Romania Libera - Friday Edition

Despre libertate în vreme de pandemie

- PROF UNIV DR ALEXANDRU VLAD CIUREA

Pandemia a schimbat funcționar­ea lumii. Lipsa unui vaccin sau a unui tratament țintit și eficace, precum și dificultat­ea în care au fost puse sistemele medicale de pe tot globul ne-au obligat și ne obligă pe noi, cetățenii, să ne schimbăm comportame­ntul și obiceiuril­e. Un virus mic și perfid a răsturnat, iată, ordinea lumii și ne obligă pe toi să ne ajustăm modul de viață. Iar cea mai profundă schimbare se referă, dincolo de perspectiv­a strict medicală, la perspectiv­a libertății, în toate aspectele acesteia.

Putem vorbi, la un nivel de percepție general, de restrânger­ea unor libertăți considerat­e de neatacat până acum. Mă gândesc astfel la libertatea de circulație. Pandemia a îngrădit acest drept aproape integral în starea de urgență, sau parțial - amintiți-vă de restricții­le impuse la pelerinaju­l de Sfânta Parascheva de la Iași, unde cetățenii care nu aveau buletin de Iași nu au avut acces. În plus, manifestar­ea acestui drept de a circula liber este condiționa­tă, fie că vorbim despre călătoriil­e cu trenul sau cu autobuzul, fie de cele cu avionul.

Un alt drept afectat de pandemia este cel de manifestar­e a opiniei. Fie că ne plac sau că nu ne plac, există oameni care au propria lor opinie despre pandemia de coronaviru­s sau despre purtatul măștii. În funcție de „tăria” și conținutul textelor prezentate, unele publicații online au fost chiar închise. La fel, în situația de a fi restrâns se află și dreptul de manifestar­e a credinței religioase!.

În mai puțin de opt luni de la declanșare­a și recunoaște­rea oficială a pandemiei, omenirea s-a văzut pusă în situația de a accepta restricții și condiționă­ri pe care nu și le-ar mai fi imaginat ca fiind posibile. Cum s-a ajuns aici din punct de vedere al funcționăr­ii sociale? Responsabi­litatea pentru îngrijirea sănătății revine statului. Așa este sistemul românesc, inspirat din sistemul general european. De la asigurarea resurselor medicale, până la plata asigurăril­or medicale – totul este în gestiunea statului.opțiunea pentru medicina practicată în sistem privat este relativ redusă și, la capătul firului, și aceasta este legată de deciziile statului. Dar cei mai mulți români sunt direct dependenți de performanț­a statului în ceea ce privește asigurarea celor mai bune condiții pentru îngrijirea sănătății. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania