Romania Libera - Friday Edition

USR A ÎNCĂLCAT LEGEA FINANȚĂRII PARTIDELOR

Întrebări

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a încălcat mai multe prevederi din Legea finanțării partidelor politice, dezvăluie un raport publicat de Autoritate­a Electorală Permanentă.

Subvenția acordată partidelor politice este o măsură anti-corupție. Avem o experiență extrem de tristă legată de ceea ce a însemnat finanțarea privată a partidelor politice. Activitate­a politică și campaniile electorale s-au transforma­t în curse ale înarmărilo­r, într-o goană disperată pentru obținerea fondurilor necesare activități­lor partidelor politice și promovării lor” MIHAI GOȚIU, Senator USR

E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanțarea de exemplu pentru PSD. Nu am făcut calcule, lucrul cel mai important e că am redus în total cu 30 la sută finanțarea pentru partidele politice. Nu știu către cine se duc banii”

LUDOVIC ORBAN, Prim-ministru

AEP nu evaluează gravitatea faptelor constatate, dar potrivit legii, aceste abateri sunt sancționat­e drept contravenț­ii.

Sunt și alte partide politice verificate de Autoritate­a Electorală?

Fiecare partid politic este verificat în mod regulat în privința surselor sale de finanțare și a cheltuieli­lor.

Extrasul din raportul AEP (cel făcut public) nu subliniază dintre aceste surse de finanțare n-ar fi fost legală, dar indică mai multe acte normative care au fost încălcate. Astfel, potrivit AEP, situația constatată la USR se încadrează la articolul 2 din HG 10 / 2016, care precizează că “utilizarea de către partidele politice a altor surse de venit decât cele prevăzute de Legea nr. 334 / 2006” reprezintă o contravenț­ie.

Din compararea raportului AEP cu textul Legii 334 / 2006, se observă că nici diferențel­e de curs valutar, nici redirecțio­narea a 2 la sută din venituri nu sunt trecute pe lista surselor legale de finanțare a unui partid politic. Pentru evoluția cursului valutar din anul 2019, care i-ar fi adus beneficii, nu poate fi acuzat USR, dar faptul că acest partid ar fi acceptat bani din redirijare­a a 2 la sută din venit ridică un semn de întrebare – lucru pe care,de altfel,aep l-a făcut. Legislația din România arată că redirecțio­narea de către persoane fizice a cotei de 2 la sută din impozitul pe venit, datorat statului, se poate face către organizati­ile non-profit, cum ar fi Ong-urile, precum și către unitatile de cult religios care furnizeaza cel putin un serviciu social acreditat. Iar un partid politic nu este nici ONG, nici cult religios – motiv pentru care nici Legea 334 nu permite ca partidele să primească 2 la sută din impozitul pe venit. Controlul și raportul AEP referitoar­e la finanțarea USR au fost elaborate în anul 2020, în perioada în care AEP este condusă de Constantin-florin Mitulețu-buică – numit de Parlament în funcția de președinte al AEP, anul trecut, la propunerea PSD, pentru un mandat de opt ani.

Foarte interesant este faptul că, așa cum ziarul nostru deja a semnalat, Florin Mitulețu-buică este acuzat în acest moment de plagiat în teza sa de doctorat – ceea ce îi poate aduce prejudicii atât morale, cât și juridice. Plagiatul lui Florin Mitulețu-buică s-ar fi comis în anul 2016. Dar această faptă este dezvăluită opiniei publice abia după patru ani, exact în momentul în care unele formațiuni politice se declară nemulțumit­e de desfășurar­ea alegerilor locale (reclamând inclusiv nereguli pe care BEC nu le-a confirmat), precum și în momentul în care aceeași AEP semnalează probleme financiare la USR. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania