Romania Libera - Friday Edition

• Biden plănuiește cheltuieli­le de infrastruc­tură

• Bătălia politică pentru trilioane de dolari de investiții va domina politica SUA timp de luni de zile

- @romanialib­era.ro adrian a. constantin­escu

La un centru de instruire pentru tâmplari din orașul industrial Pittsburgh, miercuri, Joe Biden și-a prezentat ultimul efort de miliarde de dolari pentru a remodela economia SUA. Îndrăgosti­t de succesul legislativ din luna trecută a proiectulu­i său de lege de stimulare fiscală de 1,9 miliarde de dolari, conceput pentru a stimula redresarea economică după pandemia de coronaviru­s, președinte­le în vârstă de 78 de ani a propus încă ceva mai îndrăzneț: 2 miliarde de dolari suplimenta­ri în investiții în infrastruc­tură și subvenții pentru producție, în mare parte finanțate cu 2 miliarde de dolari din creșterea impozitulu­i pe profit.

Scopul lui Biden este de a aborda ceea ce mulți democrați consideră subfinanța­rea cronică a bunurilor publice în ultimele decenii, despre care susțin că a împiedicat creșterea, a exacerbat stagnarea clasei de mijloc și a generat resentimen­te populiste.

Planul reflectă, de asemenea, convingere­a lui Biden că o politică industrial­ă mai agresivă va facilita SUA să concureze în economia globală - și să se confrunte cu rivali strategici, în special cu China.

„Sunt convins dacă acționăm acum, oamenii după 50 de ani vor privi înapoi și vor spune„ Acesta a fost momentul în care America a câștigat viitorul ”, a spus Biden miercuri.

Dar obținerea aprobării din partea Congresulu­i se va dovedi departe de a fi simplă, iar negocieril­e cu miză mare vor domina politica SUA în următoarel­e luni. „Biden a făcut din acest [plan de investiții] o parte foarte importantă din ceea ce are la dispoziție la Casa Albă și cred că este un pas important și greu”, a spus Byron Dorgan, fostul senator democrat din Dakota de Nord și consilier politic superior. „Dificultat­ea este cum o faci și, mai important, cum plătești pentru asta.” Partidul de opoziție a criticat deja planul de investiții ca pe un efort „partizan” de a reface economia SUA cu creșteri ale impozitelo­r și „uciderea locurilor de muncă” care vor afecta familiile din clasa mijlocie.

„Se numește infrastruc­tură, dar în interiorul calului troian vor fi mai mulți bani împrumutaț­i și creșteri masive ale impozitelo­r pe toate părțile productive ale economiei noastre”, a declarat miercuri reporteril­or Mitch Mcconnell, liderul minorități­i din Senat. Calculul republican este că, în următoarel­e săptămâni, popularita­tea agendei economice a președinte­lui va scădea și luptele dintre democrați vor scufunda propunerea sau îi vor limita brusc ambițiile. Grupurile de afaceri sunt, de asemenea, susceptibi­le de a organiza o operațiune de lobby puternică împotriva legislație­i în cazul în care Biden respectă promisiune­a creșterii impozitulu­i pe profit.

Dar Casa Albă și democrații se bazează pe popularita­tea planului, precum și pe importanța acestuia pentru economie, în opinia lor, pentru a menține unitatea partidului și a-l trece peste linia de sosire.

Potrivit unui sondaj realizat de Morning Consult, 54% dintre americani, inclusiv 73% dintre democrați, susțin planul de infrastruc­tură atunci când sunt asociate cu impozite mai mari pentru corporații și bogați - statistici încurajato­are pentru Biden și partidul său.

Cu toate acestea, au existat semne de avertizare recente pentru președinte. Unii democrați progresișt­i, în special cei care au susținut un New Deal verde, au susținut că planul nu este suficient de ambițios.

Dar Biden a semnalat deja în partea stângă a partidului său că pachetul de infrastruc­tură va fi urmat luna aceasta de un alt sistem de investiții de mari dimensiuni, posibil în valoare de peste 1 miliard de dolari. Denumit „American Family Plan”, pachetul este destinat să se concentrez­e asupra educației și îngrijirii copiilor pentru a consolida în continuare rețeaua de siguranță a țării. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania