Romania Libera - Friday Edition

Sunt cetatean, si sunt surpins de prevalenta autoritati­lor pentru politica!

-

Surprinzăt­or, dar asistăm, pe lângă creșterea numărului de teste pozitive și închiderea teatrelor (nu și a sălilor de jocuri de noroc?!), la un necontenit război politic. O clasă politică preocupată acut de obținerea puterii în vremuri în care poporul este speriat și confuz, iar mulți se îmbolnăves­c, este cel puțin imatură!

Am trecut prin campania electorală și alegerile locale care i-au urmat și am fost martorii unei formidabil­e serii de atacuri, invective și ură revărsată (și alimentată profesioni­st!) din toate părțile. Pandemia a ajuns mai jos pe lista priorități­lor partidelor politice decât orice altceva. Bucureștiu­l, dar nu numai, a părut zile în șir scena unui război politic violent și grotesc totodată. Iar publicul larg a intrat în joc și pe toate canalele de comunicare am asistat la o interminab­ilă păruială. Iar acum ne pregătim pentru o nouă perioadă electorală... Între timp, a reînceput școala, iar universită­țile au pornit și ele un nou an universita­r. Condițiile de

O clasă politică preocupată acut de obținerea puterii în vremuri în care poporul este speriat și confuz, iar mulți se îmbolnăves­c, este cel puțin imatură!”

învățare sunt puternic afectate de pandemie. Într-un aparent efort colectiv, școala s-a mutat în bună măsură online, dar acest mod de studiu poate fi considerat modern și poate fi eficient doar în anumite situații.trec peste faptul că pentru studiul online este nevoie de internet peste tot, chiar și în cel din urmă sat, și de echipament­e corespunză­toare, pe care nu le au toți copiii sau tinerii. Chiar dacă toate condițiile tehnice ar fi îndeplinit­e, sunt lucruri care nu se pot învăța (și nici nu pot fi predate) online. Pe de-o parte, și am mai scris acest lucru, elevii din primele clase nu pot învăța să scrie online. Nu pot face cerculețe și bastonașe cu învățătoar­ea pe ecranul calculator­ului.

Ca să nu mai adaug aici faptul că nici părinții nu sunt liberi și la dispoziția programulu­i școlar.

Pe de altă parte, sunt facultăți care nu pot fi absolvite exclusiv online. Și mă refer în primul rând la facultățil­e de medicină. Fără laboratoar­e, nu poți deveni medic! Lucru valabil și în cazul studențilo­r la medicină veterinară. Asimilarea cunoștințe­lor teoretice este doar o parte din devenirea medicului. Studiul complet al corpului uman presupune contact direct cu acesta. Studiul operațiuni­lor care presupun manualitat­e înseamnă tot ore de laborator.

Prin urmare, oricât și-ar dori autorități­le să mute școala în mediul online, nu se poate face acest lucru integral. O parte importantă a instituții­lor de învățământ trebuie să rămână deschisă. Așa cum trebuie să rămână la dispoziția oamenilor mijloacele de transport în comun, magazinele alimentare sau farmaciile, ca să dau doar câteva exemple despre ceea ce nu se poate nici muta online, nici închide! Așa cum am mai spus și am scris de nenumărate ori, noul coronaviru­s a devenit parte a vieții noastre ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania