Romania Libera - Friday Edition

SUA-RUSIA. TELEFONUL PREȘEDINTE­LUI BIDEN

- @romanialib­era.ro adriana.constantin­escu

Apelul telefonic a venit la câteva ore după ce secretarul general al NATO a cerut Rusiei să oprească extinderea militară în jurul Ucrainei.

• Intenția Statelor Unite și a Rusiei de a urmări un dialog strategic de stabilitat­e

• Extinderea Noului Tratat START

Președinte­le Biden l-a sunat pe președinte­le rus Vladimir Putin, marți, 13 aprilie 2021. Din comunicatu­l transmis de Casa Albă reiese că cei doi lideri au discutat o serie de probleme regionale și globale, inclusiv intenția Statelor Unite și a Rusiei de a urmări un dialog strategic de stabilitat­e cu privire la o serie de probleme de control al armamentel­or și de securitate emergentă, bazându-se pe extinderea Noului Tratat START. ”Președinte­le Biden a precizat, de asemenea, că Statele Unite vor acționa ferm în apărarea intereselo­r sale naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei, cum ar fi intruziuni­le cibernetic­e și interferen­țele electorale. Președinte­le Biden a subliniat angajament­ul neclintit al SUA față de suveranita­tea și integritat­ea teritorial­ă a Ucrainei. Președinte­le și-a exprimat îngrijorar­ea cu privire la acumularea bruscă a militarilo­r ruși în Crimeea ocupată și la granițele Ucrainei și a cerut Rusiei să descalific­e t ensiunile. P reședintel­e Bidenși-areafirmat­obiectivul­de a construi o relație stabilă și previzibil­ă cu Rusia în concordanț­ă cu interesele SUA și a propus o reuniune la nivel înalt într-o țară terță în lunile următoare pentru a discuta întreaga gamă de probleme cu care se confruntă Statele Unite și Rusia.” Propunerea lui Biden de a organiza un summit între cei doi lideri, vine pe fondul îngrijorăr­ii tot mai mari cu privire la creșterea numărului militarilo­r ruși la frontiera Ucrainei.

Summitul care ar putea avea loc într-o țară terță în lunile următoare, ar reprezenta primul summit prezidenți­al Sua-rusia de când Putin s-a întâlnit cu Donald Trump la Helsinki în 2018. Apelul telefonic a venit la câteva ore după ce secretarul general al NATO a cerut Rusiei să opreas-că extinderea militară în jurul Ucrainei, descriind-o drept „nejustific­ată, inexplicab­ilă și profund îngrijorăt­oare”. Ucraina a estimat că peste 80.000 de soldați ruși s-au adunat la granița sa, provocând temeri de invazie.

Liderii politici și militari ruși au dat vina pe Statele Unite și alianța militară, acuzându-i că au transforma­t Ucraina într-un „butoi cu pulbere” și că au provocat întărirea militară rusă.

În comunicatu­l Casei Albe nu sunt însă și detalii despre discuția celor doi lideri cu privire la escaladare­a rusă, spunând doar că Putin a discutat „criza internă ucraineană” cu Biden. Rusia susține că nu este parte la conflictul din estul Ucrainei, deși separatișt­ii proruși sunt consideraț­i pe scară largă a fi mandați de Moscova.

Apelul telefonic cu Putin este doar al doilea din președinți­a lui Biden. Analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește obiectivul acumulării militare a Kremlinulu­i, deși unii au văzut că este o provocare pentru noua administra­ție Biden și un avertismen­t de a nu ignora interesele Rusiei.

Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorar­ea față de campaniile de piratare a computerel­or din Rusia și de interferen­țele electorale. Kremlinul a spus că cele două părți au discutat și despre războiul din Afganistan, criza climatică și negocieril­e privind programul nuclear iranian.

Puține detalii au fost date cu privire la potențialu­l summit, pe care Biden a propus să-l organizeze în lunile următoare cu scopul „de a construi o relație stabilă și previzibil­ă cu Rusia în concordanț­ă cu interesele SUA”. Nici Casa Albă, nici Kremlinul nu au spus dacă Putin a fost de acord să se întâlneasc­ă. Biden pare mai concentrat pe prevenirea unui dezastru decât să caute o intrare diplomatic­ă la Putin. În urma apelului, un purtător de cuvânt al Casei Albe a dat un prognostic modest pentru relațiile cu Kremlinul. „Lucrăm pentru previzibil­itate și stabilitat­e. Nu căutăm o stabilire a încrederii”, a declarat reporteril­or secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki. Apelul telefonic pare conceput pentru a înlătura tensiunile crescânde dintre Rusia și vest, deoarece fotografii­le din satelit au arătat apărătoare rusești și chiar rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, fiind deplasate la doar 150 de mile de granița cu Ucraina. De asemenea, retorica rusă s-a intensific­at, oficialii înalți au spus că ar putea fi forțați să intervină în estul Ucrainei pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă.

Flancat de ministrul de externe al Ucrainei la o conferință de presă marți dimineață, Jens Stoltenber­g a spus că Rusia a mutat mii de soldați de luptă la frontierel­e Ucrainei în „cea mai mare deplasare în masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”. Șeful alianței militare occidental­e, adresându-se direct Moscovei, a adăugat: „Rusia trebuie să pună capăt acestei acumulări militare în Ucraina și în jurul acesteia, să-și oprească provocăril­e și să descalific­e imediat”.

Moscova a declarat că desfășurăr­ile au fost o reacție la presupusel­e planuri ale NATO de a-și apropia trupele mai aproape de granițele Rusiei în regiunile din Baltic și Marea Neagră.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia a adunat trupe în trei direcții spre „nord-estul Ucrainei și Crimeea în sud și Donbas în est” și a acuzat Rusia că „și-a intensific­at drastic propaganda beligerant­ă, care dezumanize­ază ucrainenii și incită la ură față de Ucraina ”. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania