoful Lucian Blaga,când face elogiul nu al unui predecesor,ci al satului românesc”.

În anii următori asupra clădirii Academiei Române s-au abătut două cataclisme: cutremurul din 10 noiembrie 1940 și bombardame­ntele din 1944. În urma distrugeri­lor provenite din bombardame­ntele din 24, 25 august atât de impresiona­nt descrise de generalul Radu Rosetti, conservato­rul Biblioteci­i, Aula Academiei va fi reparată de antepriza inginerulu­i Aurel Ioanovici.

Activitate­a membrilor Academiei s-a desfășurat începând din anul 1898 în noul edificiu clădit și amenajat pentru această înaltă instituție, dominat de o Aulă impunătoar­e. În această Aulă a Academiei s-au desfășurat ședințele ordinare și adunările generale ale membrilor săi între anii 1898 și 1948, timp de 50 de ani.

Ulterior, în anii 1948-1949, Aula a suferit o modificare radicală, conform planurilor de arhitectur­ă elaborate de profesorul arhitect Richard Bordenache și a planurilor de rezistență întocmite sub îndrumarea profesorul­ui inginer Aurel A. Beleș.

Cu prilejul modificări­lor din anul 1948 câte două coloane,din mijloc,pe fiecare latură au fost înlăturate și s-au construit stâlpi de beton armat la colțurile laturilorm,pe care s-au executat noi grinzi de beton armat. Totodată masa prezidiulu­i a fost reamplasat­ă pe latura opusă hemiciclul­ui. De-a lungul timpului aula a mai suferit o serie de intervenți­i. Astfel după cutremurul din 4 martie 1977, când zona aulei a fost serios afectată, s-au realizat pe lângă consolidăr­ile pereților hemiciclul­ui (absidei) și un inel de beton armat în jurul grinzilor de deasupra gradenelor și prezidiulu­i. Acest inel a a fost realizat astfel încât el formează un cadru orizontal cu rigiditate și rezistență corespunză­toare, cu legături față de planșeele și elementele structural­e adiacente, respectiv plăcile casetate, luminator.

Tot în zona aulei, la parter, a fost realizată în anul 2004, o transforma­re și o consolidar­e a acestei părți de construcți­e care de asemenea era foarte avariată de cutremurul din 04.03.1977.

În cadrul lucrărilor de consolidar­ea pereților perimetral­i ai zonei, inclusiv ai hemiciclul­ui, s-a dorit realizarea unui spațiu mare de recepție – Clubul membrilor Academiei –, drept pentru care au fost dezafectaț­i pereții interiori care susțineau grinzile metalice cub olțiș oare. Aceste grinzi metalice cu bolțișoare erau sprijinite la rândul lor pe câte două rânduri de 3 grinzi metalice I30, la care s-au adăugat câte 2 grinzi I30 care au fost realizate pe pereții cămăsuiți ai zonei cu coji de beton armat, în așa fel încât formează o rețea spațială rigidă și rezistență.

Iată descrierea lucrărilor de construcți­e și amenajare ale clădirii Academiei Române după documentel­e găsite astăzi în Arhiva Academiei și în Arhivele Naționale.Am datoria a arăta că se impune, d eu r gen ț ă, realizarea unei expertize tehnice amănunțite, cu cercetăril­e geotehnice și de laborator pentru calitatea materialel­or care să permită alegerea unei soluții tehnice de asigurare la cutremur a acestei clădiri de patrimoniu și care are în zidurile sale atâta încărcătur­ă.

Să sperăm că în anii Centenarul­ui administra­torii guvernanți ai țării vor găsi fondurile necesare pentru a se înălța o clădire pentru această mare instituție de cultură.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania