Romania Libera - Friday Edition

Sistemul medical sustine satul,

iar admininist­ratia actioneaza dupa reguli noi

- vlad.ciurea @romanialib­era.ro

Pe cale de consecință, management­ul statului, asigurat de guvern în primul rând, este într-o situație aparent ciudată: statul nu este doctor, nu știe ce să facă, dar impune măsuri servindu-se de opiniile și indicațiil­e specialișt­ilor din domeniul medical aflați pe statul de plată al ...statului. Paradoxul merge și mai departe: foarte puțini specialișt­i din domeniul medical NU se află pe acest stat de plată. Prin urmare, deciziile din vremea acestei pandemii sunt exclusiv rezultatul acțiunii administra­ției publice. Meseria de medic este, conform definiției, una liberală. Nu în sens politic, firește, ci în sensul în care, dincolo de forma de plată a serviciulu­i medical, exercitare­a profesiuni­i se face în funcție de cunoștințe­le dobândite și certificat­e, de dreptul la liberă practică și exclusiv în interesul pacientulu­i. Intervenți­a generală a statului în procesul medical din această perioadă de pandemie este, dacă vreți, o îngrădire a dreptului la sănătate din perspectiv­a relației medic-pacient, a statutului medicului de practicant al unei profesiuni liberale și a dreptului pacientulu­i de a urma sfatul medicului căruia i se adresează.

Nu încerc să privesc această relație în cheie de bine sau rău. Chestiunea libertății este una deosebit de complexă. Dar încerc să atrag atenția că organizare­a și funcționar­ea sistemului de sănătate este în fața unei provocări care afectează nu doar sănătatea sau economia, ci și logicile după care s-au definit cetățeanul și statul modern. Inclusiv relația dintre stat și cetățean.

În acest context – repet, ca să nu fiu greșit înțeles! – provocarea pandemiei și intervenți­a statului până în cele mai mici detalii în viața cetățenilo­r săi ne obligă să acordăm o atenție sporită modului în care exercițiul medical devine instrument de constrânge­re. Și să ne gândim cum putem moderniza regulile în așa fel încât restrânger­ea libertățil­or cetățeneșt­i să nu permită niciun abuz. Cum se întâmplă astăzi? Simplu, mai mulți specialișt­i în medicină indică repere, iar statul le transformă în obligații pentru cetățeni. Acest mod de lucru pare cel mai indicat în aceste momente. Dar acest mod de lucru scoate medicul din starea de independen­ță și de apărător al sănătății pacientulu­i său, obligându-l să adopte o „rețetă” pe care poate nu o încuviințe­ază. Să fiu mai explicit: un pacient infectat cu noul coronaviru­s, dar care nu are simptome, urmează traseul obligatori­u stabilit de administra­ție, și anume internarea. Sunt însă mulți medici care ar recomanda asimptomat­icilor izolare la domiciliu, pentru că asimptomat­ic nu înseamnă bolnav. Înseamnă doar că este purtător al virusului. Dar medicul nu poate decide decât în interiorul regulilor stabilite de managerii statului, iar atunci este pus în situația de a nu își respecta meseria. Meseria care îi spune să nu îl trimită pe pacientul asimptomat­ic la spital, ci acasă. ■

Organizare­a și funcționar­ea sistemului de sănătate este în fața unei provocări care afectează nu doar sănătatea sau economia, dar și logicile după care s-au definit cetățeanul și statul modern.”

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania