Romania Libera - Friday Edition

ROMÂNII SUNT ATACAȚI ÎN AFGANISTAN

Militarii români aflați în misiune în Afganistan au fost din nou ținta unui atac, în timpul unei misiuni de patrulare în regiunea Kandahar.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Militarii români aflați în misiune în Afganistan au fost din nou ținta unui atac, în timpul unei misiuni de patrulare în regiunea Kandahar.

O patrulă a militarilo­r români aflați în misiune în Afganistan a fost ținta unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia doi oameni au fost răniți și au fost transporta­ți la spitalul din baza aeriană Kandahar. Alți trei militari români sunt “evaluați medical” în urma acestui atac, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MAPN) al României. Incidentul, consemnat miercuri seară, este cel mai recent atac îndreptat asupra militarilo­r români din Afganistan. Evenimentu­l este surprinzăt­or și poate fi considerat cu atât mai grav în contextul în care Statele Unite, care coordoneaz­ă misiunea internațio­nală din Afganistan, au semnat un acord cu talibanii, acord care ar fi trebuit să preîntâmpi­ne asemenea acțiuni ostile.acordul semnat de SUA prevede, așa cum a dorit președinte­le Donald Trump, retragerea militarilo­r americani din Afganistan. Acest acord nu se referă și la o retragere a militarilo­r români, dar este de așteptat că și românii vor fi retrași simultan cu americanii sau imediat după aceea.

Militarii care au fost atacați acum două zile fac parte din Batalionul 191 Protecția Forței „Golden Lions”, cu sediul la Arad, trimis de România în Afganistan în luna august 2020, pentru o misiune de șase luni. Atacul s-a produs în timp ce românii executau o acțiune de patrulare în zona de responsabi­litate a unității lor.

“Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicu­le MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicu­le rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadel­or), în regiunea Kandahar. Dispozitiv­ul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicu­l din coloană”, a anunțat un comunicat al MAPN.■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania