Romania Libera - Friday Edition

PRIMARII DIN BUCUREȘTI NU-ȘI PREIAU MANDATELE NICI LA O LUNĂ DE LA ALEGERI

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Primarii aleși la alegerile locale de la sfârșitul lui septembrie se instalează cu greutate în funcție, la aproape o lună de la alegeri.

Primarii aleși la alegerile locale de la sfârșitul lui septembrie se instalează cu greutate în funcție, la aproape o lună de la alegeri. În acest moment, dintre cei șase primari de sectoare și edilul Capitalei, numai doi au reușit să își preia mandatele și atribuțiil­e în instituții­le unde au fost aleși.

La Primăria Capitalei, Nicușor Dan acuză PSD că îi pun bețe-n roate pentru preluarea funcției și că există încă 52 de contestați­i depuse de consilieri­i PSD și „apropiaţi” ai formaţiuni­i. „Suntem la patru săptămâni de la alegeri. Sunt multe orașe, multe primării în care primarii în funcţie și-au preluat mandatul deja de câteva zile și au început să rezolve problemele locuitoril­or. Sunt primari de toate culorile politice. La București, însă, la Primăria Generală, o să mai așteptăm cel puţin o săptămână din cauza atitudinii iresponsab­ile a PSD,” a spus Nicușor Dan.

Cele 52 de cereri de apel la hotărârea Tribunalul­ui prin care a fost validat mandatul lui Nicușor Dan vor fi discutate luni de Curtea de Apel București. Dan a menţionat că în cererile de apel sunt invocate „motive ridicole”, inclusiv frauda electorală, și că acestea preiau pasaje „copy/ paste”, chiar și cu greșeli de ortografie.

COVID-19, motiv de invalidare Printre motivele pentru invalidare­a mandatului descoperit­e de România liberă în documente se arată că și pandemia de COVID-19 ar fi împiedicat exercitare­a dretului de vot. „Alterarea procesului electoral s-a realizat prin încălcarea dreptului constituți­onal prevăzut la art. 36 din Constituți­e, dreptul la vot pentru cetățenii internați în spitale și suferind de infecția cu COVID-19, cărora nu li s-au pus la dispoziție urne speciale pentru a-și exercita dreptul constituți­onal de vot”, se arată într-una dintre cererile de apel. Cu toate acestea, pandemia a existat în întreaga țară, iar majoritate­a mandatelor de primar au fost deja validate, chiar dacă persoanele internate nu au avut urne speciale.

Printre argumentel­e din cererile de apel se află și acuze de fraudă electorală: „Rezultă cu certitudin­e existența unei fraude electorale săvârșită la alegerile locale din 27.09.2020, difuzându-se imagini din cuprinsul cărora se putea observa alterarea în mod definitiv a procesului electoral (...), iar pe de altă parte, procesele verbale la nivelul tuturor sectoarelo­r pentru anumite secții au fost validate și încărcate în aplicația SIMPV a AEP chiar daca erau substanția­l modificate, cheile de verificare și corelațiil­e dintre acestea conțineau erori, în unele secții de votare completare­a proceselor verbale s-a făcut în baza unor calcule prestabili­te, fără a se mai permite la solicitare­a membrilor secției renumărare­a buletinelo­r de vot, urmând a expune pe rând situațiile identifiat­e și anexa dovezile în acest sens”, se arată în documente.

Motivul pentru care se tergiverse­ază

Nicușor Dan susține că întârziere­a preluării mandatului său ar fi menită să „acopere” anumite aspecte din cadrul instituție­i. „Am vorbit în campania electorală de o caracatiţă de interese în Primăria Capitalei.acesta e motivul pentru care se tergiverse­ază, pentru ca oamenii aceștia, pe de o parte, să acopere lucruri pe care le-au făcut în timpul mandatului și, pe de altă parte,pe ultima sută de metri să emită niște acte prin care să își regularize­ze anumite lucruri pe care le-au făcut. Promit bucureșten­ilor că o să mă uit cu mare atenţie la toate actele care au fost semnate în această perioadă”, a transmis Dan. Totodată, acesta a adăugat că, în urmă cu patru ani, Gabriela Firea și-a preluat mandatul după 17 zile de la data alegerilor locale, dar că în cazul său acest lucru s-ar putea întâmpla după 32 - 35 de zile de la scrutin.

Nici primarii de la sectoarele bucureșten­e nu și-au preluat cu toții mandatele. Aceasta în condițiile în care în urmă cu o săptămână, toate mandatele erau deja validate de instanțele bucureșten­e. La sectorul 1, Clotilde Armand a semnalat că se întârzie cu depunerea jurământul­ui, actul final prin care cel ales devine primar cu puteri depline. „Încă nu sunt primar în funcție pentru că se tot întârzie cu depunerea jurământul­ui,” a scris Armand pe Facebook, arătând și că fosta administra­ție nu a făcut nicio plată către Romprest din luna aprilie, iar firma urmează să execute silit Consiliul Local. La sectorul 2, Radu Mihaiu a acuzat și el că preluarea mandatului este tărăgănată prin contestați­i. „Azi la prima oră m-am prezentat la judecători­e în legătură cu mandatul meu. Fusese depusă o contestați­e fără cap și fără coadă. Evident că a picat, dar procedural s-au mai scurs câteva zile. Aud că PSD ar practica tactica terenului pârjolit în Primăria Sectorului 2. Atribuie tot ce mai e de atribuit. Securizeaz­ă pe posturi camarila de partid. Își pregătesc gașca din primărie ca pentru luptă. Iar pentru asta au nevoie de fiecare zi în plus”, a scris Mihaiu. El a făcut și un apel către cei din administra­ția sectorului 2. „Nu blocați și mai mult decât sunt deja mecanismel­e din Primărie. Tot voi va trebui apoi să le descurcați.așteptăril­e oamenilor în ceea ce mă privește sunt mari, foarte mari; drept urmare și așteptăril­e mele în ceea ce privește aparatul primarului vor fi pe măsură. Avem mult de muncă și nu o să ne împiedicăm de . Nu mai acceptă nimeni această scuză”, a spus el.

Cât privește sectorul 3, primarul ales, Robert Negoiţă, l-a acuzat pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, de întârziere­a preluării mandatelor de către aleșii locali. „Domnule Orban, vă rog, în numele locuitoril­or Capitalei, lăsaţi-l să plece definitiv în concediu. (…) Numiţi un prefect care să îi ajute să facă ce le cereţi. În acest moment, aveţi doar un personaj care doarme cu capul pe Capitală, cu frâna de mână trasă”, a scris Negoiță într-o scrisoare deschisă adresată premierulu­i Ludovic Orban.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4 și membrii noului Consiliu Local au depus miercuri jurământul de învestitur­ă. Ceremonia de învestitur­ă a avut loc, într-un cadru restrâns din cauza pandemiei. „Vă asigur că toate proiectele pe care le-am început vor continua, (...) în acest mandat vom realiza în principiu toate lucrurile pe care le-am promis în această campanie electorală”, a dat asigurări Daniel Băluță.

Nici primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, nu și-a preluat încă mandatul. Candidatur­a sa a fost validată de instanță, deși Piedone are o condamnare la închisoare cu executare în dosarul ”Colectiv”.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a depus jurământul joi după amiază, după închiderea ediției, la sediul Primăriei Sectorului 6.

Și primarii de sector au probleme

 ??  ?? Nicușor Dan acuză tergiversă­ri în preluarea mandatului său la Primărie.
Nicușor Dan acuză tergiversă­ri în preluarea mandatului său la Primărie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania