Romania Libera - Friday Edition

UNIUNEA EUROPEANĂ A CONVENIT ASUPRA ”CERTIFICAT­ELOR VERZI” DESTINATE UTILIZĂRII ÎN SEZONUL TURISTIC ESTIVAL

Țările U.E au convenit oficial asupra lansării permiselor de călătorie COVID ca un prim pas către relansarea turismului în această vară, urmând să negocieze detaliile, cu parlamenta­rii europeni, în luna mai.

- eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Certificat­ele ar permite persoanelo­r vaccinate, însănătoși­te după îmbolnăvir­ea cu COVID-19, sau celor cu rezultate negative ale testelor, să călătoreas­că mai ușor în UE, unde restricții­le de circulație au afectat extrem de mult industria turistică pe perioada ultimului an.

Cele 27 de state membre ale UE „și-au subliniat angajament­ul” de a pregăti cadrul normativ necesar până în vara anului 2021, se stipulează într-un document trimis spre aprobare reprezenta­nților țările membre ale Uniunii Europene. Parlamentu­l European, care trebuie, de asemenea, să fie de acord cu propunerea, pentru ca acesta să intre efectiv în vigoare, urmează să-și prezinte propria poziție la sfârșitul acestei luni, iar discuțiile finale dintre parlamenta­ri, reprezenta­nții țărilor membre și conducerea executivă a blocului comunitar, vor începe în luna mai.

Țările UE lucrează în paralel pentru a se asigura că „soluțiile tehnologic­e necesare sunt funcțional­e”, se arată în decizia UE27, astfel încât noile certificat­e, digitale sau pe hârtie, să poată fi folosite odată aprobate. Acordul statelor membre include dispoziții împotriva discrimină­rii față de cei care nu pot sau nu doresc să se vaccineze și permite o serie de teste pentru a fi dovedită recuperare­a după boală a celor însănătoși­ți după ce au fost infectați cu SARS-COV-2. Instrument­ul vizează cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenst­ein. De asemenea, au fost adăugate dispoziţii privind recunoaşte­rea certificat­elor emise de ţări din a-fara blocului comunitar european. Astfel, în timp ce statele membre ar fi obligate să recunoască vaccinuril­e aprobate de UE, anumite țări ar putea elibera, de asemenea, certificat­e care cuprind referiri la administra­rea vaccinuril­or Sputnik din Rusia sau a vaccinuril­or Sinovac din China, autorizate în prezent doar pe teritoriul lor. În același timp, țările membre ale UE ar putea decide dacă acceptă sau nu un certificat referitor la un vaccin care nu este aprobat de autorități­le de reglementa­re din UE. Statele membre au stabilit pentru un an durata de aplicare a reglementă­rii privind certificat­ul european de sănătate destinat facilitări­i călătoriil­or în UE, conform textului adoptat miercuri de ambasadori­i celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar. Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest “certificat verde digital” care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie - să fie valabil până când Organizaţi­a Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit.

Dar statele membre, refuzând ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE, au modificat această dispoziţie. Textul prevede ca această reglementa­re să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade.

Potrivit textului, o suspendare sau o prelungire trebuie să aibă loc în cadrul unei proceduri legislativ­e ordinare implicând Consiliul (care reprezintă statele membre) şi Parlamentu­l European şi nu doar Comisia. Referitor la măsurile antiepidem­ice de la frontierel­e lor, cele 28 de state membre au reformulat o dispoziţie care prevede că orice stat care impune restricţii (carantină sau altele) deţinători­lor respective­lor certificat­e ar trebui să vină cu explicaţii în faţa Comisiei Europene. În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implemente­ze propriile certificat­e, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

 ??  ?? În format digital sau pe suport fizic, certificat­ele verzi sunt văzute ca unica soluție pentru relansarea turismului european în condiții de pandemie.
În format digital sau pe suport fizic, certificat­ele verzi sunt văzute ca unica soluție pentru relansarea turismului european în condiții de pandemie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania