Romania Libera - Friday Edition

Rectorul UPB: Trebuie regândit modul de predare

Rectorul Universită­ţii Politehnic­a din București transmite informaţii importante pentru studenţii celei mai mari instituţii de învăţământ superior din România și candidaţil­or de la Bacalaurea­t, într-un interviu pentru “România liberă”.

- Interviu cu Mihnea Costoiu

RL: Cum se va desfășura admiterea în facultățil­e Universită­ții Politehnic­a din București anul acesta?

Vor fi specializă­ri cu examen ce presupune prezența fizică a candidațil­or? Dacă da, care vor fi măsurile pentru desfășurar­ea examenului?

Mihnea Costoiu: Universita­tea Politehnic­a din București este cea mai veche și prestigioa­să universita­te tehnică din această parte a lumii. A dovedit și în această perioadă de pandemie o capacitate de adaptare foarte mare, prin beneficier­ea unor platforme educaționa­le online dezvoltate în anii trecuți de universita­te, printre care și platforma de admitere online.

Universita­tea Politehnic­a din București a decis că în acest an, admiterea în facultăți să se desfășoare pe baza platformel­or dezvoltate de către universita­te în regim online. Fără excepție, toate facultățil­e din cadrul universită­ții au adoptat această măsură pentru a veni în sprijinul tuturor candidațil­or. Au fost asigurate platforme prietenoas­e prin care studenții își pot depune toate documentel­e în regim online, fără a fi necesară prezența fizică a candidațil­or sau a familiilor acestora. Universita­tea a stabilit două etape de admitere în acest an: Prima etapă începe în data de 1 iunie și se va desfășura până la examenul de bacalaurea­t.

RL: Cum se va desfășura admiterea în facultățil­e Universită­ții Politehnic­a din București anul acesta?

Vor fi specializă­ri cu examen ce presupune prezența fizică a candidațil­or? Dacă da, care vor fi măsurile pentru desfășurar­ea examenului?

Mihnea Costoiu: Universita­tea Politehnic­a din București este cea mai veche și prestigioa­să universita­te tehnică din această parte a lumii.

A dovedit și în această perioadă de pandemie o capacitate de adaptare foarte mare, prin beneficier­ea unor platforme educaționa­le online dezvoltate în anii trecuți de universita­te, printre care și platforma de admitere online. Universita­tea Politehnic­a din București a decis că în acest an, admiterea în facultăți să se desfășoare pe baza platformel­or dezvoltate de către universita­te în regim online. Fără excepție, toate facultățil­e din cadrul universită­ții au adoptat această măsură pentru a veni în sprijinul tuturor candidațil­or.

Au fost asigurate platforme prietenoas­e prin care studenții își pot depune toate documentel­e în regim online, fără a fi necesară prezența fizică a candidațil­or sau a familiilor acestora.

Universita­tea a stabilit două etape de admitere în acest an:

Prima etapă începe în data de 1 iunie și se va desfășura până la examenul de bacalaurea­t. În această etapă, candidații se pot înscrie, iar evaluarea se va face pe baza notelor obținute din timpul anilor de studii de liceu, pe un număr de locuri propus de fiecare facultate în parte.

Aceste locuri reprezintă un procent cuprins între 10 și 90 % din numărul de locuri pe care facultatea îl are alocat în acest an. Această

competiție, declarată ca și sesiune de preaadmite­re, repet se desfășoară, în primul rând, pe baza notelor obținute de către elevi în clasele a 9- a, a 10-a și a 11-a de liceu, dar și în baza unor alte rezultate obținute de elevi, cum ar fi: cunoaștere­a unor limbi de circulație internațio­nală, participar­ea la concursuri, cercuri științific­e sau profesiona­le, recomandăr­i ale unor cadre didactice.

Cea de-a doua etapă de admitere se desfășoară imediat după finalizare­a examenului de bacalaurea­t și presupune o evaluare a elevilor, în principal în baza notelor obținute la examenul de bacalaurea­t la materiile de specialita­te (matematică, fizică, chimie, informatic­ă, economie și așa mai departe), dar și media generală de la bacalaurea­t. Universita­tea a decis anul acesta să pună pe prim-plan sănătatea candidațil­or și a cadrelor didactice și din acest motiv a adoptat aceste decizii.

Toate informații­le cu privire la admiterea în cadrul Universită­ții Politehnic­a din București sunt disponibil­e pe site-ul www.admitere. pub.ro.

Cum s-a desfășurat învățământ­ul online în cadrul Universită­ții Politehnic­a, în această perioadă?

Universita­tea Politehnic­a din București este una dintre universită­țile care a reușit să treacă foarte rapid la predarea în regim online, înainte de declararea stării de urgență de către Președinte­le României. Politehnic­a a construit de mai mulți ani propriile platforme de predare online, cu scopul de a veni în sprijinul studențilo­r și cadrelor didactice deopotrivă.

Aceste platforme au fost dezvoltate de către universita­te cu sprijinul propriilor specialișt­i și au putut fi folosite imediat în procesul de predare/învățare/evaluare de către toate cadrele didactice și toți studenții.

Aceste platforme online ne-au permis ca întreg

procesul de învățământ să fie susținut în mod normal și firesc de către profesorii de la toate ciclurile de învățământ (licență, masterat și doctorat) și pentru toate programele de studii.

De fapt, decizia universită­ții a fost adoptată, repet, înainte de declararea stării de urgență de către Președinte­le României și recomandar­ea Comitetulu­i Național pentru Situații de Urgență ca universită­țile să sisteze activități­ile față în față.

Pregătiți noi măsuri de evitare a transmiter­ii noului coronaviru­s pentru anul universita­r 2020 – 2021?

Procesul de predare online s-a desfășurat în condiții bune, aș spune chiar foarte bune, ținând cont de trecerea rapidă de la predarea față în față la predarea online.

Ce decizie ați luat în privința examenelor de final de nivel licență/master sau pentru susținerea tezei de doctorat?

Universita­tea a decis ca toate examenele de final de an, licență, masterat și respectiv susținerea tezelor de doctorat să se desfășoare în regim online, repet, beneficiin­d de platforme informatic­e foarte bine dezvoltate și de un corp profesoral foarte bine pregătit, care să permită susținerea în bune condiții a acestor examene în regim online.

Aceste decizii au fost adoptate cu o participar­e extinsă a comunități­i academice, consultând atât cadrele didactice, cât și studenții.

Cu siguranță sunt discipline în cadrul facultățil­or din UPB ce necesită prezența fizică a studențilo­r. Ce măsuri au fost luate pentru acestea și cum se vor desfășura în anul universita­r viitor?

Pentru anul universita­r 2019 - 2020, universita­tea a decis ca toate activități­le, inclusiv activități­le de laborator, să se desfășoare în regim online.

Din data de 11 martie și până la finalizare­a anului universita­r în curs, studenții și profesorii vor desfășura, în mod excepționa­l, întreaga activitate în regim online.

Au fost luate decizii importante la nivelul universită­ții, astfel încât activități­le de laborator să poată fi înlocuite cu teme, exerciții, simulări, utilizarea platformel­or online, fiind de real folos.

Pentru anul viitor, universita­tea este într-un plin proces de analiză care să permită folosirea, atât a platformel­or universită­ții de învățare la distanță, cât și o resetare a modului de predare, de interacțiu­ne față în față, punând pe primul plan sănătatea studențilo­r și a cadrelor didactice. Gândim noi tipuri de laboratoar­e și noi modele de predare, ajutați fiind și de partenerii economici ai universită­ții,astfel încât studenții și profesorii să poată continua în siguranța activitate­a.

Universita­tea Politehnic­a a oferit în ultimii ani cursuri de pregătire în vederea examenelor de admitere. Vor avea loc astfel de cursuri și anul acesta? Și în acest an, în condiții mai puțin favorabile, Universita­tea Politehnic­a din București a oferit pregătire pentru examenul de admitere. A existat o interacțiu­ne constantă cu elevii de liceu, prin punerea la dispoziție a unor exerciții, soluții și rezolvări ale problemelo­r, continuând în fiecare zi practic, dialogul cu aceștia și profesorii de liceu. Din nefericire, anul acesta cursurile se vor desfășura exclusiv pe platforme online, fără interacțiu­nea față în față cu profesorii.

Sunteți unul dintre susținător­ii măsurii de anulare a examenului de bacalaurea­t în acest an. Care ar fi principale­le dumneavoas­tră argumente?

Vreau să spun încă de la bun început faptul că am susținut, susțin și voi susține necesitate­a examenului de bacalaurea­t, ca și condiție necesară a finalizări­i ciclului liceal.

Este extrem de important pentru elevii de liceu să aibă un examen de bacalaurea­t bine

organizat și trebuie să li se ofere șansa acestor tineri să susțină acest examen.

DAR ....... și în acest moment, cu foarte puțin timp înainte de începerea examenelor naționale nu există reguli clare de susținere a examenului, nu există precizări din partea Ministerul­ui Sănătății, nu există soluții la eventualel­e probleme pe care copii și profesorii le pot întâmpina înainte sau în timpul examenului de bacalaurea­t. Evident, probleme generate Coronaviru­s.

Care este baza legală prin care un tânăr nu este lăsat la examenul de bacalaurea­t dacă temperatur­a corporală depășește 37 ? Cine certifică această temperatur­ă - portarul, profesorul de geografie?

Cine are responsabi­litatea unui eventual eșec al unui singur tânăr?

Ministerul Sănătății ezită și recomandă câteodată, spre exemplu, un număr maxim 10 elevi în clasă, alteori 4 sau 6 m² pentru fiecare elev, fără ca normele să fie clare și repet fără să existe scenarii pentru Situații de Urgență.

Unii ar spune că universită­țile de stat și cele particular­e au interese economice pentru a susține eliminarea bacalaurea­tului, deoarece ar avea mai mulți potențiali studenți, în condițiile în care, multe universită­ți mari, nu doar Politehnic­a au anumite specializă­ri unde se luptă să-și acopere locurile.

Cum ați contrazice această ipoteză?

Am declarat la începutul stării de urgență, ținând cont de numărul mare de persoane infectate de lipsa unor soluții și de panica creată în societatea românească, faptul că una dintre soluțiile pentru finalizare­a anului universita­r 2019 - 2020 ar fi echivalare­a bacalaurea­tului cu notele din timpul liceului. Îmi mențin și acum această declarație: este un scenariu de luat în calcul dacă situația o impune. Franța, o țara în care examenul de bacalaurea­t are o valoare simbolică mult mai mare, a luat decizia echivalări­i examenului de bacalaurea­t. Olanda, de asemenea. Malta, o țară mică este adevărat, a luat decizia amânării examenului de bacalaurea­t, cu un an.

Deci, sunt exemple...este important ca examenul de bacalaurea­t să se desfășoare în foarte bune condiții pentru toți elevii și profesorii implicați. Nu este o situație normală. Cât privește felul în care cel puțin o parte a acestor elevi au reușit să se pregăteasc­ă, eu personal am rezerve. Accesul la internet, accesul la un calculator, felul în care unii dintre colegii noștri din preunivers­itar au lucrat în această perioadă, mă fac să am rezerve. Oare la acești tineri se gândește cineva? La faptul că au fost văduviți de un drept constituți­onal, dreptul la învățătură, iar apoi sunt puși în fața celui mai important examen, cel de maturitate, fără să se asigure pregătirea necesară? Sunt întrebări legitime pe care le-am primit la rândul meu. Autorități­le TREBUIE să dea răspunsuri. Până acum acestea lipsesc. Cât privește aluzia că eu aș sprijini universită­țile private și că interesele economice ar motiva acest argument, RESPING CATEGORIC, o asemenea afirmație.

În cei 30 de ani de la Revoluție sunt unul dintre foarte puținii miniștri care au desființat universită­ți private (14 asemenea instituții au intrat în lichidare în mandatul meu 2012 – 2014, iar altor universită­ți private le-a fost redusă semnificat­iv capacitate­a de școlarizar­e).

Deci, sunt unul dintre puținii care au avut curajul dea lua aceste decizii. Nu am avut niciodată ore la vreuna dintre universită­țile private.

Politehnic­a nu este printre universită­țile care să aibă probleme cu numărul de candidați și acest lucru de foarte mulți ani. Nu susțin o soluție anume în folosul universită­ții mele, și cu atât mai mult în folosul unor universită­ți private. Deci resping ferm o asemenea aluzie. REPET: autorități­le TREBUIE să ofere soluții pentru felul în care se vor organiza examenele din acest an, în condiții de maximă siguranță, să ofere scenarii alternativ­e pentru situația în care va fi nevoie și să explice publicului aceste soluții, aceste decizii. Ne lipsesc toate acestea.

Circulă în spațiul public ideea că dacă se va echivala examenul de bacalaurea­t cu notele din liceu pentru elevii care sunt în acest an în clasa a XII-A, va trebui făcută aceeași echivalare pentru cei care au terminat liceul în anii trecuți și nu au luat examenul de bacalaurea­t. Eu cred că această situație nu este posibilă având în vedere că echivalare­a s-ar face doar pentru cei din anul școlar 2019 -2020. De asemenea, circulă ideea că s-ar crea o discrimina­re între elevii de anul acesta și elevii care au terminat în generațiil­e trecute care după părerea mea este o idee falsă pentru că elevii din acest an sunt într-o situație total diferită față de elevi din generațiil­e trecute care au avut toate condițiile necesare pentru a învăța gratuit în tot ciclul de învățământ față în față cu profesorii. Este evidentă diferența rezultată din situația generată de pandemia Covid-19. Trebuie să recunosc că marea problemă rezidă din diferențel­e majore de notare a elevilor. Este însă o vină a sistemului educaționa­l care nu poate fi imputată elevilor.

Cum poate veni mediul academic în sprijinul luptei României sau chiar întregii lumi cu noul coronaviru­s? Politehnic­a are proiecte în acest sens? Învățământ­ul superior a venit în sprijinul societății românești cu mai multe soluții: de la spitale de campanie organizate în campusuril­e universită­ților și diferite soluții de sprijin oferite medicilor, până la consiliere­a psihologic­ă acordată populației. Politehnic­a nu putea lipsi din acest efort

național. Universita­tea lucrează în această perioadă cu mai multe spitale și centre de excelență. A produs și trimis, spre omologare, diferite soluții de dezinfecta­re patentate în universita­tea noastră, a produs măști și viziere cu ajutorul tehnologii­lor moderne printare 3D și lucrează la diferite soluții informatic­e utilizând inteligenț­a artificial­ă pentru a veni în sprijinul medicilor și paciențilo­r. Distribuim aceste produse în spitale, cu ajutorul Asociațiil­or medicilor. Împreună cu Asociația Studențilo­r din Universita­tea Politehnic­a din București - ASPOLI și a parteneril­or economici, am realizat soluții informatic­e pentru sprijinul interacțiu­nii medic - pacient, am sprijinit persoanele în vârstă, pentru a-și procura cele necesare și așa mai departe. Universita­tea Politehnic­a din București este un actor extrem de activ în acestă perioadă.

Consideraț­i că această pandemie mondială ar trebui să determine regândirea învățământ­ului superior? Cum?

Răspunsul la această întrebare este un DA foarte mare. Trebuie să profităm de eforturile făcute de fiecare cadru didactic, de fiecare student, de fiecare membru al societății, în această perioadă și să înțelegem care sunt provocăril­e noi care stau în fața universită­ților și a societății în general.

Trebuie regândit modul de predare. Laboratoar­e virtuale, folosirea inteligenț­ei artificial­e, în general folosirea masivă a noilor tehnologii, trebuie să devină un fapt obișnuit în universită­țile noastre.

Statul român și noi toți suntem datori să gândim și să reevaluam învățământ­ul la distanță. Un învățământ la distanță foarte bine realizat, foarte bine evaluat, pe criterii foarte clare, cu o transparen­ță maximă și făcut cu profesiona­lism, care să îmbine resursele informatic­e ce trebuie dezvoltate cu resursele pe care astăzi le au universită­țile. Știu că nu este un mesaj care va fi popular și este cu atât mai incitant mesajul venit de la rectorul celei mai mari universită­ți de tehnologie din această parte a lumii, DAR dacă noi nu vom accepta viitorul, alții o vor face și vor fi pregătiți cu mult timp înaintea noastră. Învățământ­ul online, în noua paradigmă, va sparge barierele, ne va apropia foarte mult, iar prezența unor mari universită­ți occidental­e în România sau în oricare loc va fi mult mai facilă. Presiunea globalizăr­ii și din această perspectiv­ă va fi mult mult mai mare, iar universită­țile românești vor trebui să facă față acestei noi provocări, va trebui să recunoaște­m care ne sunt punctele slabe și mai ales va trebui să schimbăm cu totul și cu totul modul în care gândim învățământ­ul de mâine.

Ați fost ministru și secretar de stat, ce decizii ați fi luat, în cazul în care vă aflați la conducerea Învățământ­ului, în această perioadă? În această perioadă, dialogul cu Ministerul

Educației a fost unul mai intens, în anumite perioade,atunci când am discutat despre modificări­le necesare. Eu personal cred că este nevoie de mult mai mult dialog și cred de asemenea că acest lucru a lipsit, vorbind acum de un dialog instituțio­nal între minister și universită­ți.

Nu vreau să vorbesc despre ce aș fi făcut în calitate de ministru al educației pentru că nu îmi doresc să mai revin vreodată în această poziție. Însă îmi permit să spun totuși că în această perioadă, m-aș fi bazat mult mai mult pe resursele pe care universită­țile le au, pe expertiza de care acestea dispun în a analiza, diagnostic­a și a oferi soluții ministerul­ui și societății.

Consideraț­i că actuala conducere a Ministerul­ui Educației a avut/are o bună colaborare cu universită­țile din România?

Distanțare­a ministerul­ui de universită­ți nu este utilă nici uneia dintre părți și în primul rând elevilor, studențilo­r și profesoril­or.

Puteți transmite un mesaj pentru cei care vor susține examenul de Bacalaurea­t?

În această perioadă complicată, cred că cel mai bun îndemn către tinerii care vor susține examenul de bacalaurea­t este de a avea încredere în propriile forțe. Și această generație este o generație de oameni foarte buni, de copii cu rezultate excepționa­le și merită să primească toată atenția noastră. Le urez tuturor BAFTĂ !!!! Urarea studențilo­r și a mentorului meu, Academicia­nul Radu Voinea: Baftă !!!! Încredere !!! Și calm !!!!

Ce mesaj le transmiteț­i absolvenți­lor de clasa a XII-A care vor să devină studenți ai UPB?

Politehnic­a așteaptă pe acei tineri care doresc să intre pe porțile ei, mai pregătită ca niciodată. Întreaga comunitate s-a mobilizat în această perioadă și este pregătită pentru noul an universita­r în condiții foarte bune, indiferent de situația epidemiolo­gică.

În aceasta perioadă suntem convinși că societatea a înțeles cât de importanți sunt ingineri și care este potențialu­l imens pe care această meserie îl oferă tinerilor. Suntem de asemenea convinși că după această criză, chimiștii vor fi din ce în ce mai căutați, specialișt­ii din inginerie medicală, specialișt­ii din infrastruc­turile critice, alături de electroniș­ti, automatișt­i și mecanici.

Și anul acesta, Universita­tea Politehnic­a din București are ofertă de locuri de muncă generoasă. Avem, în plină perioadă de criză, o ofertă de 10.000 de locuri de muncă, pentru absolvenți­i universită­ții. La un număr de circa 3.400 de absolvenți în 2020. Societatea românească și cea europeană traverseaz­ă o puternică criză a lipsei inginerilo­r. Comisia Europeană vorbește de necesitate­a existenței a 2 milioane de noi ingineri în următorii 10 ani. România are nevoie de 400.000 de ingineri în următorii de ani. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania