Romania Libera - Friday Edition

DONALD TRUMP CU BIBLIA#N MÂNĂ

-

Comentariu­l

Zilei: Donald Trump ameninţă

Cu Legea Marţială. Este pe punctul de a apăsa ,,butonul nuclear” care ar acorda puteri absolute militarilo­r.

Când a candidat la funcția de președinte în 2016, Donald Trump a fost des comparat cu Richard Nixon: ambii bărbați au promis că vor restabili „legea și ordinea”. Nixon a câștigat președinți­a în 1968 într-un context familiar - proteste ș i revolte în marile orașe - și a pretins că a vorbit pentru „majoritate­a tăcută,” nereprezen­tată de democrați sau de mass-media.

Deci, vine întrebarea, dacă Trump urmează o strategie de tip Nixon, va câștiga în noiembrie? Poate. Există însă unele diferențe majore.cel mai evident este că Nixon candida ca outsider, în timp ce Trump vine din funcţia de președinte. Cum a fost în 1968? Democrații au fost divizaţi după războiul din Vietnam. Nixon s-a orientat spre o poziţie de echilibru între haosul în care se afla stânga și extremismu­l de dreapta reprezenta­t de George C Wallace, fostul guvernator din Alabama, extrem de agresiv. Astăzi,trump poate fi comparat mai mult cu Wallace, radicalul, decât cu moderatul Nixon. Anul electoral 1968 a fost extrem de zbuciumat.Și atunci, ca și acum, poporul a trecut prin emoţii similare.anul 1968 a fost marcat de asasinarea lui Martin Luther King Jr. și de revoltele ulterioare din întreaga Americă, de asasinarea lui Kennedy și de apariţie curentului anti-război prin campusuril­e universita­re. Un fel de progresism avant la letter, cum ar zice francezul, lipsit de agitaţia vestelor

Niciodată în istoria SUA nu s-au desfășurat campanii electorale cu ameninţare­a Legii Marţiale. O va da sau joacă adversarii pe sârmă?

galbene și cu șezlonguri­le așezate spre soarele răsare. Pe atunci, candidatul republican Nixon a promis să restabilea­scă legea și ordinea în orașelor grav afectate de agresiunil­e agitatoril­or de profesie. Nixon a câștigat pentru că s-a adresat unei minorităţi tăcute, termen care va intra ulterior în vocabularu­l politic. Victoria lui Nixon a marcat începutul unei perioade de dominanție republican­ă la alegerile prezidenți­ale. Patru din următoarel­e cinci alegeri prezidenţi­ale au dat președinţi republican­i. Interesant este că însuși Trump a condamnat moartea lui George Floyd, calificând evenimentu­l drept „teribil.” A și făcut presiuni pentru o anchetă federală. Totuși, în opinia titularulu­i de la Casa Albă, moartea afro-americanul­ui a fost exploatată de activiști de extremă stânga și că autorităţi­le locale s-au lăsat copleșite de agresori. În ciuda așteptăril­or democraţil­or, mesajul de forţă a lui Trump provoacă emoţii. Inverse decât s-ar fi așteptat regizorii din umbră ai ultimelor agresiuni stradale. Chiar ș i alegătorii care împărtășea­u cauza protestata­rilor se pot reorienta, întrucât își văd businuss-urile ameninţate. Nimeni nu vrea haos. America este o comuniune de state creștine și a banilor bine făcuţi. Cea mai importantă carte pe care o joacă Trump e la fel ca cea jucată de Nixon în 1968: slăbiciune­a adversarul­ui. Principalu­l atu al președinte­lui de acum e însuși Joe Biden. Democraţii, în loc să scoată candidaţi de tip Kennedy au preferat să arunce în luptă o relicvă a trecutului. Donald Trump le-a răsturnat calculele adversaril­or. Pare a se urca pe un cal alb. Niciodată în istoria SUA nu s-au desfășurat campanii electorale cu ameninţare­a Legii Marţiale. O va da sau joacă adversarii pe sârmă ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? În cele din urmă nu ne vom aminti de cuvintele dușmanilor noștri, ci de tăcerea prietenilo­r noștri” (Martin Luther King)
În cele din urmă nu ne vom aminti de cuvintele dușmanilor noștri, ci de tăcerea prietenilo­r noștri” (Martin Luther King)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania