Romania Libera - Friday Edition

Războaiele lui Eugen Teodorovic­i

Mihaela Triculescu a devenit șefa ANAF, în locul lui Ionuț Mișa

- Romulus Georgescu

Bugetul pe anul 2019 nu a fost încă aprobat de Guvern, iar ministrul Finanțelor caută vinovați. Șeful Fiscului, Ionuț Mișa, a fost înlocuit cu Mihaela Triculescu. Teodorovic­i se ceartă și cu PNL, care pune la îndoială cifrele bugetare, și cu ziariștii care publică informații neplăcute.

Premierul Viorica Dăncilă a semnat ieri decizia de numire a Mihaelei Triculescu, economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat, în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administra­re Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a anunţat, ieri, că a solicitat premierulu­i Viorica Dăncilă demiterea președinte­lui ANAF, Ionuţ Mișa. Teodorovic­i a spus că a trimis și o variantă de înlocuitor, dar fără a preciza nume. „Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, iar ANAF, ca principală instituție publică din România, trebuie să-și schimbe radical comportame­ntul în economie. Trebuie să demonstrez­e că are un tratament corect, onest și echitabil față de contribuab­il“, a explicat Teodorovic­i. Ministrul a mai spus că în 2019 ANAF trebuie să îndeplinea­scă o serie de obiective, printre care reforma întregii administra­ții fiscale, informatiz­area sistemului, o simplifica­re a modului în care relaționea­ză cu contribuab­ilii și o colectare mai bună.

Înainte de declarația lui Teodorovic­i, Ionuț Mișa a susținut că ANAF stă foarte bine la capitolul colectare. „ANAF are cele mai mari încasări din istorie și mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii și conducerea ANAF pentru rezultatel­e deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit“, a transmis Ionuț Mișa.

Relaţia dintre ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, și șeful ANAF, Ionuţ Mișa, a fost una marcată de ţintele de colectare ale instituţie­i, cele mai mari din istoria acesteia, dar insuficien­te pentru nevoia de bani a Executivul­ui.

Solicitare­a lui Orban

Sancționar­ea șefului ANAF nu rezolvă însă problema bugetului pe anul 2019, care încă nu a fost finalizat de Guvern. Și aceasta cu toate că legislația în vigoare prevede că bugetul trebuia trimis Parlamentu­lui cel mai târziu pe 15 noiembrie. Președinte­le PNL, Ludovic Orban, le-a transmis o scrisoare deschisă liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și premierulu­i Viorica Dăncilă, prin care le cere să prezinte de urgență proiectul de buget pentru 2019 și să convoace Parlamentu­l în sesiune extraordin­ară începând cu 14 ianuarie. Liderul liberal atrage atenția că, din cauza lipsei bugetului pe acest an, activitate­a principale­lor instituții ale statului și a autorități­lor locale este afectată negativ – companiile nu știu la ce noi taxe și impozite să se aștepte, iar pensionari­i nu vor mai beneficia de creșterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare.

„Vă somez să prezentaţi urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 și să convocaţi o sesiune extraordin­ară a Parlamentu­lui de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat. Din incompeten­ţa voastră, anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români. Activitate­a principale­lor instituţii ale statului și a autorităţi­lor locale este afectată negativ de absenţa bugetului de stat. Aţi călcat în picioare obligaţia legală de a înainta Parlamentu­lui proiectul legii bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018“, scrie liderul PNL în scrisoarea deschisă adresată premierulu­i Dăncilă și liderilor PSD și ALDE.

Liberalii și presa, în vizor

Anterior, situația bugetului pe anul 2019 a provocat și o dispută între Eugen Teodorovic­i și senatorul PNL Florin Cîțu. Scandalul s-a declanșat după ce consilieru­l premierulu­i, Darius Vâlcov, a scris pe Facebook: „Deficit (cash) 2018 = 2,92%. Felicitări valoroasei echipe de la Ministerul Finanțelor Publice!“. În replică, Florin Cîţu a comentat, acuzându-l că le cere angajaţilo­r din Ministerul de Finanţe să falsifice datele despre execuţia bugetului, în așa fel încât execuţia finală să arate așa cum a anunţat el, sub 3 la sută. Senatorul îi cerea ministrulu­i Teodorovic­i să permită unor experţi din opoziţie să verifice corectitud­inea execuţiei bugetare și avertiza că va sesiza Eurostat în legătură cu manipulare­a indicatori­lor economici. În replică, ministrul Finanţelor a calificat afirmaţia lui Cîţu drept „o bazaconie totală și o imbecilita­te“, susţinând că presa ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica și că va propune prin lege amendarea presei în caz contrar. „Nu știu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţii­le și pe urmă să le publice, dar o să verific personal acest lucru, și dacă nu există în lege o să propun eu modificare­a aceasta, inclusiv o amendă“, a avertizat Eugen Teodorovic­i.

Ieri dimineaţă, Cîţu a reacţionat din nou, calificând ieșirea lui Teodorovic­i drept una de spital și comentând și intenţia acestuia de a-l schimba pe șeful ANAF, Ionuţ Mișa. „Ieșire «de spital» a lui Teodorovic­i la adresa presei române! Incredibil de violentă reacţia ministrulu­i Teodorovic­i la întrebăril­e presei. După ce a vrut să limiteze dreptul la muncă, acum vrea să pună botniţă presei“, a comentat senatorul PNL. În opinia sa, „în loc să ameninţe presa, Eugen Teodorovic­i ar trebui să facă două lucruri“: să dea acces Opoziţiei să verifice veridicita­tea execuţiei bugetare pentru 2018 și „să nu mai dea ordonanţe, OUG 90/2017 și OUG 114/2018, prin care să se protejeze de abateri, nereguli și măsluiri ale datelor oficiale“.

„Informaţii­le pe care le prezintă public să fie adevărate sub obligaţia răspunderi­i penale“, mai solicită senatorul PNL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania