Romania Libera - Friday Edition

USR PLUS RĂMÂNE PE FUNCȚII: „NOI SUNTEM CEI CARE NU PLEACĂ”

Frământări­le politice s-au terminat ieri când miniștrii USR PLUS au mers la ședința de Guvern, „cu coada între picioare”. După declarații­le războinice în care au cerut schimbarea premierulu­i, ba chiar au venit și cu propuneri de șefi de guvern, Dan Barna

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Frământări­le politice s-au terminat ieri când miniștrii USR PLUS au mers la ședința de Guvern, „cu coada între picioare”.

Miercuri, ședința de Guvern a fost amânată pentru că miniștrii USR PLUS au refuzat să mai ia parte la ea, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu, fără a-i consulata sau măcar anunța dinainte pe partenerii de guvernare. Copreședin­tele USR PLUS Dan Barna a refuzat să preia portofoliu­l interimar al sănătății, care a fost asumat la finalul zilei de miercuri de către premier. Ulterior, atribuțiil­e de la MS au fost delegate către secretarul de stat Andrei Baciu.

Reacțiile USR PLUS au fost dure: au cerut schimbarea lui Florin Cîțu. Ba chiar au propus ca Ludovic Orban sau Ilie Bolojan să îi ia locul.condiția ar fi fost însă inacceptab­ilă pentru liberali care ar fi fost puși să dea un premier pentru un ministru. În final, ieri USR PLUS s-a dezumflat și a anunțat că ei vor fi „cei care rămân”. Parlamenta­rii USR PLUS au încercat să contraatac­e cu o campanie în social media,anunțând că „Noi suntem cei care nu pleacă”. „Chiar dacă ideea de transparen­ță, integritat­e și reformă a pierdut ieri o bătălie, nu plecăm nicăieri până la sfârșitul luptei cu acest sistem politico-economic care a capturat administra­ția. Șansele să câștigăm sunt direct proporțion­ale cu numărul românilor care mai au speranța că și în România se poate respecta profesiona­lismul și cinstea în politică și administra­ție,” a scris deputatul USR PLUS Silviu Dehelean pe Facebook.

USR vs. PLUS

Miza sunt cele 10 mld. de euro, bugetul care va fi administra­t de casele județene de asigurări, unde, din ce am citit azi într-o știre, șeful de la CNAS intențione­ază să organizeze concursuri de-adevăratel­ea (hahaha) până-n iunie. (...) Factorul politic e marginal și mai degrabă oportunist în ecuație”.

SEBASTIAN LĂZĂROIU, FOST CONSILIER PREZIDENȚI­AL

După anunțul demiterii lui Voiculescu, cei mai vocali au fost liderii PLUS, ținând cont că portofoliu­l sănătății le aparținea. Dacian Cioloș și Anca Dragu au catalogat situația ca fiind „inacceptab­ilă”.

Ulterior, europarlam­entarul PLUS Dragoș Tudorache a anunțat posibilul refuz al formațiuni­i de a participa la ședința de guvern. „Avem o problemă cu modul în care dl Cîțu încearcă să conducă această echipă, tocmai pentru că sunt acești oameni în spitale, tocmai pentru că mor oameni în spitale și vedem tragediile care se întâmplă aproape la fiecare câteva zile.avem o responsabi­litate să asigurăm o continuita­te și o bună gestiune chiar și în situația în care nu negăm dreptul premierulu­i de a spune: atât! Dar tocmai pentru că suntem în această criză și datorăm claritate, dl Cîțu trebuia să gestioneze altfel acest moment. De aceea avem o problemă de a lucra cu dl Cîțu ca premier. Nu avem absolut nicio problemă cu funcționar­ea coaliției, cu continuare­a programulu­i de guvernare. Nu suntem convinși că dl Cîțu mai poate să livreze acele reforme pentru care ne-am angajat”, a spus Tudorache. Întrebat dacă există posibilita­tea ca miniștrii USR PLUS să demisionez­e în bloc, Tudorache a răspuns: „Bineînțele­s”, iar în spațiul public se discuta deja despre posibilita­tea ca USR PLUS să voteze o moțiune de cenzură a PSD.

Useriștii nu au fost însă atât de loviți de decizia premierulu­i pentru că Voiculescu nu era un ministru din partea USR, chiar dacă și ei au miniștrii contestați și atacați frecvent în spațiul public – cum ar Claudiu Năsui la Economie sau Cătălin Drulă la Transportu­ri. USR trebuie să ia însă în calcul că după o astfel de decizie unilateral­ă a lui Cîțu, orice este posibil.

 ?? FOTO: INQUAM ?? După debarcarea intempesti­vă a lui Voiculescu, Cioloș a susținut că situația este „inacceptab­ilă”. Ulterior a decis rămânerea în coaliție.
FOTO: INQUAM După debarcarea intempesti­vă a lui Voiculescu, Cioloș a susținut că situația este „inacceptab­ilă”. Ulterior a decis rămânerea în coaliție.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Cioloș și Barna au ales să rămână într-o coaliție în care au fost trădați.
FOTO: INQUAM Cioloș și Barna au ales să rămână într-o coaliție în care au fost trădați.
 ??  ?? Premierul Florin Cîțu a câștigat puncte prin lovitura politică dată parteneril­or din coaliție.
Premierul Florin Cîțu a câștigat puncte prin lovitura politică dată parteneril­or din coaliție.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania