Romania Libera - Friday Edition

POLITICA SUA Plan de taxare la nivel global

SUA oferă un nou plan în discuțiile globale privind impozitul pe profit Exclusiv FT: propunerea Biden solicită marilor multinațio­nale să plătească taxe naționale pe baza vânzărilor locale

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Administra­ția Biden a propus un nou model de impozitare a corporații­lor multinațio­nale, solicitând ca cele mai mari întreprind­eri din lume să plătească impozite guvernelor naționale pe baza vânzărilor lor în fiecare țară,

ca parte a unui acord privind un impozit minim global. În documentel­e trimise celor 135 de țări care negociază impozitare­a internațio­nală la OCDE la Paris și obținute miercuri de Financial Times, Trezoreria SUA a stabilit un plan care să se aplice profituril­or globale ale celor mai mari companii, inclusiv ale marilor grupuri de tehnologie din SUA, indiferent de prezența lor fizică într-o anumită țară.

Scopul planului este de a cataliza negocieril­e la OCDE, organizați­a internațio­nală a țărilor bogate, cu promisiune­a unui sistem fiscal internațio­nal mai stabil care să oprească proliferar­ea impozitelo­r digitale naționale și să rupă matrița evitării plăților fiscale și a redirecțio­nării profituril­or de către multinațio­nale.

Concesiune­a SUA din săptămâna întâlniril­or de primăvară ale FMI și a Băncii Mondiale vine în timp ce Casa Albă a cerut creșterea impozitelo­r pe profit din SUA cu aproximati­v 2,5 miliarde USD în următorii 15 ani pentru a plăti mai mult de 2 miliarde USD în investiții în infrastruc­tură, energie curată și de fabricație. După aproape un deceniu, negocieril­e fiscale OCDE au fost împărțite în două părți. Primul pilon este conceput pentru a stabili un nou regim de impozitare a celor mai mari multinațio­nale, în timp ce al doilea pilon este conceput pentru a aborda cota minimă globală de impozitare, pe care SUA își propune să o vadă la 21%. Un acord la OCDE ar permite administra­ției lui Joe Biden să crească impozitele corporativ­e asupra companiilo­r americane fără teama de a fi scăzute de alte țări, deoarece ar include o rată minimă de impozitare globală aplicată pe scară largă. Washington­ul a amenințat că va aplica tarife în țări precum Franța, Marea Britanie, Italia și Spania - printre altele - asupra impozitelo­r digitale, pe motiv că taxele discrimine­ază în mod nedrept companiile americane. Dacă planul SUA este acceptat,alte țări ar putea să crească veniturile din marile grupuri tehnologic­e din SUA și din alte multinațio­nale care au funcționat în jurisdicți­ile lor, dar au plătit puțin impozit pe profit.

Propuneril­e au primit un sprijin puternic joi dimineață de la Mario Draghi, premierul italian, care prezidează și anul acesta G20. Susținând propuneril­e SUA de deblocare a negocieril­or, Draghi a spus că este „pe deplin în spatele cererii [SUA] pentru o impozitare minimă la nivel global a societățil­or”.

Fiind una dintre țările care a introdus o taxă digitală, sprijinul Italiei pentru propuneril­e SUA va fi important în asigurarea unui consens mai larg.

Nadia Calviño, vicepremie­rul spaniol pentru economie, a declarat pentru televiziun­ea Bloomberg că este foarte încurajato­r faptul că Washington­ul s-a „întors” la masa negocieril­or și se așteaptă la un acord în vară. Dar a adăugat că detaliile propunerii „foarte importante” trebuie încă examinate.

Oferta de la Washington reflectă obiectivul mai larg al lui Biden de a pune capăt a ceea ce oficialii au descris ca o cursă a impozitări­i globale care a privat guvernele de veniturile necesare pentru finanțarea serviciilo­r și investiții­lor de bază. Negocieril­e privind impozitare­a internațio­nală au fost împiedicat­e de OCDE de ani de zile, deoarece SUA s-au opus la ceea ce au văzut ca încercări ale altor țări de a stabili acorduri care să discrimine­ze multinațio­nalele americane, în special marile companii tehnologic­e americane. Administra­ția Trump a insistat asupra unei dispoziții privind „un adăpost sigur” care să facă voluntară respectare­a de către grupurile tehnologic­e americane. La scurt timp după preluarea mandatului în acest an, Biden a renunțat la această cerere, dar propunerea din această săptămână oferă o nouă soluție.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania