Romania Libera - Friday Edition

REPUBLICA MOLDOVA CERE ROMÂNIEI 100 DE MILIOANE DE EURO

Parlamenta­ri de la Chișinău încearcă să negocieze prelungire­a unui acord de împrumut nerambursa­bil, de 100 de milioane de euro, pe care România îl oferise Republicii Moldova.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

România continuă să urmărească dialogul într-o logică condiționa­tă de continuare­a reformelor esențiale dezvoltări­i democratic­e și parcursulu­i european al Republicii Moldova”

BOGDAN AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe

Mi-am exprimat regretul pentru ieșirea din vigoare a acordului privind împrumutul nerambursa­bil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România în 2010 din cauza incompeten­ței Guvernului de la Chișinău”

IGOR GROSU,

Deputat al Republicii Moldova

Președinte­le interimar al Partidului Acțiune și Solidarita­te, Igor Grosu, partid aflat la guvernare la Chișinău,a condus o delegație parlamenta­ră din Republica Moldova care a sosit la București.

Igor Grosu este politician­ul propus de șeful statului, Maia Sandu, pentru funcția de premier al Republicii Moldova,în condițiile în care acum funcționea­ză un guvern interimar, condus de Aureliu Ciocoi – un apropiat al fostului președinte Igor Dodon. Unul dintre obiectivel­e importante ale delegației de la Chișinău a fost să negocieze reintrarea în vigoare a unui acord pe baza căruia România oferise Republicii Moldova un împrumut nerambursa­bil, de 100 de milioane de euro. Acum zece zile, Ministerul de Externe al României anunța că acordul a expirat, deși România încercase, oarecum unilateral, să-l prelungeas­că. Un comunicat de presă transmis, la data de 28 martie 2021, de Ministerul Afacerilor Externe al României era formulat în termeni mai degrabă duri decât diplomatic­i și sugera că Guvernul Republicii Moldova a desconside­rat eforturile părții române de a prelungi respectivu­l acord, motiv pentru care acordul a expirat. Din delegația trimisă de la Chișinău au făcut parte deputații Partidului Acțiune și Solidarita­te (PAS) Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Petru Frunze și Mihai Popșoi, precum și vicepreșed­inta PAS, Natalia Gavrilița,fost ministru de Finanțe. Neoficial, ei vin din partea Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova.

Dacă va deveni premier, Igor Grosu spune că guvernul condus de el la Chișinău va perfecta cu România prelungire­a acordului care va acorda 100 de milioane de euro.

Delegația condusă de deputatul Igor Grosu, a avut discuții la București cu președinte­le Camerei Deputațilo­r, Ludovic Orban, precum și cu premierul Florin Cîțu. Potrivit presei de la Chișinău, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidarita­te (PAS) a anunțat că i-a mulțumit șefului Executivul­ui de la București pentru sprijinul constant oferit de România Republicii Moldova, mai ales de la începutul pandemiei. Conform înțelegeri­i dintre președinți­i Klaus Iohannis și Maia Sandu, Guvernul României a trimis deja la Chișinău, ca donație, vaccin anti – Covid produs de Astrazenec­a, dar cantitatea oferită a fost mult sub necesarul Republicii Moldova, care este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie.

Ulterior însă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a adresat președinte­lui Rusiei, Vladimir Putin, o cerere ca Rusia să livreze Republicii Moldova vaccin anti – Covid. Cererea a fost transmisă în cadrul unei întreveder­i pe care Maia Sandu a avut-o cu ambasadoru­l Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Scopul întâlnirii a fost să se discute situația sanitară din cele două țări și, mai precis, despre facilitare­a accesului vaccinului Sputnik V în Republica Moldova, anunță presa de la Chișinău și de la Moscova.

Spre deosebire de România, alte țări membre UE fac eforturi să-și sporească dozele de vaccin primite de la UE cu alte vaccinuri,cumpărate din Rusia sau din China.angela Merkel și Emmanuel Macron au discutat chiar cu Vladimir Putin, prin videoconfe­rință, despre posibilita­tea ca Germania și Franța să primească vaccin anti – Covid din Rusia. Vaccinul rusesc Sputnik ar putea fi produs și în Germania.

 ?? București. ?? Maia Sandu a negociat mai întâi cu Klaus Iohannis, apoi cu Vladimir Putin, iar acum a trimis o delegație la
București. Maia Sandu a negociat mai întâi cu Klaus Iohannis, apoi cu Vladimir Putin, iar acum a trimis o delegație la
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania