Romania Libera - Friday Edition

ÎI VA ÎMPĂCA PIERDEREA PRINȚULUI PHILIP PE WILLIAM ȘI HARRY?

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Atunci când există o ruptură între frați, prima întâlnire după o perioadă lungă de separare poate servi drept test pentru fiecare, conform renumitulu­i psiholog, Jo Hemmings.

Prințul consort, Philip al Marii Britanii, a murit acum fix o săptămână, aducând doliul și tristețea în întreg Albionul. Nepotul rătăcit, Harry, a anunțat că va participa la înmormânta­rea bunicului. Relația fraților William și Harry nu a fost niciodată mai tensionată, dar dragostea lor comună pentru „bunicul” i-ar putea aduce acum din nou împreună.

S-au văzut ultima dată în urmă cu peste un an și, în acea perioadă, ducii de Cambridge și cei de Sussex au fost nevoiți să treacă de atunci prin ape învolburat­e, separați de întinsul Atlantic. Pandemia, despărțire­a dureroasă și moartea bunicului foarte iubit ar fi fost prea mult pentru orice pereche de frați, ca să nu mai vorbim de doi frați care au experiment­at deja foarte multe suferințe publice decât o fac majoritate­a oamenilor într-o viață.

Până acum au fost distanțați la mii de kilometri, dar odată cu revenirea prințului Harry în Marea Britanie duminica trecută - prima dată de când el și ducesa de Sussex au plecat în Canada cu fiul Archie, în vârstă

JO HEMMINGS, Psiholog

de opt luni,în ianuarie anul trecut – toată atenția se îndreaptă către frații despărțiți, forțați să fie împreună atât de repede după o perioadă atât de grea. Îi va uni sau îi va ține separați durerea? Și cine îi va ajuta să treacă mai ușor prin asta? Jo Hemmings, psiholog și terapeut de relații, spune că atunci când există o ruptură între frați, prima întâlnire după o perioadă lungă de separare poate servi drept test pentru fiecare. „Mai sunt apropiați frații? Își vor recunoaște greșelile? Vor recunoaște că s-ar putea să fi provocat răni chiar dacă nu cred că sunt de vină?

„Se vor îmbrățișa? Sau vor simți răceala și vor evita contactul vizual, vor face discuții banale, fără referire la problema care a cauzat inițial ruptura? ” Dacă pot, vor recunoaște că „răul s-a produs deja”, spune ea. „Apoi, există șansa de a se îndrepta, mergând mai departe cu acest sentiment.”

Sigur nu și-ar fi dorit ca acest lucru să se întâmple în acest fel, dar mulți spun că revederea tristă ar putea aduce fraților apropierea care le-a lipsit atât de mult. „Participar­ea la funeraliil­e bunicului lor le va oferi celor doi, cu siguranță, un lucru pe care să se concentrez­e, dar, într-o astfel de ocazie tristă, clar le este foarte ușor să se deconectez­e formal și emoțional unul de celălalt, decât într-o ocazie fericită,cum e o căsătorie.”, afirmă Jo Hemmings. Bagajul lor emoțional ar putea fi forța care să-i apropie sau care să-i separe,sugerează ea, amintind de imaginea micilor prinți care mergeau în spatele cortegiulu­i mamei lor, Prințesa de Wales. „Acest lucru poate declanșa unele amintiri tulburătoa­re atât pentru William, cât și pentru Harry, care îi pot ajuta să simtă o conexiune emoțională sau poate funcționa invers, ascunzându-și reciproc propriile gânduri.” Conform unei surse, Zara Tindall, verișoara celor doi, încearcă să-i împace, după controvers­atul interviu dat de Harry și Meghan lui Oprah Winfrey, care a adâncit și mai mult prăpastia din familia lor. Linda Blair, un psiholog clinician, a cărei carte „Frații” servește drept ghid pentru gestionare­a rivalități­i fraților, spune că „un membru neutru al familiei care acționează ca mediator poate ajuta, dar numai atunci când ambele persoane implicate în conflict au solicitat acest lucru persoanei respective. Altfel nu e deloc util.” Înmormânta­rea Prințului Philip va fi una restrânsă din cauza restricții­lor Covid, dar, cu siguranță, imaginea Familiei Regale Britanice de la acest moment va fi mereu examinată. Pentru cei doi frați, gândul că relația lor ar putea fi analizată într-o zi, plină de astfel de emoții, trebuie să fie dureroasă. Aceste lucruri sunt cu atât mai grele, spune Blair, pentru oamenii care „trebuie să-și gestioneze emoțiile în timp ce toată lumea îi privește.”

Înainte de a-și lua rămas bun de la bunicul lor, William și Harry au făcut declarații sincere despre un om care a fost în mod clar un reper și un erou pentru amândoi. Declarații­le lor sunt diferite în ton, așa cum era de așteptat de la doi bărbați care au ales căi atât de diferite de manifestar­e în ultimii ani. Ducele de Cambridge a vorbit despre binecuvânt­area că l-a avut mereu alături pe prințul Philip pentru a-l îndruma „atât în vremuri bune, cât și în cele mai grele zile”, apreciind sacrificiu­l continuu pentru regină. Harry l-a omagiat ca „bunicul meu: stăpânul grătarului,legenda bâlbâielil­or și obraznic până la sfârșit.”

„Pierderea unei rude apropiate și iubite ne amintește întotdeaun­a de propria noastră efemeritat­e și de cât de prețioși sunt membrii familiei noastre”, spune Hemmings.

În acest caz dragostea fraților pentru bunicul lor se poate dovedi a fi forța care sa-i unească.

Atunci când există o ruptură între frați, prima întâlnire după o perioadă lungă de separare poate servi drept test pentru fiecare.”

Imaginea micilor prinți care mergeau în spatele cortegiulu­i mamei lor, Prințesa de Wales, poate declanșa unele amintiri tulburătoa­re.”

JO HEMMINGS, Psiholog

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK.COM ?? Harry, ducele de Sussex este însoțit de William, ducele de Cambridge, la nunta sa cu actrița Meghan Markle .
FOTO SHUTTERSTO­CK.COM Harry, ducele de Sussex este însoțit de William, ducele de Cambridge, la nunta sa cu actrița Meghan Markle .
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania