Romania Libera - Friday Edition

Marius Caraman, o comoară pentru toţi

- maria.pașc @romanialib­era.ro

Marius Caraman (n. 28 iunie 1953, București – d. 21 august 2017, București) a fost fizician, regizor și fotograf român. În 1978, a absolvit cu nota 10 Facultatea de Fizică a Universită­ții din București. După 1990, este angajat ca fizician principal la Muzeul Țăranului Român și se dedică aproape în exclusivit­ate pasiunilor sale, fotografia și regia de film. A realizat fotografii și seria de filme documentar­e ale Muzeului Țăranului Român, care se regăsesc în arhiva de imagine a muzeului.

Zeci de mii de fotografii,sute de diapozitiv­e și ore de filmare, zeci de cataloage și albume –acestea sunt moștenirea întru frumosul lumii acesteia pe care ne-a lăsat-o Marius Caraman. Pentru artiștii bucureșten­i, Marius Caraman a fost ca o pâine bună. Nume de seamă ale artei contempora­ne românești s-au bizuit pe priceperea lui Marius Caraman pentru a le fotografia lucrările, expozițiil­e, atelierele. Pe lângă faptul că a fost un fotograf de excepție, Marius Caraman a fost un om bun și un prieten de nădejde. Mircea Roman, Mihai Sârbulescu și Florentina Voichi își amintesc de Marius Caraman:

Mihai Sârbulescu: Maria, îţi povestesc o întâmplare cu dragul nostru prieten, Mircea . Eram împreună cu Florentina la ei în atelier. Îl întreb ce părere are despre statuia lui Carol, executată de Florin Codre. Mircea nu-mi răspunde nimic, eu insist: ,,Mircea, nu mă auzi?” Tăcere. Trec îngeri. Îl văd că se îndreaptă spre bibliotecă, scoate un catalog Meštrović . Îmi arată o poză, dar tot nimic nu zice. Râde, în schimb. Îmi pune sub nas lucrarea lui Meštrović, aflată acolo mai înainte de a fi aceasta de azi, a lui Codre.

Este mai bună lucrarea lui Meštrović... Morala poveștii lui Mircea am servit-o cu acest tâlc. În sculptură, vederea este mai presus de cuvinte. Așa-i și în pictură. Trebuie să gândești cu ochiul. Să tragi cu ochiul.

Mircea Roman: Portretul lui Carol făcut de Meštrović este la muzeu.

M.S.: În poză. Sculptura nu mai există. Maria Paşc: Mircea,cum l-ai cunoscut pe Marius Caraman?

Mircea Roman: Drept să îţi spun, nu știu. Dar când ne-am întâlnit, îmi amintesc, mi-a spus că a fotografia­t expoziţia mea de la Groapa .

M.S.: Marius te-a plăcut mai întâi ca sculptor. Şi, apoi, ca om! Avea ochi. Şi ce suflet avea Marius! ,,Pictorii privesc cu ochiul, dar lucrează cu sufletul”, spune Luchian. Marius făcea fotografie știinţific­ă. Adică purta în ea tot sufletul lui.

M.R.: Nu ne cunoșteam,dar îmi știa lucrările. M. P.: Mi-a povestit Remus Andrei Ion o întâmplare de pomină. Marius făcea un film în atelierul tău, iar tu, Mircea, dormeai.

M.R..: Filmul există. Eram în atelierul meu din demisol,în Piaţa Unirii.venise un prieten pictor, Doru Slavoacă, în vizită la mine. M-a invitat să bem ceva, avea palincă. I-am zis că nu pot, că nu beau, că trebuie să vină Marius să filmeze ceva, dar a tot insistat. Ne-am apucat de-o sticlă, am luat două, trei păhărele. Prietenul meu a plecat, iar eu m-am culcat. La un moment, mă trezesc și îl văd pe Marius Caraman. Îi zic „Salut, hai, filmează!” Marius îmi zice: „Mircea, am terminat”. (râde – n.a.). A făcut un film frumos. Era montat primitiv, dar avea muzica frumoasă. Apoi, în demisolul acela nu era cea mai frumoasă priveliște din lume. M.S..: Marius era un bărbat zdravăn, drept. Drept pe de-a întregul Cum spun, știa să vadă. Dovadă că te-a ochit pe tine, Mircea, cu lucrările tale expuse la ,,Atelier 35”. Îţi amintești că la nunta fiicei lui, Mona, s-a enervat și a spart un baston? Cum l-a sfărâmat, cuprins de mânie?

M. R.: Noroc că nu l-a spart, l-a îndoit doar. Se pare ca era îndoit dinainte, era bastonul meu, luat împrumut dintr-un magazin de antichităţ­i.am scăpat ușor.

M..S.: Admir mâniile lui Marius. Scurte, năpraznice și totdeauna întemeiate. M. P.: Dar ce elegant era costumat, părea un lord englez. Am văzut fotografii pe perete, la tine, Mircea, în atelier.

M. R.: Așa ne-a zis Marius să venim îmbrăcaţi la nunta Monei, ne-a dat temă: frumoasa epocă. M-am străduit și eu să arăt bine. Era supărat pe socrii fetei lui că au lucrat în armată, că adică erau securiști. Eu i-am zis că armata nu a însemnat neapărat Securitate... Nu a vrut să asculte. Era pornit rău.

M. S.: Şi a boţit bastonul! Era necruţător la acest capitol. Atât de extraordin­ar, încât nu avea cruţare. Trece cutărică, trezorier al Muzeului Ţăranului, pe lângă el. Marius explodează, strigă feroce, așa ca să fie bine auzit de acela: ,,Securista asta!...” Ştia el ce strigă. M.P.: Mihai,cum l-ai cunoscut pe Marius?

M. S.: Aveam un prieten bun, Sasha Vlad. Sasha era apropiat de Paul Gherasim, prin Paul l-am cunoscut. „Eu plec, dar vă las pe cineva în locul meu.”, ne-a spus când a purces definitiv din ţară, la San Francisco. Îi plăcea orașul acela, din filme. Un oraș care urcă și coboară, mereu în pantă. Sasha ni l-a lăsat nouă moștenire pe Marius Caraman (vocea i se rupe – n.a.). Ţie îţi mulţumesc, Maria, pentru că ai făcut acel capitol în lucrarea ta de maestru despre Marius Caraman. Ai prezentat și o frumoasă fotografie cu el, așa cum era, așa cum și astăzi este. Îţi sunt recunoscăt­or. Marius a fost prietenul tuturor prietenilo­r noștri. M. P.: L-am rugat pe Aurel Vlad să îmi trimită fotografii din atelierele lui, dinaintea celui din Berthlot. „Maria, n-am nicio fotografie. Nu îl cunoşteam încă pe Marius Caraman.” Aşa mi-a venit ideea de a face un capitol special, despre Marius, în lucrarea mea. Am realizat cât de important a fost Marius Caraman pentru breasla artiştilor. Un fapt la fel de emoţionant s-a întâmplat când mi-am susţinut lucrarea. Profesorul meu, Adrian Guţă, făcea parte din comisie. Când am atins subiectul Marius Caraman, a început să vorbească celorlalţi membri ai comisiei. Să le spună cine a fost Marius Caraman, ce a făcut. L-a numit prietenul artiştilor.

M. S.: Mircea, cum ai ajuns să faci expoziţia aceea excepţiona­lă la Muzeul Ţăranului? Dezorient expres. Disperare? Ori aici, la porţile Orientului... Mai știi? Aici totul este așa și viceversa. Cum pică, pară mălăiaţă...ai vrut să faci expoziţia în Anglia, dar nu s-a putut face. Marius Caraman, prietenul nostru, era cuprins întru totul de evenimentu­l acelei grozave expoziţii. Înnebunit de îndrăgosti­t de ea.

 ??  ?? Marius Caraman (n. 28 iunie 1953, Bucureşti – d. 21 august 2017, Bucureşti) a fost fizician, regizor şi fotograf român.
Marius Caraman (n. 28 iunie 1953, Bucureşti – d. 21 august 2017, Bucureşti) a fost fizician, regizor şi fotograf român.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania