Romania Libera - Friday Edition

E RELAXARE DE LA 1 IUNIE

Președinte­le Iohannis i-a convocat, joi, pe principali­i miniștri la Palatul Cotroceni, pentru a stabili “măsurile de relaxare” care se vor aplica din data de 1 iunie.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

România înspre normal! Noi măsuri de relaxare.

De la data de 1 iunie, deplasarea pe întreg teritoriul României se va face liber, fără a mai fi nevoie de așa-numita „declarație pe proprie răspundere”, a anunțat, joi, președinte­le Klaus Iohannis.

În acest mod se pune capăt celei mai dure restricții care a fost în vigoare în România pe timpul stării de urgență și pe timpul stării de alertă. Teoretic, starea de alertă rămâne în vigoare și după 1 iunie, dar restricții­le vor fi atenuate. Astfel, de la data de 1 iunie se redeschid terasele de alimentați­e publică și se va putea merge la plajă, a anunțat, de la Palatul Cotroceni, șeful statului. De la aceeași dată se pot relua spectacole­le în aer liber. Toate aceste activități vor fi însă permise cu respectare­a unei distanțe minime de doi metri între participan­ți, iar în cazul teraselor restaurant – cu cel mult doi clienți la o masă.

"În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile.astfel,de la 1 iunie se redeschid terasele, însă e clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate", a precizat șeful statului. Din punct de vedere juridic, cel care va coordona activități­le din următoarea perioadă a stării de alertă continuă să fie premierul Ludovic Orban. Acesta a fost prezent la ședința de joi de la Cotroceni dar nu a făcut nicio declarație în urma acesteia. Toți oficialii au căzut de acord că activitate­a comercială în magazinele tip mall nu se va deschide de la 1 iunie. Este posibil ca aceste magazine să se redeschidă din data de 15 iunie, dar decizia încă n-a fost luată și va fi influnțată de modul cum evoluează în România epidemia de coronaviru­s.

“Am avut o ședinţă destul de lungă împreună cu premierul Orban, cu mai mulţi miniștri și consilieri prezidenţi­ali. Am analizat situaţia în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare.avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificat­ivă a epidemiei. În consecinţă, în continuare, atenţie, atenţie, atenţie!", a afirmat, joi, președinte­le Iohannis. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania