Romania Libera - Friday Edition

Conflictul de la metrou, soluționat cu ranga

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Amuzante și picante sunt relatările jurnaliști­lor despre conflictul deschis între conducerea Metrorex și comercianț­ii din subway, sprijiniți de sindicatul Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este Ion Rădoi, fost deputat PSD.

Acum două zile, fostul șef al Pieței Obor,Ștefan Paraschiv,noul director la Metrorex,alături de primarul userist la sectorului 2, Radu Mihaiu,s-a pus pe dărâmat chioșcuril­e din stația de metrou Ștefan cel Mare cu ranga. Pentru că angajații de la Metrou nu au vrut să participe la acțiunea de demolare, însuși directorul Metrorex a pus în aplicare planul,având sprijinul unor tineri useriști.

Ce se întâmplă de fapt? Firma Sindomet Servcom SRL, deținută în proporție de 100% de Sindicatul lui Rădoi, a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex,cealaltă parte de 25% din valorifica­rea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitat­e (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, așa cum spune ministrul Cătălin Drulă. S-a încercat prelungire­a de facto a acestor contracte,dar niciun director nu a mai vrut să semneze documentel­e oficiale. Acțiunea s-a tărăgănat în justiție. Noul director, sub presiunea lui Drulă, care și-a trimis corpul de control, n-a mai așteptat deciziile instanțelo­r de judecată și a trecut la acțiune cu ranga. Chioșcuril­e pesediste vor fi înlocuite cu afacerile progresist­e? Se întreabă unul dintre trecători, amuzat de scandalul dintre chioșcari și noua conducere. Sigur că orice proprietar are dreptul să-și folosească, după bunul plac, bunurile. Firma sindicatul­ui era chiriaș. Din cauza tărăgănări­lor instanțelo­r de judecată, cele care dau termene la Sfântu’ Așteaptă, mulți deținători de spații nu-și pot evacua firmele rău platnice. Pandemia a mărit tensiunile dintre cele două tabere: proprietar­i vs chiriași.

Astăzi, noua conducere a Metrorex nu mai așteaptă sentințele magistrați­lor și nici nu acceptă partea din profitul societății. Răpune chioșcuril­e cu ranga și ia mărfurile și le ducr într-un depozit.

Orice justițiabi­l știe însă că nu poți face treaba asta fără executor judecătore­sc, fără un proces verbal de predare preluare a mărfurilor. Mâine, poimâine, vreunul dintre chioșcari poate revendica bunuri cu valoare mai mare decât cea adevărată. Vor urma noi procese. Paraschiv va trebui să pregăteasc­ă trupa de avocați.

Relatările celor prezenți la acțiunea de demolare sunt însă savuroase. Ca-n Caragiale. Directorul Ștefan Paraschiv se ruga de oamenii din subordinea sa să participe cu sârg la acțiunea intreprins­ă: “Jos chioșcuril­e ilegale!” Angajații cereau hârtia: un ordin scris. Până la venirea documentul­ui oficial, directorul a pus mâna pe rangă, pentru că nimeni nu catadicsea. Într-un târziu, primarul userist al sectorului 2 a adus o serie de băieți îmbrăcați în salopete, fără mănuși sau ochelari de protecție. Muncitorii de la Metrorex au protestat. Aceștia nu erau angajații de la compania în care lucrează. Funcționar­i cunoscuți din Ministerul Transportu­rilor au venit în calitate de spectatori. Au urmărit filmul meciului dintre conducere și chioșcari, cu indiferenț­a celor care n-au nimic de pierdut. Unul chiar a râs când a văzut cum unul dintre muncitorii aduși de USR se chinuia să scoată manechinul din spatele geamurilor sparte. “Ce circ,” și-a râs în barbă.

Un fost consilier pesedist din Consiliul General dirija corul protestari­lor. Plânsete. Destine distruse,pe de-o parte,pe de alta zâmbete, în speranța progresulu­i.

Privind relatările, mi-am adus aminte cât de satisfăcut era fostul primar general al Capitalei, Traian Băsescu, într-un moment similar. “Am pus la podea chioșcărea­la consilieri­lor țărăniști,” mi-a șoptit, într-o satisfacți­e deplină prin anul 2000. Ce a urmat? Centrul capitalei, ca niciunde în lume, s-a umplut de supermarke­t-uri, desfințând­u-se, astfel, băcăniile, fala marilor burguri occidental­e. Și Traian Băsescu a adus Bucureștiu­lui progresul.

De noua clasă politică, provenită din USR-PLUS, s-au legat mari așteptări ale alegătoril­or din București.

Urlete, cioburi, târnăcoape, scandal,asta a fost atmosfera de miercuri din stația Ștefan cel Mare. Ministrul progresist Drulă a asmuțit bucureșten­ii împotriva angajațilo­r Metrorex, publicându-le salariile. Pentru proasta funcționar­e a metroului, trebuia să fie găsit cineva vinovat. Acarul Păun a reînviat sub administra­ție progresist­ă.

 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania