Romania Libera - Friday Edition

EXCLUSIV INTERVIU CU ORGANIZATO­RUL CELUI MAI LONGEVIV CONCURS ȘCOLAR DE MATEMATICĂ

Viziunile politice diferite și schimbăril­e dese de miniștri ai Educației reprezintă sursa problemelo­r legate de manualele școlare, susține Boris Singer, președinte fondator al asociației Institutul pentru Dezvoltare­a Evaluării în Educație (IDEE) și direct

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Boris Singer: Elevii nu sunt interesați de manuale digitale

Boris Singer este directorul general al Editurii Sigma, cea mai veche editură cu capital privat românesc de pe piața autohtonă de profil, care sărbătoreș­te anul acesta 30 de ani de activitate neîntrerup­tă, și președinte fondator al asociației Institutul pentru Dezvoltare­a Evaluării în Educație (IDEE). Absolvent al Facultății de Matematică a Universită­ții din București, cu media 10, și având un doctorat în matematică, Boris Singer și-a început cariera în calitate de cercetător la Centrul de Statistică |Matematică, după care și-a orientat energia și competența spre oferirea de resurse și programe educaționa­le de calitate pentru școala românească.

RL: Cangurașul Matematici­an este un concurs renumit în școlile din România, din anul 1993. Puteți să ne spuneți, pe scurt, cum a evoluat acest concurs, pe parcursul a 27 de ani?

Boris Singer: Cangurașul matematici­an este denumirea folosită de copiii din clasele primare pentru Concursul Internațio­nal de Matematică Aplicată Cangurul, organizat de Asociația Internatio­nală Kangourou Sans Frontieres. În 1993, Ambasada Franței a încredința­t Editurii Sigma organizare­a concursulu­i în România.atunci erau 5-6 țări care organizau Cangurul. A fost primul concurs din România organizat de o companie particular­ă și s-a bucurat de mult succes, deși, în primii trei ani s-a desfășurat în limba franceză (era totuși un concurs de mate). De la început, la solicitare­a Ambasadei Franței, Cangurul a primit aprobarea Ministerul­ui Educației, iar în 1999, a primit chiar Ordin de Ministru semnat Andrei Marga. În perioada 1994-1996, zeci de copii din România, în fiecare an, laureații concursulu­i, au fost în excursii în Franța, oferite de Ambasada

Franței, și în tabere în România. Din 1997, concursul a fost dat în limba Română. Până în 2014, în fiecare an, la Cangurul de Mate au participat peste 100.000 de elevi (în 2004 au fost la Cangurul 270.000 de elevi). În fiecare an, 600 de laureați Cangurul au participat la tabere în țară și 200 în străinătat­e. Între timp, în România au apărut, unul peste altul, zeci de concursuri particular­e, încurajate de inspectori din Ministerul Educației sau din diferite inspectora­te școlare, până nu au mai încăput în calendarul școlar. În 2014, concursuri­le particular­e au fost supuse unui regim de aprobare anuală, multe au fost interzise, profesorii au încetat să le recomande elevilor și participar­ea elevilor a scăzut, dar Cangurul, cu o mai mică participar­e, a rezistat. Regimul drastic de aprobări nu a dus, din nefericire, nici la creșterea în calitate a competiții­lor școlare și nici la creșterea în calitate a învățământ­ului din România. Pe plan internatio­nal,concursul Cangurul a crescut enorm. Sunt acum 91 de țări participan­te.

Care au fost marile provocări și care a fost secretul pentru longevitat­ea acestei competiții școlare?

Mari provocări: multiplica­rea concursuri­lor, scăderea interesulu­i față de școală, birocrația, dezinteres­ul elevilor și profesoril­or, tipul neobișnuit de testare. Secretul longevităț­ii: echipa de organizare de la Sigma, subiectele internațio­nale care conțin altfel de probleme,premiile atractive,sprijinul unor profesori care apreciază frumusețea problemelo­r, părinții și elevii interesați.

Având în vedere contextul epidemiolo­gic actual, ediția din acest an va fi una diferită?

Bineînțele­s! Pe 27 noiembrie Cangurul se va putea susține și la școală, și de acasă. Pe website-ul cangurul.ro profesorii, părinții și copiii găsesc toate informații­le care le sunt necesare pentru înscrierea care a început deja și se va desfășura până pe data de 13 noiembrie. Totuși, pentru a păstra tradiția, vom încerca să facem o Tabăra Cangurul la vară, dacă va fi posibil.

Cum vedeți deznodămân­tul ediției din acest an a concursulu­i și cum îl vedeți evoluând peste încă un deceniu?

Va fi Cangurul! Va găsi resurse să crească și să se inoveze.

Sunteți patronul uneia dintre editurile care, de mulți ani, realizează manuale școlare. Au fost nenumărate discuții legate de ediții vechi ale cărților școlare,programele școlare care nu apăreau etc.nemulțumir­i ale elevilor și ale părinților sunt și acum, legate de acest subiect. Care consideraț­i că a fost sau este sursa problemei?

Viziuni politice diferite, prea mulți miniștri dispuși să anuleze orice au făcut precedenți­i, prea puțini oameni competenți și independen­ți de politic în posturi importante. Întregul sistem de decizie, de la programe școlare până la administra­ție,așteaptă ca și paralizat decizia ministrulu­i. Sunt foarte multe cadre didactice care nu știu și nu pot să motiveze elevii, sunt prea multe materii încâlcite care sunt făcute ca să asigure posturi pentru profesori. Elevii nu au cum, când, de ce să depună efortul să învețe, nu au nici o șansă să înțeleagă, mulți ajungând analfabeți trecuți din clasă în clasă ca să asigure profesoril­or de lucru (este valabil și pentru universită­ți). Sistemul nu oferă alternativ­e nici profesoril­or, nici elevilor.

După această experiență a pandemiei COVID-19, consideraț­i că manualele școlare ar trebui să se schimbe?

Cu pandemie sau fără sunt necesare schimbări care să ofere alternativ­e profesoril­or și elevilor. Profesorii trebuie să explice numai ceea ce elevii vor înțelege si, probabil, le va fi de folos. Altfel, și unii și alții își pierd cei mai frumoși ani din viață. Cele mai multe manuale depășesc programa, care, și ea, depășește capacitate­a și interesul elevilor. Uneori, profesorii care fac programe le fac încurcate (ca să facă numai ei manuale conform acestor programe), fără să ia în seamă capacitate­a și interesul elevilor (a se vedea de exemplu manualul unic de fizică pentru clasa a VII-A).

Cum stăm cu digitaliza­rea manualelor, din punctul dumneavoas­tră de vedere?

Elevii nu prea folosesc manualele digitale pentru că nu-i intereseaz­ă și nu înțeleg ce se predă în școală. Chiar dacă ar fi bune, tot nu le deschid. Nici profesorii nu prea apelează la aceste manuale. Ați observat că despre manuale digitale nu s-a vorbit în pandemie? Sunt folosite platforme de învățare fără nicio legătură cu manualele digitale. De asemenea, conținutul acestor platforme este neavizat, contrar legii. Mii de profesori propun haotic conținut netestat, poate că uneori de calitate; numai dânșii știu ce fac acolo.

Cum vedeți manualul școlar al viitorului?

Care viitor? Cel de peste 1-5 ani, sau 6-10 ani, sau 11-20 de ani, sau poate vă referiți la manualul ideal. Ideal este ca manualul să fie un instrument care raportează fiecărui elev (îndrumat de profesor) ce știe și ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo unde-i permit dotările sale și nevoile sociale într-o lume care-i oferă un loc în viață printr-o competiție corectă. Este imposibil să existe programe și manuale potrivite tuturor elevilor și, de aceea, cele care există nu se potrivesc majorități­i elevilor. Din cauza inadecvări­i, unele manuale, planuri de învățământ și programe școlare, unii profesori, chiar și unii conducător­i de doctorate sunt complici în a produce în masă pierderea timpului, incultură, risipă de resurse și impostură. Scapă cine poate din acest complot! Să încheiem totuși într-o notă optimistă, mulți elevi se vor sustrage eficient de la a-și umple mintea cu ce li se predă la școală pentru a învăța ce le dictează viața, care, pentru ei, este un foarte bun profesor. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania