Romania Libera - Friday Edition

Virusul care schimbă lumea

- MARIUS GHILEZAN

Coronaviru­sul există. Raportăril­e zilnice ale oficialilo­r guvernamen­tali instituie panica. În acelaşi timp, creşte tabăra negaţioniş­tilor.planeta e în derivă. Deschid în fiecare dimineaţă abonamente­le la marile cotidiane ale lumii. Scepticism. Conspiraţi­e. Neîncreder­e. Disperare. Acestea sunt cheile în care se tratează subiectul de netratat medical.

Depresia planetară e la cote inimaginab­ile. Profită cineva din neputinţa savanţilor de a găsi antidotul la molima mileniului?

Aici există puncte de vedere diferite. Unii cred că marile consorţii fac profit din criză, alţii că guvernele nu au soluţii.

O constantă generală transpare printre rânduri. Un nou lockdown nu va mai fi posibil. Chiar dacă cercetător­ii nu dau răspunsuri­le aşteptate, teama că noul virus schimbă lumea există. La noi, chestiunea e mai simplă. Presa dă comunicate­le seci ale Grupului Strategic de Comunicare. Explicaţii­le sunt tot mai puţine. Ne apropiem de uluitoarea cifră de 5.000 de noi infectaţi pe zi.

Pe deoparte cazurile noi sperie,pe de alta sporeşte conspiraţi­a.

Lupta se dă între cei care cred şi cei care nu cred. Asta din cauza deficitulu­i de informaţii, pe de o parte, iar pe de alta lipsei de educaţie a majorităţi­i românilor. Guvernanţi­i nu mai sunt credibili. Dacă marii epidemiolo­gi ai lumii îşi pierd din aură, cei de la noi se înregiment­ează politic. Ce să mai creadă omul simplu când şi preşedinte­le vorbeşte despre mâini spălate şi purtatul măştilor, într-o doară, pentru că în majoritate­a apariţiilo­r sale publice turuie numai despre alegeri?

În populaţie s-a instituit demult deruta. Pe deoparte există teamă, pe de alta revolta. Un loc al echilibrul­ui nu mai există. Nu numai aici. În nicio ţară de pe planetă.

O simplă recapitula­re ne clarifică şi ne limpezesc tulburăril­e.

SARS COV-2 provoacă boala COVID-19. La unii infectaţi apar simptome după primele cinci zile, prin tuse seacă, pierderea gustului şi mirosului, la alţii, virusul nu-şi face simţită prezenţa. Cei din urmă sunt cei mai periculoşi. Pentru că pot transmite fără să ştie. La sfârşitul lunii februarie, odată cu apariţia studiului în China despre “Pacientul Zero,” publicat de Reuters, am sunat epidemiolo­gii de frunte ai României.le-am explicat că bolnavul a plecat din Wuhan şi a parcurs peste 400 de km. Nu a tuşit. Nu a strănutat. În final, din 20 de pasageri, 12 s-au infectat. Concluzia cercetător­ilor chinezi era deosebit de alarmantă. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania