Romania Libera - Friday Edition

SUA ȘI CHINA POARTĂ UN RĂZBOI ECONOMIC CU EUROPA PRIN INTERMEDIU­L SANCȚIUNIL­OR: CUM POATE UE SĂ RĂSPUNDĂ?

- JONATHAN HACKENBROI­CH

Indiferent cine va câștiga alegerile din 3 noiembrie, politicile „America pe primul loc” ale lui Trump vor lăsa o moștenire îngrijorăt­oare pentru Europa.

Indiferent cine va câștiga alegerile din 3 noiembrie, politicile „America pe primul loc” ale lui Trump vor lăsa o moștenire îngrijorăt­oare pentru Europa. Fie că vorbim de Trump sau Biden, SUA va continua să se folosească de comerțul internațio­nal și de sancțiunil­e economice pentru a-și îndeplini obiectivel­e politice sau pentru a avantaja companiile americane, iar China este de-abia la început în utilizarea șantajului economic pentru extinderea dominației sale globale. Sancțiunil­e SUA, odată îndreptate împotriva teroriștil­or sau persoanelo­r din „state paria”, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, sunt acum concentrat­e pe afacerile și oficialită­țile europene.

Să luăm exemplul primarului Frank Kracht. Acesta nu și-ar fi imaginat niciodată că va fi tratat ca un terorist sau un dictator. Mai ales din cauza funcției sale politice din Sassnitz, un oraș de pe litoralul german, sau pentru deținerea responsabi­lității asupra portului orașului de la Marea Baltică. El este acum pasibil de sancțiuni din partea unei coaliții bipartizan­e din Congresul SUA, care se opune legăturilo­r economice puternice cu Rusia și dependențe­i europene pe care proiectul se presupune că ar reprezenta-o.acesta este și cazul companiilo­r locale, în eventualit­atea în care ele vor continua să lucreze la gazoductul germano-rus Nord Stream 2. Portul Sassnitz, care depinde în mare măsură de acest proiect, ar putea să nu supraviețu­iască turbulențe­lor economice.

Mulți susțin că Nord Stream 2 este un proiect cu deficiențe sau se opun vădit construcți­ei sale. Este posibil să existe argumente bune în spatele acestor puncte de vedere. Însă este puțin probabil că criticii Nord Stream vor susține amenințări­le extraterit­oriale împotriva unor afaceri sau oficialită­ți, mai ales cele venite din partea unei țări care pretinde că este un aliat apropiat al Europei. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania