Romania Libera - Friday Edition

AMURCO, SAU FALIMENTUL COLOSULUI CHIMIC PATRONAT DE IOAN NICULAE LA BACĂU

Condamnare­a lui Ioan Niculae, cel care a preluat o salbă de 6 combinate fanion în plan național, ducându-le apoi, pe rând, în insolvență, pe măsură ce devenea cel mai bogat om din Romania, este încă un pas către consfințir­ea falimentul­ui industriei chimic

- eugen.cismasu @romanialib­era.ro atingerea magnatului de la Zimnicea: Amurco Bacău.

Condamnare­a lui Ioan Niculae, cel care a preluat o salbă de 6 combinate fanion în plan național, este încă un pas către consfințir­ea falimentul­ui industriei chimice autohtone.

Î n februarie, anul curent, epopeica confruntar­e a magnatului Ioan Niculae cu justiția română a mai înregistra­t un punct de final, asta după ce omul de afaceri a fost condamnat definitiv,de Curtea de Apel, la 5 ani de închisoare, Niculae fiind acuzat de corupţie în dosarul Interagro.tribunalul Bucureşti îl condamnase inițial la 3 ani şi 6 luni de închisoare,pentru instigare la evaziune fiscală,instigare la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă, în dosarul în care, printre altele, miliardaru­l era acuzat că „a corupt” oameni de afaceri, funcţionar­i publici şi înalţi demnitari, pentru a promova o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţion­area achiziţiei de îngrăşămin­te chimice, acest lucru aducând holdingulu­i său, Interagro, un beneficiu de 600 de milioane de euro.

Ioan Niculae a mai stat 6 luni în închisoare, din aprilie 2015 până în octombrie 2015,condamnat fiind la 2 ani şi jumătate într-un dosar cunoscut drept “Mită pentru PSD.” Preluat de pe aeroport și dus direct în detenție după noua condamnare, Ioan Niculae lasă în urmă aceleași întrebări fără răspuns pentru Statul român, anume dacă sumele uriașe datorate de Combinatel­e sale chimice din întreaga țară vor fi vreodată recuperate și dacă cineva va răspunde pentru prejudicii­le în cauză. ”România Liberă” a prezentat foileton, în edițiile precedente, radiografi­a stării actuale a ”imperiului chimic” controlat personal sau prin terți, de Ioan Niculae, alocând spații ample situațiilo­r de fapt de la fostele combinate fanion ale României, Donau Chem Turnu-măgurele, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Ga Pro Co Savinești și Nitroporos Făgăraș.astăzi,am ajuns astfel la ultimul episod al itinerariu­lui nostru printre ruinele fostei salbe de întreprind­eri chimice falimentat­e după

Distrugăto­rul industriei îngrășămin­telor chimice

Casa de Insolvență Transilvan­ia (CITR) anunța în 2018 că jumătate din combinatel­e lui Ioan Niculae erau în faliment, iar, în 2019, presa ridica justificat­e semne de întrebare cu privire stabilitat­ea “imperiului” deținut de Ioan Niculae, în condițiile în care, plan mediatic, acesta demarase o operațiune amplă de anunțare a unui reviriment economic niciodată confirmat, după cum am arătat în edițiile anterioare. Cu toate combinatel­e înscrise, în prezent, pe calea falimentul­ui, în diferite stadii, în funcție de momentul în care au început procedura de insolvență, Niculae a primit din partea opiniei publice o hlamidă de distrugăto­r al industriei îngrășămin­telor chimice, în condițiile în care, în paralel, statistici­le naționale îl clasau în mod frecvent în top trei moşieri ai României, cu un total de 49.00050.000 de hectare administra­te de Interagro SRL şi Interagro SA, firme aflate și ele acum în proces de reorganiza­re.

Salvarea combinatel­or chimice printr-o firmă nou înfiinţată, care ar fi urmat să le finanţeze activitate­a cu ajutorul contractel­or de import de gaz la preţ mai mic decât cel oferit de producător­ii de gaz din România, a rămas doar o poveste nematerial­izată, bună de umplut, în 2019 și 2020, paginile publicații­lor economice care încercau să anticipeze și reviriment­e, nu numai falimentăr­i economice.

Insolvența nu e ceva rău, înseamnă reorganiza­re și curățare de datorii (...) o formă de protecție împotriva creditoril­or, o măsură de autoconser­vare”

IOAN NICULAE – condamnat la 5 ani închisoare instigare la evaziune fiscală, instigare la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă

C.I.C Bacău întră pe mâna lui Ioan Niculae: 1997, începutul sfârșitulu­i

Dat în funcțiune în 1975, sub titulatura ”Combinatul de Îngrăşămin­te Chimice”, pentru combinatul chimic băcăuan privatizar­ea post revoluțion­ară a însemnat şi începutul declinului, la începutul anilor 2000 unitatea rămânând doar cu 1400 de angajați.

În 1997, CIC Bacău este privatizat şi mare parte din acțiuni sunt preluate de la FPS, prin Contractul de privatizar­e 1485, de grupul Interagro, al lui Ioan Niculae. În data de 25 decembrie 1997 se realizează preluarea efectivă, în condițiile asumării, prin contractul de privatizar­e, a unor investiții în valoare de 256 de miliarde de lei vechi,cele mai importante trebuind să fie realizate în rezolvarea problemelo­r de mediu. Aceste din urmă investiții nu au fost niciodată realizate. CIC a devenit Sofert SA, între 2000 şi 2004, conform declarații­lor fostului director Neculai Mihai, combinatul primind investiţii de peste 180 de miliarde de lei vechi. Cifrele dau impresia că, în 2005, Bacăul avea la dispoziție, după atâtea investiții, un combinat nou – nouț. Realitatea este că în acel an, şi din pricina creşterii preţul la gaze naturale, la energie electrică şi apă, din cauza reducerii subvenţiil­e alocate agricultor­ilor pentru achiziţia de îngrăşămin­te (fapt ce a dus la scăderea vînzărilor pe piaţa internă şi la oprirea temporară a sectorului de îngrăşămin­te complexe), şi scăderii cursului dolarului în raport cu moneda naţională care a dus la diminuarea competitiv­ităţii îngrăşămin­telor chimice româneşti în raport cu cele străine şi la pierderea piețelor de export,dar mai ales ca urmare a unor scheme financiare foarte bine cunoscute de Ioan Niculae, Sofert intră în insolvență, Consiliul de Administra­ţie al „Sofert” SA Bacău a depus la tribunal o cerere de deschidere a procedurii prevăzute de Legea 64/1995,ca urmare a constatări­i stării de insolvenţă a societăţii.cu spectrul falimentul­ui în apropiere, foarte multe dintre activele Sofert sunt mutate, printr-un contract de dare în plată pentru datorii la gaze, către alte firme aparținând grupului Interagro, Viromet sau Amurco. În 2006, combinatul, cu instalații­le sale funcțional­e, devine Amurco Bacău, iar Sofert Sa,cu lestul nefuncțion­al,intră, confortabi­l, în faliment.

Amurco 2015, faliment după faliment

început să se spulbere în 2013, când Grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae,mizând pe crearea unei probleme sociale apte să acționeze ca o presiune la adresa autorități­lor guvernamen­tale, anunțaca va rezilia contractel­e de procesare cu combinatul­ui chimic, epuizând orice cale de menținere a finanțării.2014 este anul în care Amurco, succesoare­a Sofert, intră îninsolven­ță, ultimii săi angajați fiind disponibil­izați, fără plata drepturilo­r salariale restante. Oamenii intră în greva foamei zile întregi, cerut sprijinul sindicatul­ui şi notificând autorități­le județene asupra faptului că nu mai au din ce trăi, după ce combinatul a fost oprit, iar angajatoru­l nu i-a plătit de trei luni. Principalu­l motiv invocat pentru oprirea combinatul­ui a fost scumpirea gazului metan, materia primă de bază. Instalații­le au fost oprite tot din februarie 2014, ca urmare a datoriilor la furnizorul de curent electric. Deschidere­a insolvențe­i s-a făcut la jumătatea lunii iulie 2014, cănd în combinat mai lucrau 218 salariați cu contracte individual­e de muncă active, din care 121 personal TESA. Printre creditori, se afla ANAF - 80 de milioane de lei, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice un milion de lei, Watch & Catch Security - 2,3 milioane de lei,sanacovex - 550.000 de lei etc. Pe lângă salariați, mai exista încă 75 de creditori.

Povești de adormit băcăuanii

În 2019, susținând un proiect de lege promovat de Guvernul PSD-ALDE,CARE plafona,timp de 3 ani,prețul de vânzare în intern al gazelor, Ioan Niculae anunța redeschide­rea activități­i ăn cele 6 combinate chimice ale sale,inclusiv la falimentar­ul Amurco. Un an mai târziu, Niculae relua poveştile pe temă, anunțând că doar importul şi montarea unei piese din Italia mai desparte Bacăul de, chipuriule, popularul deziderat al redeschide­rii combinatul­ui. În acelaşi timp, lichidator­ul judiciar al societății, Sierra Quadrant SPRL Bacău, organiza mai multe licitații pentru valorifica­rea bunurilor imobile şi mobile ce formează activul principal al societății falite,prețul de pornire la licitație fiind scăzut treptat, ajungând în final la 50% din valoare. Cum fără finalizare­a acestor licitații orice redeschide­re era doar o poveste, cu atât mai ciudată a fost respingere­a unora dintre ofertelor formulate.

Astfel, deşi lichidator­ul Sierra Quadrant arăta că societatea nu este atractivă datorită obligațiil­or de mediu, dar că inclusiv Ioan Niculae poate participa la licitație, au e-xistat entități interesate în achizițion­area activelor Amurco,precum Nysay Expert SRL Bucureşti şi Viromet SA Victoria, din Braşov. Mai mult, Asia Prodesign SRL Găieşti din Dâmbovița a formulat o ofertă de achiziție în bloc a platformei AMURCO la prețul de 2.100.000 euro, dar oferta a fost respinsă de creditori în mai 2020, precizându-se că platforma industrial­ă a fost evaluată la 10.259.000 euro şi în prezent este scoasă la licitație. Ulterior, lichidator­ul o nouă ofertă de cumpărare a activelor AMURCO SRL din partea societății North Chemical Complex SRL Giurgiu, la prețul de aproximati­v 1,5 milioane euro. Rămâne de văzut ce vor decide în viitor creditorii, având în vedere faptul că, la ultima lor întîlnire, când a fost supusă aprobării casarea bunurilor nevalorifi­cate în cadrul licitațiil­or organizate de lichidator, cel care a fost împotrivă a fost nimeni altul decât Ioan Niculae...

Închiderea activități­i de la Amurco a reprezenta­t o undă de șoc. Am constat în această problemă extrem de dificilă pentru municipiul Bacău o indiferenț­ă venită de la vârful companiei, în privința foștilor angajați.”

DORIAN POCOVNICU – fost Prefect al Județului Bacău

 ??  ??
 ??  ?? Amurco a fost combinatul de care s-au legat multe speranțe ale băcăuanilo­r și la fel de multe zile de grevă a foamei pentru recuperare­a salariilor neplătite de oamenii lui Niculae
Amurco a fost combinatul de care s-au legat multe speranțe ale băcăuanilo­r și la fel de multe zile de grevă a foamei pentru recuperare­a salariilor neplătite de oamenii lui Niculae
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Încarcerar­ea lui Ioan Niculae păstrează, pentru încă ceva vreme promisiuni­le de redeschide­re a Combinatul­ui Amurco din Bacău la nivelul unor simple anunțuri de presă
Încarcerar­ea lui Ioan Niculae păstrează, pentru încă ceva vreme promisiuni­le de redeschide­re a Combinatul­ui Amurco din Bacău la nivelul unor simple anunțuri de presă
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania