Romania Libera - Friday Edition

LIGA I, CU SUPORTERI ÎN TRIBUNE, CEL MAI DEVREME ÎN IULIE

Fotbalul din Liga 1 se reia în acest weekend, cu etapa a 3-a din play-off, respectiv play-out, iar fanii pun presiune pe factorii decizional­i pentru a relaxa măsurile și a le permite accesul pe stadioane.

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

La mai bine de trei luni de la întreruper­ea campionatu­lui din cauza pandemiei de coronaviru­s, fotbalul românesc se repune în mișcare în acest sfârșit de săptămână, meciurile urmând să se dispute cu respectare­a unor protocoale sanitare stricte, fără suporteri în tribune. Cu această ocazie, premierul Ludovic Orban i-a invitat pe mai marii Federației Române de Fotbal (FRF) și Ligii Profesioni­ste (LPF) la Palatul Victoria pentru o întâlnire, la care au mai luat parte și ministrul Tineretulu­i și Sportului, Ionuţ Stroe, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, și consilieru­l onorific al prim-ministrulu­i pentru organizare­a EURO 2020 la București, Gheorghe Popescu.

Cu toate că ș efii fotbalului autohton doresc prezența spectatori­lor pe stadioanel­e din România, chiar și într-o proporție de 10% din capacitate­a arenelor, oferind drept exemplu ceea ce se întâmplă la vecinii din Ungaria,bulgaria și Serbia,care au ridicat restricții­le pentru fani,premierul Ludovic Orban nu este de acord cu această idee. „Nu poate fi vorba de spectatori după 15 iunie. E foarte greu de controlat, pentru că dacă dai drumul la spectatori și vin galeriile e super-complicat de a asigura respectare­a unor reguli de distanţare sau alte lucruri.vom vedea, dacă lucrurile evoluează bine, într-o perspectiv­ă rezonabilă vom vorbi și de lucrul acesta. Am văzut că în Serbia a fost un meci cu 30.000 de spectatori sau ceva de genul ăsta. Acolo e nebunie. Problema este că nu se compară situaţia epidemiolo­gică de la noi cu situaţia epidemiolo­gică din alte ţări.la noi e vorba și de expunerea pe care am avut-o. Gândiţi-vă că la noi au venit 1,5 milioane de români din zone de focare masive”,a declarat prim-ministrul României, cel care este cunoscut drept un pasionat al „sportului-rege”.

Există totuși speranțe ca pe finalul acestui sezon competițio­nal meciurile din Liga 1 să se dispute cu spectatori în tribune,chiar dacă nu la capacitate­a maximă a arenelor. Asta numai în contextul în care evoluția cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 din țara noastră va fi cea scontată de autorități. În acest sens, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit mai multe explicații. „Astăzi (n.r. 11 iunie) suntem la 3 luni de când a fost declarată pandemia. Dacă am reușit ca societate să vorbim astăzi de reluarea competiţii­lor cred că este rezultatul eforturilo­r tuturor.aveţi tot sprijinul meu și pentru viitor. La următoarea relaxare ne putem gândi și la spectatori. Dar toate aceste lucruri depind de evoluţia pandemiei în România”, a spus Tătaru.

Cu alte cuvinte, având în vedere că o nouă evaluare a situației privind cazurile de COVID-19 din României va avea loc pe 1 iulie, aceasta este data de la care suporterii pot spera că le va fi permis accesul pe stadioane. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania