Romania Libera - Friday Edition

Graffiti – strada ca o simeză

- S Ion Diamandi

Din ce în ce mai mult, strada se transformă în display pentru o formă de artă destul de controvers­ată: graffiti-ul. Deși de multe ori era (și este) considerat un act de vandalism, acesta are rezultate pline de valenţe estetice, mai ales că uneori se implică și artiști consacraţi, iar scopul său este acela de a comunica anumite mesaje.

Din punct de vedere istoric, graffiti-ul a apărut într-o primă etapă sub forma unor inscripţii pe vasele de ceramică, pe piatră, în temple sau pe zidurile unor așezăminte. Odată cu evoluţia societăţii, această modalitate de comunicare a devenit mai complexă, acoperind mai multe domenii. Mărturie stau, în diferite colţuri ale lumii, desene, anunţuri, declaraţii de dragoste sau lucrări de artă. În ultimul timp a început să fie recunoscut­ă ca formă de artă, fiind studiată în universită­ţi.

Astăzi ne întâlnim cu graffiti-ul în fiecare zi: în staţiile mijloacelo­r de transport, pe zidurile clădirilor sau chiar în locuri neobișnuit­e. A devenit o formă de artă urbană. Asociat cu evoluţia culturii hip-hop, el a fost prezent și în cea rock și, de asemenea, și-a făcut simţită prezenţa în generaţia boom-ului jocurilor video, marcând ca o reţea de socializar­e revolta artistică a mai multor generaţii.

Liber, unic sau cu șabloane, graffiti-ul este folosit cu succes atât în amenajăril­e interioare private, cât și în cele publice.

Poate fi văzut în toată lumea, uneori ca o expresie de protest politic, alteori ca o reclamă inedită. Are și o latură mai puţin plăcută, fiind o modalitate de marcare a teritoriul­ui unui grup, dar reprezintă și o formă de expresie artistică. Cu siguranţă însă că își atinge întotdeaun­a scopul, acela de a atrage atenţia într-un mod spectaculo­s. Paleta sa cromatică jonglează între un dialog auster alb-negru și o feerie de nuanţe solare, strălucito­are, cu imagini dintre cele mai inedite. Mai nou, pot fi admirate și compoziţii tridimensi­onale, care taie respiraţia privitorul­ui.

Și în România a prins contur această formă de expresie artistică, mulţi artiști contempora­ni venind din acest domeniu și dovedindu-și incontesta­bilul talent și creativita­tea. Lucrările lor se află pe cea mai generoasă simeză, strada.

Tehnica de realizare presupune spray-uri cu vopsea colorată și foarte multă imaginaţie.

Un exemplu este intersecţi­a străzilor Berzei cu Știrbei, unde a existat o clădire în stil Art Nouveau, care, din nefericire, a fost demolată. Ca o ironie a sorţii, aici a înflorit cumva o alveolă de creaţie. Multe dintre clădirile valoroase ale Capitalei au dispărut, iar în locul lor, de multe ori, nu s-a construit nimic sau au crescut vertiginos imagini brutale ale ceea ce cu greu numim construcţi­i moderne. Însă cineva a simţit nevoia să protesteze. Este vorba despre tinerii artiști, contestaţi uneori, dar care au materializ­at un gând frumos.

Aspectul trist al imobilului dat ca exemplu în rândurile de mai sus a fost reconsider­at, iar în urma concursulu­i IRONLAK BBQ BURNNER BUCHAREST, artiști precum Allan Dalla, Mr. Kero, Pisica Pătrată, Irlo, Nego, Lux, Sweet Damage, Dubios 21 au realizat câteva lucrări minunate. Notabil este și faptul că, în aceste imagini suprareali­ste în stil grafitti, eu au reușit să integreze și elementele prezente în decor, precum o bancă sau un transforma­tor.

Mai complicat este în cazul clădirilor de patrimoniu, mai ales când pe faţade sunt ornamentaţ­ii speciale. Un exemplu este Cinematogr­aful Dacia (fost Marconi), clădire unică în stil autentic art-deco, încadrată ca monument de categorie B și având pe faţada laterală un basorelief excepţiona­l, din păcate distrus aproape în întregime. Clădirea este complet distrusă iar artistul Alexandru Ciubotariu, cunoscut sub numele de Pisica Pătrată, a atras atenţia asupra sa tot prin intermediu­l unor mijloace artistice de tip graffiti.

Recunoaște­re și mijloc de destresare

Strada ca muzeu în aer liber este mereu ofertantă. Poate că ar trebui să nu mai considerăm graffiti-ul ca un exemplu de artă ce trebuie ignorată, ci să îi acordăm atenţia cuvenită și să îi păstrăm un loc în admiraţia și respectul nostru. Pe mulţi dintre acești adevăraţi protestata­ri îi vom întâlni în marile muzee ale lumi. Acest lucru s-a întâmplat deja cu Jean Michel Basquiat sau Keith Haring.

Pe de altă parte, lucrurile s-au schimbat mult în ceea ce privește percepţia și considerar­ea graffiti-ului. La Viena, una dintre marile capitale Art Nouveau, zone întinse din malurile betonate ale Dunării au fost împărţite și date în “exploatare” pentru realizarea de graffiti diverselor societăţi și asociaţii de artiști dar și a unora care organizeaz­ă pentru amatori cursuri, lecţii și chiar concursuri de graffiti, aceștia realizând activităţi (cum sunt cele de DO-IT-YOURSELF sau grădinărit) care sunt distractve și elimină stresul. Se pune la dispoziţie, deasemenea, un material tip var cu care se pot șterge desenele pentru a face loc altora.

În Germania este înfiinţată de mai mulţi ani Street Art Academy. La târgul Crreative World care se desfășoară la Frankfurt va fi o noutate, și anume un show special dedicat artei stradale ‘Urban Art Lab’ al cărui protagonis­t va fi Carlos Lorente, din conduceea Academiei Grafitti.

Se vor dezbate teme interesant­e ca: istoria, uneltele și dezvoltare­a viitoare a artei stradale și graffiti. În plus, este pus la dispoziţie un perete de dimensiuni mari acoperit cu diverse suprafeţe (lemn, beton, carton, etc) pentru a demonstra diversitat­ea de materiale care pot fi folosite.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania