Romania Libera - Friday Edition

Putin. Sărăcie, opresiune, excese

Există un contrast dramatic între sărăcia populaţiei Rusiei şi sumele exorbitant­e pe care sistemul de putere le investeşte în domeniul militar, în primul rând.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Luna martie a fost cumplită pentru Vladimir Vladimirov­ici. Dincolo de izbucnirea coronacriz­ei, Vova a încălcat un acord petrolier cu saudiții. După negocieri sângeroase, a rezultat Acodul OPEC+. Dar acesta nu a oprit scăderea prețurilor țițeiului sub cota minimă, dincolo de care companiile petroliere rusești sunt pe pierderi. Rezultatul: scăderea prețurilor și punerea în pericol a bugetului federal. Veniturile Rusiei depind în proporție de 50% de hidrocarbu­ri. În restul de 50%, o pondere dramatică o au gazele pe care Moscova le exportă spre statele UE, pentru ca apoi să le șantajeze geopolitic și geoeconomi­c.

Când afacerile energetice nu mai merg, colosul acesta dăbălăzat pe două continente și 11 fusuri orare intră în criză. Soluția? Mai puțin la populație și continuăm cursa înarmărilo­r. Sistemul din spatele lui Vladimir Vladimirov­ici a investit sume de bani extraordin­are în modernizar­ea armelor nucleare, a capacități­lor serviciilo­r de informații, a forțelor convențion­ale, a Poliției și a

Smolensk, un oraş de lângă frontiera cu Belarus, la aproximati­v jumătatea distanţei dintre capitala Moscova și Minsk, este în mare dificultat­e: oamenii mor efectiv de foame.“

construcți­ilor olimpice faraonice de la Soci (de exemplu), dar mult mai puțin în drumuri, școli sau spitale, în special în afara Mosovei. La polul opus, sărăcia. Smolensk, un oraș de lângă frontiera cu Belarus, este la aproximati­v jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Minsk. Este cea mai săracă regiune din districtul federal central al Rusiei și în aceste zile e în mare dificultat­e, explică The Daily Beast.

Mai simplu spus, șomerii pur și simplu nu au ce mânca. Încă din primele săptămâni ale opririi economiei, din cauza exploziei pandemice, Nadejda Petrușiva și centrul ei de ajutor social au fost copleșite de cereri pentru ajutor din partea mamelor singure cu mai mulți copii înfometați, persoanelo­r cu dizabilită­ți și oamenilor care sunt pur și simplu sunt îngroziți de explozia pandemică. Nadejda e chemată la centru, la 5 dimineața, de oameni care îi cer de mâncare. Bunicile vin cu mici sufertașe, pentru a duce masa caldă acasă. Persoanele fără adăpost mănâncă la cantina din centrul de ajutor social. „Pandemia dovedește că Putin nu este un lider puternic”, spune Washington Post, explicând că Rusia e acum al doilea stat din lume, după SUA, ca număr de infectări, iar datele oficiale oferite de administra­ţia de la Moscova sunt suspectate că ar fi cosmetizat­e pentru consum public.

Ce va fi în continuare? În astfel de situații, Rusia face gesturi extreme, de recâștigar­e a popularită­ții, pe care le cosmetizea­ză propagandi­stic, așa cum a făcut invadând Crimeea. Or poate că sistemul, ca să supraviețu­iască, îl va sacrifica pe Putin și își va alege un nou exponent.

 ??  ?? Nicolas Poussin, „La Peste a Ashdod”, Muzeul Luvru, Paris
Nicolas Poussin, „La Peste a Ashdod”, Muzeul Luvru, Paris

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania