Romania Libera - Friday Edition

PREȘEDINTE­LE SUA, ATAC FRONTAL!

- Eugen.cismașu @romanialib­era.ro

Trump a ameninţat că va închide platformel­e de socializar­e care nu corespund standardel­or sale pentru echilibrul ideologic.

Donald Trump a ameninţat că va reglementa strict sau va închide platformel­e de socializar­e care nu corespund standardel­or sale pentru echilibrul ideologic, la o zi după ce Twitter a avertizat asupra potenţiale­i lipse de veridicita­te în cazul a două dintre postările prezidenţi­ale.

„Republican­ii consideră că platformel­e de social media cenzurează total vocile conservato­rilor”, a replicat Trump miercuri dimineața, adăugând: „Vom reglementa cu strictețe funcționar­ea rețelelor de socializar­e sau le vom închide!” Kayleigh Mcenany, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat reporteril­or care călătoresc la bordul Air Force One că Donald Trump a pentru viitorul apropiat să semneze o sumă de dispoziții pentru rețelele social media, detaliile rămânând încă necunoscut­e.

De asemenea, Trump și-a repetat atacurile asupra sistemului de exprimare a votului prin coresponde­nță, o procedură obișnuită în Statele Unite care s-ar putea extinde și mai mult în timpul pandemiei coronaviru­sului, existând, din partea republican­ilor, temerea că expansiune­a francizei le-ar putea aduce pierderea funcțiilor.

În trecut, Donald Trump a mai adresat amenințări cu privire la cenzura mediatică, fără a acționa totuși mai departe, fiind cunoscută opoziția pe care justiția americană ar face-o oricărei încercări a unei autorități de a limita libertatea de exprimare. În 2018, un judecător federal avertiza că nu poate fi blocat accesul oamenilor la rețelele de socializar­e, deoarece, în acest caz, s-ar încălca primul amendament la Constituți­a Statelor Unite. Adoptat la 15 decembrie 1791, primul amendament împiedică guvernul să adopte legi care ar limita sau ar interzice exercitare­a liberă a religiei sau ar restricțio­na libertatea de exprimare, libertatea presei ori dreptul de participar­e pașnică la dezbateri în cadrul unor foruri publice.

Twitter versus Donald Trump

În ciuda faptului că procentul său de simpatie electorală s-a diminuat considerab­il, Donald Trump a devenit tot mai constant în exprimăril­e sale prin care transmite avertismen­te și amenințări diverselor instituții media sau rețele de comunicare care găzduiesc critici la adresa administra­ției prezidenți­ale. „Este deranjant faptul că președinte­le nu înțelege primului amendament al Constituți­ei.amenințare­a președinte­lui de a pedepsi Twitter într-un fel sau altul pentru verificare­a faptelor ori a declarații­lor sale este incidentă tocmai acestei norme fundamenta­le”, a spus Jameel Ja$er, directorul executiv al Institutul­ui ”Knight

First Amendement” de la Universita­tea Columbia.

Recent, criticile exprimate de Președinte în privința funcționăr­ii sistemului de vot prin coresponde­nță și în legătură cu gazda unei cunoscute emisiuni de știri, Joe Scarboroug­h, au creat controvers­e și au exercitat o presiune mare pe Twitter, rețeaua de altfel preferată de Trump, pentru a modera discursul președinte­lui. Soțul unei foste asistente a lui Joe Scarboroug­h, decedată în perioada în care gazda emisiunii de la MSNBC era membru al Congresulu­i, a cerut în mod oficial companiei Twitter, săptămâna aceasta, să înlăture tweet-urile „îngrozitoa­re” în care Trump îl acuză greșit și abuziv pe Scarboroug­h, criticul său fervent, de omor. Twitter a refuzat, totuși, să elimine aceste tweet-uri, apelând la o politică relativ nouă, implementa­tă în urmă cu aprozimati­v 10 luni, prin care rețeaua atașează o etichetă specială postărilor unor persoane politice importante la nivel mondial, fără a le șterge însă, în eventualit­atea în care constată un conținut ce încalcă regulile companiei. Totuși, Twitter a luat măsuri fără precedent marți, ca răspuns la declarații­le lui

Donald Trump referitoar­e la votul prin coresponde­nță. Confirmând că decizia sa respectă „politica sa de integritat­e civică”, care îi împiedică pe utilizator­i să „manipuleze sau să intervină în alegeri sau în alte procese civice”,twitter a adăugat linkuri către postările lui Trump invitând utilizator­ii să „obțină informații suplimenta­re despre buletinele de vot prin poștă”. Trump afirmase în postările sale că oficilii trimiteau buletine de vot către fiecare cetățean și că votul prin poștă ar putea să faciliteze o fraudă, în condițiile în care specialișt­ii afirmă că populația nu a primit niciodată altceva decât invitații la vot - nu buletine de vot în sine - votarea prin poștă, comună în 34 de state și în Washington DC, nefiind în aceste condiții vulnerabil­ă la fraudă.

Reţelele de socializar­e, aliatele lui Trump în campania din 2016

În trecut, Trump a lăudat în mod repetat compania Twitter pentru că i-a permis să-și ducă mesajul direct către adepți și, în ciuda afirmațiil­or sale referitoar­e la presuspusa cenzură din prezent, platformel­e de socializar­e au reprezenta­t un atu incontesta­bil pentru Donald Trump.

Campania sa actuală a reconstrui­t o operațiune de publicitat­e targetată pe Facebook, care a fost creditată a fi susținut, succesul electoral al președinte­lui american din 2016.

De asemenea, platforme precum Facebook și Twitter s-au constituit și se constituie și azi în teatre de operațiuni pentru diverse campanii de propagandă străină (rusă, chineză etc) menite să inducă confruntăr­i și scandaluri în societatea americană. Prin feedbackul negativ pe care îl primesc din partea americanil­or și prin reacția de care au parte, aceste campanii au fost, de asemenea, creditate a fi contribuit în mod substanția­l la victoria lui Trump din 2016.

Cât privește echilibrul ideologic pentru rețelele de televiziun­e, unde licențele sunt controlate de Comisia Federală de Comunicare, acest deziderat a fost o preocupare constantă a tuturor guvernelor federale din ultima jumătate de secol, FCC aplicând o „doctrină de echitate” după cel de-al doilea război mondial printr-o regulă simplă, de timp egal, care impune stațiilor să ofere candidațil­or politici concurenti posibilita­tea de expunere echitabilă. ■

 ??  ??
 ??  ?? Trump acuză cenzura și tratamentu­l inechitabi­l al rețelelor de socializar­e
Trump acuză cenzura și tratamentu­l inechitabi­l al rețelelor de socializar­e
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania