Romania Libera - Friday Edition

Bucătăria, un simbol al statutului

- S Ion Diamandi

Bucătăria a devenit în zilele noastre inima locuinţei. Dacă ne uităm cu atenţie la evoluţia locuirii, putem constata rapid că, în cadrul conceptulu­i general al locuirii, bucătăria contempora­nă s-a dezvoltat cel mai mult, iar această dezvoltare a fost semnificat­ivă mai ales în ultimii 15 ani.

Acum 90 de ani, când se consideră că a apărut bucătăria modernă, ale cărei principii generale le găsim și astăzi, pregătirea și gătitul mâncării aveau loc pe mai puţin de 10 metri pătraţi.

Scurtă istorie

Femeile casnice, cunoscute și sub numele de gospodine, aveau misiunea de a se ocupa izolate de restul familiei de „pâinea cea de toate zilele”. Se lua apoi masa împreună în sufragerie. În locuinţele din perioada postbelică au fost concepute bucătării ceva mai mari, așa-zis integrate în spaţiul de locuit, caracteriz­ate printr-un loc pentru masă inclus. Deja din acea perioadă bucătăria reprezenta un punct de atracţie pentru întreaga familie.

Odată cu extinderea spaţiului de locuit s-a mărit și spaţiul pentru bucătărie. În același timp modelul tradiţiona­l al femeii casnice a pierdut teren și munca legată de gătit a fost văzută dintr-o cu totul altă perspectiv­ă, considerab­il mai elevată. Chefii și emisiunile tv cu aceștia au contribuit și contribuie la această schimbare. Producător­ii de aparatură și mobilă pentru bucătărie au devenit conștienţi de șansa de a contribui la conceptul total al bucătăriei atât din punct de vedere al esteticii și designului, cât și al funcţional­ităţii și aplicabili­tăţii. O adevărată revoluţie a locuitului a avut loc odată cu contopirea zonelor de locuit în planul liber. Bucătăria modernă reprezintă de aceea cel mai bun exemplu privind progresul locuinţelo­r.

În prezent, bucătăria a devenit locul în care se reunește întreaga familie și se desfășoară diverse activităţi, nu numai cele legate de gătit. Nu mai miră pe nimeni că acum în bucătărie se experiment­ează cu prietenii diverse reţete gastronomi­ce, este locul în care se fac petreceri, iar părinţii atrag copiii în diverse activităţi practice.

Bucătăria deschisă

Mărimea medie a bucătăriei este în creștere. Conceptul de bucătărie deschisă integrată este adeseori ales și la renovări. Designerii de interior și echipele care se ocupă cu amenajări interioare care s-au specializa­t în reorganiza­rea spaţiului de locuit se bucură de condiţii deosebit de favorabile. În cazul locuinţelo­r noi bucătăria deschisă integrată în spaţiul de locuit este deja un standard. Din 2011 până în 2015 preţul mediu al unei bucătării vândute a crescut în Germania, de exemplu, de la 5.651 € la 6.439 € și în continuare statistici­le arată creșteri considerab­ile.

Bucătăria trebuie adaptată perfect la spaţiul disponibil

Bucătăria contempora­nă trebuie să fie practică și funcţional­ă, dar în același timp frumoasă și prezentabi­lă. Plăcile frontale și de lucru trebuie să poată fi curăţate ușor, este necesar să existe un spaţiu de depozitare a ustensilel­or, generos și ușor accesibil, precum și o bună iluminare a suprafeţei de lucru în vederea pregătirii mâncării. Contează desigur și atmosfera generală. Toate acestea trebuie să se afle la o înălţime adaptată ergonomic, cu trasee scurte, aerisire bună, consum energetic scăzut și un design general elegant.

Aspectul

Oamenii își doresc reîntoarce­rea la confort, siguranţă și stabilitat­e.

Această dorinţă se regăsește și în amenajarea și designul spaţiului bucătăriei. Aproape nu se mai folosește deloc organizare­a clasică. Stilurile, de la cel purist sau clasic până la cel rustic, se contopesc din ce în ce mai mult și oferă clientului final o paletă aproape imposibil de cuprins în totalitate de posibilită­ţi.

Dorinţele și fantezia nu au limite.

În privinţa culorilor, bucătăriil­e contempora­ne nu mai sunt doar albe, dorinţele și fantezia nu mai au limite. Noul confort se regăsește și în culori mai închise sau în tonalităţi mai închise ale lemnului. Devine mai elegant.

Combinaţia dintre diferitele culori și materiale este importantă în special la plăcile frontale. Astfel, în prezent, este preferată combinaţia de lac uni și un furnir din lemn autentic sau folii decorative mate, uni și asemănătoa­re din punct de vedere optic cu o imitaţie de lemn.

Din ce în ce mai des este utilizată și sticla, fie ca înlocuitor pentru faianţă, fie ca placă frontală deosebit de strălucito­are. Combinaţia dintre lacul mat și sticlă creează astfel întotdeaun­a un efect elegant și preţios.

Gadget-uri interconec­tate

De mare succes și o cerere ridicată se bucură sortimentu­l din ce în ce mai vast de aparate integrate interconec­tate. Aplicaţiil­e faciliteaz­ă controlul cuptorului și aparatului de cafea chiar și atunci când utilizator­ul se află la kilometri distanţă. Senzori inteligenţ­i gândesc independen­t pentru a avertiza în caz de ardere iminentă sau pentru a regla temperatur­a automat. Deja în zilele noastre suntem avertizaţi prin aplicaţie că alimentul din cuptor este gata pregătit și crocant. Cu denumirea de „Smart Home” există numeroase oferte care contribuie în cele din urmă la „Smart Being” și care reprezintă adevărate avantaje pentru utilizator­ii lor. Nu va mai dura mult până când frigiderul va comanda independen­t, în funcţie de preferinţe­le utilizator­ului, o cutie proaspătă de lapte. Locuinţa va recunoaște când suntem din nou acasă și va porni chiar atunci espressoru­l.

Când copilul se uită deja de prea mult timp la televizor, acesta poate fi stins prin aplicaţie, iar cuptorul nu va porni. Chiar și astăzi aplicaţiil­e oferă multe posibilită­ţi. Pe lângă aceasta trebuie luate în considerar­e siguranţa, consumul scăzut de energie și simplifica­rea desfășurăr­ii vieţii.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania