Romania Libera - Friday Edition

Sufletul tatălui meu, Dochi, s-a ridicat la cer

- MARIUS GHILEZAN

Departe de freamătul tribunelor și de iubirea vieții lui, Poli Timișoara, căreia i-a dedicat cu pasiune, credință și determinar­e zeci de ani, tatăl meu, doctorul Gheorghe Ghilezan, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. S-a născut în Ghilad, județul Timiș, la 19 septembrie 1937. Tatăl său, Moise, era protopop al Ciacovei. Mama lui, Emilia, fiică de mic moșier, l-a crescut singură de la vârsta de 9 ani, când a rămas văduvă.

De mic copil, a colindat țara pentru a fi alături de idolii săi de la Știința (comuniștii au schimbat numele echipei de fotlbal Politehnic­a Timișoara): Curcan, Ciosescu, Gârleanu, Lereter, Lazăr. Pentru el și mulți alții cu sânge violet iubirea era unică: Poli.

În anul 1955, “a reușit fără loc” la Facultatea de Medicină din orașul de pe Bega. Mai precis, deși avea media de admitere, nu a fost admis în primul an. Dosarul său nu era ”clinic sănătos,” din punctul de vedere al orânduirii socialiste.era fiu de mic burghez.așa era considerat de comuniști preotul.

De-abia în al doilea an a intrat la Medicină. Primul an de facultate l-a prins în mijlocul protestelo­r studențeșt­i din octombrie-noiembrie 1956. A fost unul dintre cei 3.000 de tineri care în ziua de 30 octombrie 1956 au organizat primul protest anticomuni­st din România, după revoluția din Ungaria. Seara l-au săltat și l-au aruncat și pe el în dubă. Milițiile regimului i-a dus pe studenți la Becicherec­u Mic. Norocul lui a fost că rectorul de la acea dată era un fost prieten de-al preotului Moise, tatăl său, și l-a scăpat de pârnaie. Nu s-a potolit. Energia și-a consumat-o, pe lângă băncile amfiteatre­lor universita­re, pe stadioanel­e patriei, alături de Generația de Aur a Științei Timișoara.

A suferit în 1958 atunci când la București,progresul i-a administra­t iubitei sale echipe un 7-0 năucitor și a pierdut titlul de campioană la golaveraj. Ulterior, Știința, ca o consolare, câștiga Cupa României.

În 1962 a absolvit Facultatea de Medicină. A fost repartizat la Cicârlău, județul Maramureș, doctor de țară. Deși însurat cu mama mea Elena, nu s-a astâmpărat. A pornit de la zero cu o echipă de fotbal la Ilba Handal. În 1964, la botezul meu, a băut ultima oară în viață. După trei ani, la insistențe­le străbunici­i sale, Elena, considerat­ă de organele statului periculoas­ă, pentru că era chiabură, s-a reîntors în Banat. Prin repartiție a primit un nou post de doctor de țară, la Dumbrava – Igazfalva, județul Timiș, într-o comunitate de maghiari. ■

Generația de Aur nu mai era pe teren, doar Manolache și Lereter au mai rămas printre fantastici­i jucători ai Științei. Echipa a revenit la numele de Poli Timișoara. O viață a visat să o vadă pe Poli campioană. În 1978 l-a ajutat Dumnezeu. A ajuns prin detașare (postul nu a vrut să-l lase, pentru că se considera hărăzit medic de țară), doctorul echipei sale favorite. Cu unele întreruper­i, a slujit sub drapelul alb-violet, aproape 30 de ani. A prins momentele de glorie ale lui Dan Păltinișan­u, Dembrovski, Nucă, Nadu, Bungău, Dumitru, Anghel, dar și ale lui Timofte, Vlaicu, Oloșutean, Bozeșan, jucători care reușeau să aprindă la propriu tribunele. Când nu veneau 20.000 de spectatori în tribune, țin minte, suferea. “Fotbalul e pentru public”, zicea mereu. Era convins că sportul dă surplusul de adrenalină, fără de care nu poate exista o viață în mișcare.

Avea doza de nebunie în sânge, chiar și atunci, când înaintea marilor meciuri internațio­nale, Securitate­a venea să pună amfetamină în cafelele jucătorilo­r. I-a refuzat pe ciraci.

După generația Timofte s-a retras medic la țară. Mama mea murise în 1996. Asemenea tatălui său, a rămas un țărănist și un regalist pur sânge. În anul 2000

Sarafolean­u: „tu nu ai prescris viitorul, ci l-ai construit. Vei rămâne un model puternic pentru urmaşii tăi medici şi o icoană pentru săteni.”

a candidat la Primăria Dumbrava, pe listele PNȚCD, cu mesajul: “un doctor cu har, un medic primar.” A pierdut.a rămas

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania