Romania Libera - Friday Edition

PUTIN ESTE ÎN MARE DIFICULTAT­E

Gestionare­a crizei de coronaviru­s este un dezastru. Rusia este pe locul al doilea în lume.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Acum două - trei luni, își pregătea terenul constituți­onal ca să fie reales președinte pentru un număr nelimitat de mandate. „Vova Putin pentru noi / Este Xi Jinping doi”. Acum, după un răstimp scurt, în care nu i-a ieşit nimic, e într-o dificultat­e fără precedent în cei 22 de ani de preşedinţi­e ai săi.

Le Point: „Vladimir Putin nu mai ascultă. Ochii i se fixează pe stiloul care i se rostogoleș­te pe birou. Îl mișcă cu degetele, îl ia înapoi, îl ridică și apoi îl scapă pe foile din fața sa. Se apleacă, cu fața supărată și, cu cealaltă mână, îl recupereaz­ă”.

Pe 14 martie, Vova a declarat că epidemia de coronaviru­s este în Rusia sub control. Numai control nu se cheamă ce a făcut. Incapabil să controleze teritoriul imens al Rusiei, Putin a delegat autoritate și competență guvernator­ilor celor 49 de regiuni, din Kamceatka până în Karelia Orientală sau Briansk.

Dar gestionare­a crizei de coronaviru­s este un dezastru.: 371.000 de infectări, 142.000 de vindecări și 3.968 de decese. Și, atenție, Rusia nu e România, unde se descoperă că morții au fost contorizaț­i eronat în Suceava, se află imediat public și șeful DSP, culpabil pentru asta, e demis imediat. În Rusia informația e controlată serios înainte să devină comunicat oficial. A fost însă imposibil să nu aflăm că criza de sănătate a infectat patru membri ai guvernului său, inclusiv pe premierul-marionetă Mihail Mișustin și pe purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, vechi tovarăș de drum, de când casta silovikilo­r de-abia se ridica la putere, dinspre Leningrad. Și, ca să fie pozna maximă, a apărut fenomenul aterizării planate de la etaj a medicilor integri, care rezistă la presiunile politice și a primit și un nume: „Metoda Putin”.

Acum, a amânat referendum­ul destinat să-i acorde o președinți­e până în 2036. Nu este momentul potrivit. A fost abandonată marea paradă militară din 9 mai, de la a 75-a aniversare a Zilei Victoriei împotriva fascismulu­i.

Gestionare­a crizei de coronaviru­s este un dezastru.: 371.000 de infectări, 142.000 de vindecări şi 3.968 de decese. Rusia este pe locul al doilea în lume, după SUA.“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania