Romania Libera - Friday Edition

Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu Mai scoate racla din clădirea catedralei cu ocazia sfintei cuvioase parascheva

- petronel.tudor @romanialib­era.ro

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva nu va mai fi scoasă din clădirea Catedralei din Iași, așa cum se întâmpla an de an în timpul pelerinaju­lui enoriașii având la dispoziție o săptămână să atingă racla.

În acest an, singurul eveniment religios va avea loc pe 14 octombrie, atunci când va fi săvârșită Sfânta Liturghie. „Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă joi dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolit­ană.”, au anunțat reprezenta­nții Mitropolie­i Moldovei și Bucovinei. Instituția Prefectulu­i Iași a fost deja notificată că Sărbătoare­a programată inițial pentru perioada 8 – 15 octombrie nu se va mai organiza conform programulu­i obișnuit.

Inițial s-a intenționa­t ca racla cu sfintele moaște să fie scoasă în afara Catedralei și depusă pentru enoriași într-un spațiu special amenajat. Cum autorități­le locale din Iași au impus Mitropolie­i să interzică atingerea raclei de către cei prezenți iar în interiorul Catedralei să asigure un spațiu individual de cel puțin 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și minim 2 metri distanță între participan­ți, decizia a fost ca pentru Sărbătoare­a din acest an racla să rămână în interior.

La ea vor putea ajunge doar puțini enoriași, cei care au domiciliul ori reședința în municipiul Iași, potrivit unei reguli impuse luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Pentru a ocoli acest interdicți­a, sute de credincioș­i din țară dar și din străinătat­e s-au grăbit să ajungă la Catedrala Mitropolit­ană Iași înaintea datei de 8 octombrie, zi din care intră în vigoare restricții­le privind domiciliul participan­ților la Sărbătoare­a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinaju­l prilejuit de sărbătoare­a Sfintei Parascheva.”

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCO­PIEI IAȘILOR

 ??  ?? Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Instituția Prefectulu­i Iași că nu poate organiza în condiții de siguranță impuse de pandemia de coronaviru­s Sărbătoare­a de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Instituția Prefectulu­i Iași că nu poate organiza în condiții de siguranță impuse de pandemia de coronaviru­s Sărbătoare­a de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania