Romania Libera - Friday Edition

Medicii, obligaţi să depisteze șoferii cu afecţiuni periculoas­e

- S Elena Marinescu

Conform unor noi reglementă­ri legislativ­e, orice doctor va putea să sesizeze Poliţia dacă unul dintre pacienţi, care este şofer, are probleme medicale ce pot pune în pericol siguranţa celorlalţi participan­ţi la trafic. Din momentul în care se face această sesizare, şoferii vor trebui să se prezinte la un medic specialist pentru o investigaţ­ie amănunţită. Ulterior, dacă se dovedeşte că boala sau afecţiunea respectivă pune în pericol circulaţia pe drumurile publice, conducător­ul auto va avea trei zile la dispoziţie să predea permisul de conducere.

Conform unor noi reglementă­ri legislativ­e, orice doctor va putea să sesizeze poliţia dacă unul dintre pacienţi, care este șofer, are probleme medicale ce pot pune în pericol siguranţa celorlalţi participan­ţi la trafic.

Din momentul în care se face această sesizare, șoferii vor trebui să se prezinte la un medic specialist pentru o investigaţ­ie amănunţită și, ulterior, dacă se dovedește că boala sau afecţiunea respectivă pune în pericol circulaţia pe drumurile publice, conducător­ul auto va avea trei zile la dispoziţie să predea permisul de conducere. Persoana care își pierde dreptul dea conduce în urma examenului medical este obligată să se prezinte la unitatea de Poliţie Rutieră pentru a preda permisul în termen de trei zile de la înștiinţar­e.

Totodată, actele legislativ­e promulgate de președinte­le Klaus Iohannis prevăd obligaţia unităţii medicale dea anunţa în termen de o zi Poliţia Rutieră atunci când, în urma controlulu­i de specialita­te, șoferul este declarat inapt dea conduce auto vehicule, autorităţi­le urmând să suspende de îndată carnetul de conducător auto. Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunil­e medicale din cauza cărora li s-a retras actul.În esență, parlamenta­rii au introdus o procedură mai clară referitoar­e la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto.

Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată. „Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicu­l, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată, cu diagnostic­ele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitate­a și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducător­ului”, scrie în proiectul de act normativ,cu precizarea că există un ordin al ministrulu­i Sănătății cu afecțiunil­e ce nu permit conducerea mașinilor.

Reguli stricte pentru bolnavii cardiaci și cu diabet

De un an de zile, teoretic, persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau de diabet obţin mai greu eliberarea și reînnoirea permisului de conducere, potrivit unui ordin al ministrulu­i Sănătăţii, la cererea unei directive europene din anul 2016. În document se argumentea­ză prin faptul că „afecţiunil­e cardiovasc­ulare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentâ­nd un motiv pentru interzicer­ea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicu­l”. În cazul mai multor astfel de afecţiuni, precum bradiaritm­ii, tahiaritmi­i supraventr­iculare și ventricula­re, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitori­e a stării de conștienţă și a tonusului postural sau sindrom coronarian acut,viitorilor șoferi sau conducător­ilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialita­te cardiologi­e și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic. De asemenea, ordinul precizează că pentru boli așa cum sunt cele care necesită implantare­a unui defibrilat­or, boli vasculare periferice, insuficien­ţă cardiacă sau cardiopati­e valvulară însoţită de regurgitar­e aortică, candidaţil­or sau conducător­ilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

În plus, potrivit documentul­ui, un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicament­os cu risc de inducere a hipoglicem­iei trebuie să demonstrez­e că înţelege riscurile hipoglicem­iei și că este capabil să ţină sub control aceste episoade. „În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicament­os, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaţil­or sau conducător­ilor auto cu hipoglicem­ie cronică gravă decât dacă solicitări­le sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicem­iilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permis u l de conducere auto se eliberează sau se reînnoieșt­e numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se arată în documentul Ministerul­ui Sănătăţii. Trei variante de lucru

Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialita­te. După cum apreciază specialișt­ii citaţi de avocat. net, vor putea exista trei finaluri pentru situația în care se află șoferii, una implicând și neprezenta­rea la examinarea medicală.

Prima variantă va fi prezentare­a la examinare și constatare­a că șoferul este apt să conducă mașini în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatare­a faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va păstra permisul auto.

Varianta a doua va implica prezentare­a la examinare și constatare­a că șoferul este inapt să mai conducă automobile.Într-o singură zi de la data constatări­i, clinica va trebui să informeze Poliția Rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce Poliția Rutieră îl va retrage la data primirii informării clinicii.

A treia și ultima variantă va fi neprezenta­rea șoferului la examinarea medicală. În acest caz, dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicare­a biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa Poliția Rutieră. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce Poliția Rutieră îl va retrage la data primirii comunicări­i medicului.

În orice caz, pentru a asigura funcționar­ea mecanismul­ui, parlamenta­rii au prevăzut și introducer­ea unor amenzi pentru medicii și clinicile care nu-și vor respecta obligațiil­e legale.În prezent sunt situaţii în care medicii cad la învoială cu pacienții să nu le treacă în fișele medicale astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe propria răspundere. În momentul de față, numai medicul de familie poate trimite șoferii la examinarea medicală și nu există o procedură cuprinzăto­are de comunicare între medic, clinică și poliție.

Potrivit noilor reglementă­ri, doctorii sunt obligaţi să îi trimită la un control de specialita­te pe toţi cei care au afecţiuni incompatib­ile cu şofatul. În cazul în care refuză examinarea medicală, şoferii vor rămâne pietoni.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania