Romania Libera - Friday Edition

REVOLTA FERMIERILO­R AMERICANI, DIN ANII 30

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Democraţia liberală e peste tot în lume un sistem cu episoade turbulente

Pentru a înţelege ce se întâmplă acum în Sua,trebuie să asimilăm că democraţia liberală e peste tot în lume un sistem cu episoade turbulente, având cauze profunde. În lista celor mai mari 21 de proteste din timpurile noastre, din SUA, pe prima poziţie e Women’s March, din 21 ianuarie 2017, cu 3,3 milioane de manifestan­ţi. 16 tulburări civile au avut loc în primul deceniu al secolului XX, 184 în tot secolul XX, conform Wikipedia, și în total 234, până în prezent. Democraţia liberală e un sistem instabil, în continuă autoreglar­e. Marea Depresiune din ‚20’21 a fost rezultatul primului război ș i gripei spaniole. Disparităţ­ile ulterioare, până în 1929, au dus la Marea Depresiune din ‚29–’33.

Printre cei mai afectaţi au fost fermierii americani. Nebraska a fost centrul unora din cele mai radicale evenimente. Mișcarea a culminat cu violențele din Loup City. Încă din 1932, unii fermieri încercau să crească prețurile. Teoria era că, dacă ar reduce oferta, cererea ar crește, ca și prețurile. În Iowa și Nebraska, Mișcarea Farm Holiday a blocat șoselele și autostrăzi­le spre piețele agricole, amintește Livinghist­oryfarm, au aruncat laptele în șanțuri și au oprit vitele să ajungă la târguri. Blocajele nu au fost eficiente. Poliția a redeschis drumurile.

Unii fermierii furioși s-au organizat în Planul Ţinutului Madison și au început să asculte de o comunistă, „Mama” Ella Reeve Bloor, venită din Vestul Mijlociu pentru a construi alianțe între muncitorii urbani și fermierii radicali. În februarie 1933, mii de fermieri au pornit spre noua clădire a Capitoliul­ui din Lincoln, cerând moratoriu. Legislativ­ul a oprit vânzările de închidere a forței de muncă pentru doi ani, ceea ce a permis judecători­lor raionali să decidă cât timp poate fi amânată o închidere judiciară. Fermierii radicali s-au înfuriat. Susținător­ii Planului Madison au afirmat că sunt 30.000. Mama Bloor a continuat să încerce să-i recruteze în Partidul Comunist.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania